[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 18. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Prozvani ministri

Republički sindikat zdravstva juče zatražio ostavku Tomice Milosavljevića

Ministar od radnika

beži na put u Dablin

U ministarstvu tvrde da im nije stigao zahtev za ostavku, Milosavljević za sada bez komentara

BEOGRAD - Republički sindikat zdravstva i socijalne zaštite u svom jučerašnjem saopštenju upućenom medijima zatražio je ostavku dr Tomice Milosavljevića, republičkog ministra zdravlja.

Ovaj sindikat je u dopisu obrazložio svoj zahtev time što je na predlog ministra zdravlja i ministra finansija vlada usvojila Uredbu o izmeni koeficijente samo određenim grupama i to bez učešća i pristanka sindikata.

U ovo povećanje koeficijenata nije uključena najsiromašnija kategorija zaposlenih - spremačice, vozači, majstori, radnici u kuhinji i perionicama, odnosno nije prihvaćen naš predlog da i njima bar za 0,25 ili 0,5 odsto budu veće plate - izjavila je juče za "Glas" dr Branislava Plančak, predsednica Republičkog sindikata zdravstva, koji ima oko 70.000 članova.

Uz to, povećanje plata, kako kaže Plančakova, nije onoliko koliko su objavili ministri Milosavljević i Dinkić.
- Oni su najavili da će medicinske sestre dobiti povećanje od oko 13 odsto, a dobile su sedam, dok je lekari dobili samo 13 od najavljenih 20 odsto - kaže Plančakova.

Ona smatra da ministar Milosavljević, izuzimajući nemedicinsko osoblje pri povećanju plata, hoće da nagovesti otkaz za oko 20 odsto nemedicinskog osoblja u zdravstvu. Pri tom, dodaje Plančakova, ministar ovakvim ponašanjem želi da stvori još jedan sindikat nezdravstvenih radnika i da razbijanjem sindikata smanji njihovu snagu.

Upravo jedan od sindikata nemedicinskog osoblja beogradskog regiona Unije sindikata zdravstva najavljuje od iduće nedelje proteste ukoliko i njima kao i ostalima u zdravstvu ne budu povećane plate.

I tako, dok sindikati razmišljaju o protestima i zahtevaju ostavku ministra Milosavljevića, on se juče posle zasedanja vlade pripremao za dvonedeljni službeni put u Dablin. Tako smo ovog puta ostali bez njegovog komentara na zahtev sindikata. Do Ministarstva zdravlja juče, navodno, nije ni stigao zahtev za ostavkom ministra, a na pitanje koji je povod dvonedeljnog gostovanja ministra u Dablinu, portparol je najpre rekao da će to biti podrobno pojašnjeno po ministrovom povratku.

Potom je ipak otkrio da je u Dablinu zakazana rasprava o kapitacionoj formuli, odnosno modelu po kom će se i kod nas, kako je najavljeno, sklapati ugovori sa doktorima na osnovu kojih će oni biti plaćani po učinku.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

16:23h

Hraniteljstvo sve popularniji oblik zbrinjavanja dece u Republici Srbiji

16:31h

Kako prepoznati promene na koži koje mogu biti maligni tumori

16:38h

Republički sindikat zdravstva juče zatražio ostavku Tomice Milosavljevića

16:46h

U ponedeljak prijemni ispiti za upis u srednju školu

16:54h

Novi način isplate uništio penzionere

17:02h

Ocena pravosudnih zakona

23:24h

Savet za borbu protiv korupcije o ostavci Lukića

   


     


FastCounter by LinkExchange