[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 20. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


DRUGI PIŠU

 

Britanski dnevnik Independent sa Red hot čili pepersima

Američki začin

Pepersi svoj uspeh nisu jeftino platili, koštao ih je i problema sa drogom i rasturanja benda. Silvi Simon istražuje kako su ipak uspeli da sačuvaju zdrav razum i kredibilitet

Kuća Entoni Kidisa, ogromna, s puno stakla i beline, nalazi se na samom vrhu Holivud Hilsa. Kad stepenicama siđete u široki hodnik staklenih zidova, oči vam privuče terasa, gde se savršeno plave vode bazena nastavljaju na savršeno plavo nebo Los Anđelesa.

Zidovi unutar kuće prepuni su fotografija, koje predstavljaju miks starog Holivuda i savremenih crno-belih fotki: Merilin Monro, Pi Džej Harvi zamagljenog lica, vlasnik kuće sa Basterom, svojim psom. Poslednja dvojica u ovom trenutku tapkaju kuhinjom, još jednom ogromnom belom prostorijom staklenih zidova, čije su police zatrpane teglicama vitamina i dopuna ishrani.

Ponuđena nam je šolja čaja - duga i komlikovana operacija, koja podrazumeva teglu s listićima, kuglu za potapanje listova u vodu i mleko koje frontmen Pepersa sam pravi tako što samelje orahe iz Južne Amerike i to pomeša sa filtriranom izvorskom vodom. Za većinu rok zvezda proces spravljana čaja bio bi zamoran, ali Kidis svoj zdrav život živi punim plućima, kao što je to činio sredinom osamdesetih godina, kada se sve vrtelo oko kokaina.

Zvuči nadrealno kad čovek čija koža sija od zdravlja priča o buvljivim rupama i leglima kreka i različitim holivudskim jazbinama koje su njegov bend i on dugo smatrali domom.

"Džon Lajdon (Seks pistols i Pablik imidž) je pokušao da nagovori Flija (basistu benda) da pređe u "Pablik imidž", i za malo nije uspeo u tome", priča Kidis. "A Malkolm Meklaren (impresario, čovek koji je stvorio "Pistolse") je pokušao da preobrati ceo bend.
"Seo je s nama, gledao naše probe, i onda rekao: "OK, momci, evo mog plana. Totalno ćemo pojednostaviti muziku, da bude osnovni, jednostavni rokenrol stare škole, s tri akorda, a Antoni će biti u centru pažnje, dok ćete mu vi davati podršku i svirati onaj surf-pank". Tad se Fli zateturao i onesvestio. Možda zbog svega onog što smo popušili - bili smo totalno izbačeni iz koloseka u tom trenutku - ali mislim da se pre obeznanio zbog Meklarenovih reči.

To je bilo 1985. godine, ubrzo pošto je bend koji Kidis zove "Red hots" (crveno ljuto) a svi drugi Čili pepers (čili papričice) (Red hot je lepše ime - jače, manje podseća na povrće- objašnjava Kidis) objavio svoj drugi album, Freaky Styley. Suviše fanki da bi bio metal, premlad da bi bio pank, bend koji po tenutnoj proceni spada u tri najjača na svetu (25 miliona ljudi kupilo je njihova dva poslednja albuma, nešto više od pola miliona karata prodato je za njihovu trenutnu turneju po Velikoj Britaniji) bio je previše za osamdesete, koje se danas, u domenu muzičke industrije, nalaze tri bloka južno od ničega.

Kad je objavljen Freaky Styley Kidis i Hilel Slovak, gitarista, smanjili su s heroinom, ali Slovak (26) je umro, u loše vreme po bend. Nekoliko meseci pre toga u EMI (diskografska kuća) su načuli da se priča o tom albumu i poslali su bend na promotivnu turneju po Evropi. Na vrat nanos su objavili longplejku Abbey road, koja je ime dobila po fotografiji na omotu. Kris Klan, britanski fotograf, snimio ih je po uzoru na čuvenu fotku Bitlsa na pešačkom prelazu, potpuno gole izuzev onih sada čuvenih čarapa preko njihovih genitalija.

Fli priča da je Hilelova smrt bila strašna za njih.
"Bio sam tako šokiran da sam se sručio na pod, nisam mogao da dišem. Kako smo starili, a droge sve više uzimale maha, Hilel je počeo da oseća duboku tugu. Nisam znao kako da se nosim sa tom tugom, a mislim da ni on to nije znao.

