[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 20. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Samo potpuno ispravna
skela sme da se postavi

Zbog našeg "poslovičnog" nepoštovanja Zakona o zaštiti na radu, građevinarima je život često ugrožen

Za 15 evra na 15 metara visine

Poslodavci nam skreću pažnju da pazimo kako hodamo, ali neke posebne zaštite nema. Radnici su naučili kako da se čuvaju

Dnevnica od 15 evra, sendvič i prljavo odelo. Radnička kapa, špakla u rukama, prazan, nezainteresovan pogled. Za kratak predah "zidarsko" od pola litra. Komentar za izgled svake slučajne prolaznice. Tu ipak pokazuje izvesnu zainteresovanost. Ume i da zazviždi. U oblaku prašine najmanje 12 sati.

Ovo bi mogao da bude "foto-robot" našeg radnika na građevini.
Hodati po daskama na visini od nekoliko desetina metara nije prijatno. Ni bezbedno. Zakon ih štiti, ali nedovoljno. Prema članu 64 Zakona o zaštiti na radu zaposleni ima pravo na bezbednost i zaštitu zdravlja na poslu. Poslodavac je dužan da organizuje rad kojim se obezbeđuje zaštita života i zdravlja zaposlenih.

Foto

Štiti ih član 64. Zakona o zaštiti
na radu

- Obaveza izvođača radova je da sprovede mere zaštite i da obezbedi siguran rad svojim radnicima. To podrazumeva pre svega ispravnost skela koje pre svake montaže moraju biti detaljno proverene. Samo potpuno ispravna skela sme da se postavi - kaže Ljubica Drašković iz Sekretarijata za stambene i komunalne poslove.

- Poslodavci nam skreću pažnju da pazimo kako hodamo, ali neke posebne zaštite nema. Uvek se postavljaju dve-tri daske na skeli da bi bilo dovoljno široko. Ljudi koji godinama rade taj posao ne plaše se visine i naučili su kako da se čuvaju. Ali mladi, a mahom su to studenti koji moraju da zarade tih 15 evra, imaju problem, jer nemaju tu naviku. Ja se, lično, ne plašim da radim na visini, ali poznajem ljude kojima to nije svejedno - kaže Milan Radulović, student, koji da bi dopunio skromni budžet od roditelja redovno radi na građevini.

Čini se, ipak, da se o zaštiti radnika na skelama, ali i o prolaznicima ispod tih skela, ne vodi mnogo računa. Tako se oktobra prošle godine, u blizini Filološkog fakulteta u Vasinoj ulici, srušila skela. Srećom, niko nije stradao, bilo je šest ujutro, nigde radnika, nigde prolaznika. Uništeno je šest automobila parkiranih oko zgrade.

Inostranstvo

U svetu je problem sa skelama ozbiljnije shvaćen, pa se tako koriste metalne skele sa debelim daskama, kod nas poznatije kao "fosne". Izuzetnog su kvaliteta i brzo i lako se montiraju. Radnici moraju da nose šlemove sa debelim zaštitnim staklom, radna odela, specijalne cipele sa metalnim vrhom koji ih štiti od pada raznih premeta. Ako inspekcija uhvati nekog radnika bez potpune zaštitne opreme ne kažnjava njega, već izvođača radova.

Jedan od razloga zbog kojih se skela srušila je što nije bila dovoljno, i na pravi način, pričvršćena na zgradu. Skele uvek moraju da budu "zakucane" specijalnim metalnim tiplovima za zgradu, što ovde nije bio slučaj. Takođe, za povezivanje konstrukcije i pravljenje "hodnika" u tom slučaju korišćeni su najloni i platno koji su pod pritiskom vetra napravili jedra pa je skela "zaplovila".

Radovi na obnovi fasade na zgradi na uglu Makedonske i Dečanske ulice je jedan od svetlijih primera zaštite radnika. Postavljena skela garantuje veliku bezbednost, a mogućnost da se sruši ne postoji.

- Mi smo pioniri u ovom poslu. Striktno se držimo propisa, naši radnici koriste šlemove, dok skele imaju tehničke prednosti. Lakše se montiraju, pravljene su od aluminijuma i veoma su bezbedne. Sve oznake su na svom mestu i mislim da su radnici dobro zaštićeni - objasnio je službenik firme "Topers", preduzeća koje radi završne radove u građevinarstvu i obnovi fasada.

V. Vuković
Foto: M. Rupena


vesti po rubrikama

^Beograd

18:24h

Ferijalci omogućili i ove godine svima s plitkim džepom da se lepo provedu na odmoru

18:32h

Zbog nepoštovanja Zakona o zaštiti na radu, građevinarima je život često ugrožen

18:41h

Viši Trgovinski sud preinačio odluku u slučaju "Beogradskog pamučnog kombinata"

18:49h

Obeležen dan Savamale

   


     


FastCounter by LinkExchange