[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 18. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U ponedeljak prijemni ispiti za upis u srednju školu

Ministarka izvlači

pitanja iz srpskog

BEOGRAD - Uoči polaganja prijemnih ispita za upis u srednje škole obavljaju se poslednje pripreme na više koloseka. Đaci udaraju "glanc" na znanje, profesori se dogovaraju oko dežurstava i pregleda testova, a prosvetne vlasti su dobro otvorile oči kako bi ceo konkursni tok bio pod kontrolom. Danas put Kosova kreću popularne marice s testovima, a sutra počinje distribucija ovog neobičnog tereta i po unutrašnjosti Srbije, na adresu školskih načelnika.

U ponedeljak startuje "najkritičnija" faza, testiranje znanja. Đaci koji polažu ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, trebalo bi da se okupe u školskim dvorištima pola sata pre početka provere znanja, a u 9,45, u prostorijama Radio Beograda, ministarka prosvete Ljiljana Čolić će javno, pred TV kamerama, izvući ispitnu kombinaciju zadataka. Sve se ponavlja i sutradan u isto vreme, samo što će pitanja iz matematike odabrati pomoćnici ministra i predsednik republičke upisne komisije Ljubomir Protić.

Honorar selektivno

Po obaveštenju iz Ministarstva prosvete, nastavnici koji budu dežurali u ponedeljak i utorak na testiranju iz srpskog i matematike ovog puta neće dobiti honorar, za razliku od prethodnih godina, jer to "spada u njihove redovne dužnosti i radno vreme". Na nadoknadu u vidu dnevnice od 840 dinara mogu da računaju samo nastavnici koji budu pregledali testove.

Prethodnih godina roditelji su mučili muku s rukovodstvom nekih škola, koje su naplaćivale troškove upisa po znatno višoj tarifi od uobičajene i dozvoljene. Ovoga puta, kažu u Ministarstvu prosvete, svi prijavljeni slučajevi biće rigorozno kažnjeni. Prosvetna inspekcija samo treba da proveri da li su navodi tačni, a onda stiže kazna i za školu i za direktora.

Oni koji polažu kvalifikacione ispite na žiro-račun osnovne škole plaćaju 250 dinara na ime troškova polaganja - pri čemu 50 dinara koštaju testovi, a ostatak otpada na ostale kalkulacije. Prema rečima Bojana Ristića iz Ministarstva prosvete i đaci koji ne polažu ispite su dužni da uplate 120 dinara na žiro-račun osnovnih škola. Ovom sumom se pokrivaju troškovi unosa matičnih podataka, ocena od šestog do osmog, objavljivanje spiskova želja i konačnih rang-lista.

O. N.


vesti po rubrikama

^društvo

16:23h

Hraniteljstvo sve popularniji oblik zbrinjavanja dece u Republici Srbiji

16:31h

Kako prepoznati promene na koži koje mogu biti maligni tumori

16:38h

Republički sindikat zdravstva juče zatražio ostavku Tomice Milosavljevića

16:46h

U ponedeljak prijemni ispiti za upis u srednju školu

16:54h

Novi način isplate uništio penzionere

17:02h

Ocena pravosudnih zakona

23:24h

Savet za borbu protiv korupcije o ostavci Lukića

   


     


FastCounter by LinkExchange