[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 18. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Kuća porodice Blagojević
odavno je zapuštena

Tragičan slučaj petomesečnog Ivana Blagojevića u Vražogrncu kod Zaječara užasnuo javnost

U pritvoru otac i majka bebe

koja je umrla od gladi

Gorica i Miroljub Blagojević poriču da su zanemarivali dete, čak su izjavili da su mu kupovali igračke, ali nisu mogli da objasne zašto je bio neuhranjen

Gorica i Miroljub Blagojević, iz sela Vražogrnca kod Zaječara, pritvoreni su posle stravičnog otkrića da je njihova petomesečna beba Ivan preminula od gladi. Pred Opštinskim državni tužiocem i policijom, na čiji je zahtev istražni sudija odredio pritvor do 30 dana, Blagojevići nisu priznali da su grubo zanemarili roditeljske obaveze za šta ih tereti tužilac, saznaje "Glas javnosti".

Blagojevići nisu mogli da objasne zašto je dete neuhranjeno kad su mu davali sasvim dovoljno da jede, a otac Miroljub je rekao da dete nisu vodili kod lekara jer nisu imali para da plate preglede. Rekli su i da beba nije imala zdravstvenu knjižicu, što se ispostavilo kao netačno. Uhapšeni roditelji su čak izjavili i da su detetu kupovali igračke.

U momentu kada su Blagojevići doneli mrtvo dete u bolnicu, testiranjem je utvrđeno da je Miroljub imao 0,99 promila alkohola u krvi, a Gorica 1,61 promil.
Slučaj mališana, koji se rodio sa 2.400 , a preminuo 7. juna sa 2.200 grama, pun otvorenih rana po telu zbog nehigijene, otvorio je pitanje koliko su za ovaj užas krive ustanove čija je dužnost bila da nadgledaju problematičnu porodicu.

Foto

Prizor koji je užasnuo
javnost u Srbiji

Gorici i njenom suprugu Miroljubu, koji su ostali bez zaposlenja pošto su njihove firme otišle u stečaj, u aprilu ove godine dodeljena je pomoć države za treće dete od 108.000 dinara. Procedura pri podnošenju molbe za dobijanje pomoći uopšte ne predviđa jasan uvid u socijalno stanje porodice koja se obraća za pomoć, što su Blagojevići iskoristili.

Centar za socijalni rad u Zaječaru uopšte nije proveravao da li se sve troje dece nalazi u porodici Blagojević, i da li se oni uopšte staraju o njima, kako su napisali u molbi. Blagojevići su oko 40.000 dinara upotrebili za kupovinu polovnog i neispravnog vozila, a malog Ivana ostavili da umre od gladi.

Saznali smo da malom Ivanu nikada nije bio otvoren zdravstveni karton, a pregledan je samo po rođenju, iako je bio nedonošče. Uprkos redovnim pozivima za vakcinaciju, roditelji se nisu odazivali i za to nisu snosili nikakve posledice, niti ih je iko zbog toga prozivao.

Užas kroz koji je prošao petomesečni dečak počeo je odmah po njegovom rođenju 28. januara.
- Toga dana videli smo Blagojeviće kako nose na rukama iznemoglo dete i traže pomoć da ih neko prevezao do zaječarske bolnice - priča jedan od komšija, koji nije želeo da mu se spominje ime. - Gorica je kukala:"Jaoj, umire nam dete". Bili smo užasnuti prizorom. Komšije su ih zatim kolima prebacili za Zaječar, a kasnije smo saznali da je dete već dva sata bilo mrtvo.

Komšija kaže da ni sam nije verovao da će dete dugo živeti u ovoj porodici, jer je situacija u njoj bila haotična.
Blagojevići su bili alkoholičari i kroz njihovu kuću defilovali su poznanici koji su zajedno sa njima uživali u piću. Kada su dobili pomoć od države, često su viđeni kako se u kafani hrane pljeskavicama i zalivaju pićem.

Ostaje neverovatno saznanje da u Vražogrncu, u kojem je porodica svetinja, niko nije upozorio na opasnost za mladog Ivana.
"Glas javnosti" juče je, u više navrata, pokušavao da čuje mišljenje nekog od odgovornih u Centru za socijalni rad, ali odgovor iz te ustanove nije stigao. Sekretarica je odgovorila da je direktorka na putu, a zatim smo upućeni na drugu osobu koja se, do zaključenja lista, nije odazvala našem pozivu.

Saša Trifunović


vesti po rubrikama

^tema

17:05h

Tragičan slučaj petomesečnog Ivana Blagojevića u Vražogrncu kod Zaječara užasnuo javnost

17:40h

Seizmološki zavodi Srbije i Crne Gore u poslednje vreme zabeležili niz zemljotresa

   


     


FastCounter by LinkExchange