[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 20. 6. 2004.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Milorad Ulemek na
optuženičkoj klupi

Milorad Ulemek dozirano govorio o nagodbama vlasti sa biznismenima

Legija zna ko je

kome ostao dužan

Prvi deo iskaza naizgled nema veze sa ubistvom premijera, ali može predstavljati strategiju odbrane koja Đinđićeve saradnike predstavlja kao korumpirane i u sprezi sa kriminalom i po kojoj je premijer pao kao njihova žrtva

BEOGRAD (Beta) - Pojavljivanje Milorada Ulemeka Legije, prvooptuženog za ubistvo Zorana Đinđića pred Specijalnim sudom bio je medijski događaj ove nedelje, ali je mnoga pitanja oko ubistva premijera ostavio otvorenim. Iako je ranije najavljivano da će se Srbija posle njegovog iskaza "krstiti i levom i desnom rukom", utisak novinara je da se ništa spektakularno nije dogodilo u prvih pet dana Ulemekovog saslušanja.

Ostao je blagi utisak da je strategija odbrane da se za neke stvari baci "crv sumnje" na Spasojevića, koji je i u javnosti dobio oreol čoveka iz podzemlja. Pogotovo ako se zna da mrtva usta ne govore. Legija je u svom iskazu teško optužio pripadnike bivše DOS-ove vlasti, da su učestvovali u osmišljivanju akcije prebacivanja skoro tone heroina na tržište Zapadne Evrope.

Ovaj deo priče, naizgled nema veze sa ubistvom Đinđića, ali može u širem kontekstu predstavljati strategiju odbrane, da se pokaže da su Đinđićevi saradnici bili korumpirani i u sprezi sa kriminalom, pa je i premijer pao kao njihova žrtva, kada je odlučio da te poslove prekine.
Vidljivo je i da Ulemek u svom iskazu ima veoma blagonaklon stav prema Đinđiću i da nastoji da se predstavi kao važan faktor u vlasti DOS-a posle 5. oktobra.

Interesantna je činjenica da je Specijalno tužilaštvo odmah posle Ulemekovog iskaza počelo istragu povodom tvrdnji o prebacivanju heroina u susedne države. U slučaju da je ta priča tačna moguće je da se podigne nova optužnica, na kojoj bi se našlo više zvučnih imena.

Ulemek sem funkcionera bivše vlasti DOS-a nije pomenuo predstavnike ostalih političkih stranaka, čija su imena pominjana u istrazi za ubistvo premijera.
Naime, u nekoliko iskaza svedoka saradnika, pominje se da je Spasojević, neposredno pred atentat, imao susrete sa nekim opozicionim političarima i da su pričali o raznim interesantnim temama. Da li to Ulemek nije pominjao zato što ne zna ništa ili iz nekih drugih razloga, zasad je nepoznanica. Videće se da li će o tome, eventualno, govoriti 12. jula, kada budu poznati rezultati predsedničkih izbora.

Na kraju ostaje i glavno pitanje koje deli ovdašnju javnost, a to je koliko verovati Legiji? Nedvosmisleno je da bivši komandant JSO zna mnogo stvari o "podzemnom i nadzemnom" životu Srbije poslednjih desetak godina. Takođe i o mnogim dilovima sadašnje, bivše i bivše bivše vlasti sa biznismenima i "kontroverznima biznismenima".

Ko je tu kome ostao dužan i kakvu je cenu za to platio javnost, verovatno nikada neće u potpunosti saznati, ali Ulemek u tome može delimično da pomogne.
Ostaje samo pitanje, koliko će u toj pomoći naškoditi sebi u sudskim procesima koji ga očekuju, jer je izvesno da niko neće izaći čist na kraju cele priče.


vesti po rubrikama

^hronika

18:01h

Milorad Ulemek dozirano govorio o nagodbama vlasti sa biznismenima

18:10h

"Bankar" pokušao da obmane Čehe

18:18h

Niš: Piroman se udavio u bazenu

18:27h

Svedočio telohranitelj ubijenog urednika podgoričkog "Dana"

18:35h

Mojkovac: Silovao ćerku

18:43h

Peć: Ubijen sudija
   


     


FastCounter by LinkExchange