[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 21. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Majdanpeku već godinu i po dana postoji neobična Biblioteka igračaka za mališane

Razmena dobrih vibracija

Deca me uvek iznenade svojom kreativnošću, kaže volonter Anica Radovanović

MAJDANPEK - Više od godinu i po dana u Majdanpeku egzistira jedna neobična biblioteka - biblioteka igračaka. Formirana uz pomoć entuzijazma nekoliko ljudi okupljenih oko Društva za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima (MNLR) i finansijsku potporu organizacije "Save the Children" i UNICEF-a, ovde se i danas okupljaju deca sa posebnim potrebama i oni drugi, kako ih stručno nazivaju, tipični mališani.

- Ideja je da kroz radionice i grupni rad sa decom pospešimo integraciju dece ometene u razvoju među tipičnu decu, pa na taj način i u celu zajednicu - kaže Nada Čokanović, oligofrenopedagog i radioničar.
- Deca rado dolaze ovde, aktivna su, kreativna, iznose svoje ideje, sve u svemu pravo je zadovoljstvo raditi sa njima. NJena koleginica Beti Janković, defektolog, kaže da je saradnja među decom odlična. Svakog radnog dana u ovoj neobičnoj biblioteci okuplja se 10 do 12 mališana.

Po rečima naših sagovornica, ukupno tridesetak dece navraća ovde.
- Bez lažne skromnosti, moram reći da je Majdanpek na ovom planu prilično odmakao u odnosu na većinu gradova u Srbiji - kaže Miladin Cokić, oligofrenopedagog po profesiji i sekretar Društva za pomoć MNRL.

- Mi svoje aktivnosti nismo prekinuli ni u ovom trenutku kada nam je u Borskoj banci ostalo blokirano preko 290 hiljada dinara, zbog stečaja u ovoj finansijskoj instituciji. To su sredstva koja nam je još u januaru odobrilo Ministarstvo za socijalna pitanja za projekat pod nazivom "Aktivnosti sa decom sa posebnim potrebama u našim uslovima". Zahvalnost dugujemo i lokalnoj samoupravi koja je, uprkos vrlo teškoj situaciji u kojoj se nalazi ova komuna, iznašla mogućnost da nam pomogne i ove godine je za rad naše biblioteke izdvojila oko 100 hiljada dinara, a pritekao je i Savez društava za pomoć MNRL sa dvadesetak hiljada dinara.

U biblioteci smo zatekli i volontere koji ovde dolaze iz čiste ljubavi prema deci.
- Iskrenost i ljubav koju ova deca umeju da pruže jesu ono što me dovodi ovde - kaže Marija Andrić, profesor istorije. - Zato mi nije teško da odvojim dva sata nedeljno za rad sa njima, da se sa njima zabavim, da ih nečemu naučim i , neretko, i sama od njih nešto naučim.

Anica Radovanović, kustos Muzeja u Majdanpeku i likovni pedagog, kaže da je rad sa decom opušta.
- Uvek me iznova iznenade svojom kreativnošću. U svetu koji nas okružuje, njihova spontanost predstavlja pravo osveženje i vreme koje ovde provedem dođe mi kao neka terapija.

Tekst i foto: D. Zlatić


vesti po rubrikama

^Srbija

16:28h

U Majdanpeku već godinu i po dana postoji neobična Biblioteka igračaka za mališane

16:34h

Požarevac: Počeo sa radom mobilni tim za brigu o deci

16:41h

Gradska vlada Zaječara odobrila više cene komunalija
   
 


     


FastCounter by LinkExchange