Džek Ajrons, bubnjar, krivio je bend za Hilelovu smrt. Zaključao se u svojoj kući, nije se javljao na telefon, doživeo je nervni slom i završio u mentalnoj instituciji. Ipak su istrajali. De Vejn "Blekbird" Meknajt - bivši gitarista P-fanka, koji je jedno kratko vreme menjao Slovaka kad ga je bend otpustio zbog preterivanja s drogom - i D. H. Peligro, bivši bubnjar Ded Kenedis upali su u bend. A onda su ubrzo ispali.

Peligro je prvi otišao. Fli i Kidis u kontaktirali 30 bubnjara i počeli da ih testiraju. Pred odlazak Peligro je Flija i Kidisa upoznao s mladim gitaristom, osamnaestogodišnjim anonimusom Džonom Frušianteom. Danas Frušiante izgleda bolje nego ikad. Zbog naočara izgleda ozbiljno, i čitav njegov nastup deluje monaški, zatvoreno. Ima prijatan, tužan osmeh, impresivan niz zuba, i ruke toliko pune ožiljaka da izgleda kao da je neko pokušao da ga spali. "Puno godina imao sam strašan, strašan…

Izvinite - kaže Frušante, isključuje kasetofon i briše suze. "Ponekad dođem u situaciju da me preplave sećanja kroz šta sam sve prošao, toliko godina žaljenja svega, svih tih stvari koje sam mogao da uradim kad sam imao 22 godine…", nastavlja Frušante i ponovo uključuje kasetu. "Ali nisam bio u stanju da to učinim, imao sam toliko problema u glavi. Tek u 28. godini sam osetio da u mom mozgu ima dosta prostora. Kad mi je bilo 18, 19, 22 godine mozak mi je sve vreme bio zakrčen, sve vreme sam čuo glasove.

Nisam znao šta se dešava. Bilo je puno konfuzije u meni, bezbroj glasova, koji su često protivurečili jedni drugima, govorili mi šte će se dogoditi u budućnosti, a onda bi se to desilo, a glasovi bi me vređali i govorili mi šta da radim. Možda bih bio malo uravnoteženiji da mi je u glavi bilo malo bistrije, ali nije moglo, s obzirom na to koliko vutre sam pušio - do 20. godine 24 sata dnevno s džointom u ruci. Imao sam osećaj da mi je potrebno da učinim nešto sa svojom unutrašnoćšu, što nema nikakve veze s mojom spoljnom prezentacijom, tako da me je sviranje s Čili pepersima činilo veoma depresivnim.

Da sam odustao na kraju Blood Sugar Sedž Magik (1991), verovatno bih sve to lakše pregurao i ne bih postao narkoman. Ali dok sam napustio bend, teške droge su bile jedini način da budem dovoljno srećan da živim i da ne budem najbeznadežnija osoba na svetu, koja čak ne može ni muziku da sluša i sprema se da umre. Jednostavno sam rešio da hoću da budem narkoman", objašnjava Frušante.

Pet godina kasnije otišao je u bolnicu da spase što se spasti može (zubi su mu satrulili, vene razrokane, ruke prekrivene opekotinama od cigareta i ožiljcima). Ponovo se pridružio bendu za Californication (1999).

Fli veruje da je Californication "najbolje što su Čili pepersi ikad napravili". Taj album je do danas prodat u 15 miliona primeraka.
Bend je počeo da snima pesme za novi album prošlog leta, a snimanje će biti nastavljeno po povratku sa carske mega turneje ovog leta.

"Kako vreme prolazi, a prošla je 21 godina, sve smo bolji u javnosti. Naučili smo na svojim greškama i zadržali smo dobre stvari. Nema puno bendova koji su to učinili", smatra Fli.
"Mislim da nas i dalje ne možete nigde smestiti, jer neprestano klizimo. Stalno se menjamo. I još nismo završili", nadovezuje se Kidis.

Prevod: S. Ilić


vesti po rubrikama

^glasno

18:04h

Drugi pišu: Britanski dnevnik Independent sa Red hot čili pepersima

18:13h

Novosadska novotalasna grupa Luna ponovo će se okupiti na Exit festivalu

18:22h

Albumi: Youssou N'Dour: Egypt

18:31h

Kalendar koncerata

   


     


FastCounter by LinkExchange