[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 18. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kako prepoznati promene na koži koje mogu biti maligni tumori i sprečiti opasno širenje bolesti

Kad se mladež izmeni, trči lekaru

Maligni tumori, ipak, u 70 odsto slučajeva ne nastaju iz postojećih mladeža. Rano otkrivanje presudno za lečenje

BEOGRAD - Stručnjaci svake godine u ovo vreme upozoravaju na štetnost sunčanja i odlazaka na solarijum zbog sve većeg broja obolelih od raka kože. U Australiji svaka druga osoba ima neki oblik malignih tumora kože, u Americi svaka četvrta, a ni mi ne zaostajemo mnogo pa od ukupnog broja obolelih od raka deset do 12 odsto čine osobe sa nekim oblikom malignih tumora kože.

Mr Ana Bekić, epidemiolog u Institutu za onkologiju Kliničkog centra Srbije, kaže u razgovoru za "Glas" da u ovom institutu svake godine ima od 150 do 200 novoobolelih i da ih je iz godine u godinu sve više. Ono što je posebno bitno u ovoj priči je kako prepoznati neko maligno oboljenje kože.

Obolevaju i sa 20 godina

Od ukupnog broja obolelih od malignih oboljenja, po podacima Instituta za onkologiju, najviše je osoba sa više od 60 godina. Međutim, prvi oblici se javljaju i kod mladih između 20 i 29 godina života (šest odsto slučajeva). Oko 17 odsto obolelih ima od 30 do 39 godina, 22 odsto od 40 do 49 godina, a 26 odsto od 50 do 59 godina.

Oko 2.600 obolelih godišnje

Dr Dragan Miljuš iz Instituta za zaštitu zdravlja Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", kaže da je po poslednjim publikovanim podacima ovog instituta iz 2000. godine te godine od malignog melanoma kože obolelo 337 osoba u Srbiji, što je oko 1,5 odsto svih malignih tumora, a od drugih malignih tumora kože obolele su 2.293 osobe (oko deset odsto svih malignih tumora). Odnosno, kod nas na 100.000 stanovnika maligni melanom ima šest osoba, a drugi - maligni tumor kože. U istoj godini od malignog melanoma umrla je 131 osoba, a od drugih tumora kože 94 osobe. Dr Miljuš kaže da su ugroženiji muškarci.

- Melanomi ili maligni tumori kože u 70 odsto slučajeva ne nastaju iz postojećih mladeža već na koži na kojoj ništa nije bilo. Normalno je da se tokom života pojavljuju novi mladeži kod onih koji provode vreme na Suncu, ali kad mladež počne da se menja, postaje nepravilnog oblika, menja mu se boja ( na jednom kraju je svetliji, a na drugom taman), neoštrih je ivica i počne da raste (za pet milimetara je, na primer, veći) onda se obavezno treba javiti lekaru - savetuje dr Bekić.

Naša sagovornica objašnjava da su u posebnom riziku one osobe koje imaju više mladeža, kao i oni koji imaju displazne mladeže, malo veće, drugačije od običnih, a koje imaju i članovi njihove porodice. Dr Bekić napominje da su naši lekari na Institutu vrlo iskusni u ovoj oblasti i već na prvi pogled znaju da procene da li se radi o malignim promenama na koži.

Ako je mladež sumnjivog izgleda pregleda ga patolog i ako se ustanovi da je melanom (koji brzo daje metastaze), on se hirurškom intervencijom odstrani. I to je jedini način lečenja.
- Što se melanom uoči ranije, to je bolje izlečenje. Ukoliko promena nije uočena na vreme, tumor se širi dalje u dubinu, odnosno šire se maligne ćelije što daje metastazu. Zato je najbolje na vreme otići kod lekara, jer se sve vrlo brzo završi sa lokalnom anestezijom. U svakom slučaju savetujemo svima da bar povremeno pregledaju mladeže na telu - ističe dr Bekić.

Polovina pacijenata javi se Institutu kada se bolest već proširila, na primer, na limfne žlezde. Dr Bekić dodaje da se melanom u odnosu na ostale tumore javlja ranije (u proseku posle deset godina) i to najranije kod osoba sa osetljivom kožom i svetlijom puti, kao i kod onih koji su se još kao deca prekomerno sunčali i zbog toga imali opekotine i plikove po koži.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

16:23h

Hraniteljstvo sve popularniji oblik zbrinjavanja dece u Republici Srbiji

16:31h

Kako prepoznati promene na koži koje mogu biti maligni tumori

16:38h

Republički sindikat zdravstva juče zatražio ostavku Tomice Milosavljevića

16:46h

U ponedeljak prijemni ispiti za upis u srednju školu

16:54h

Novi način isplate uništio penzionere

17:02h

Ocena pravosudnih zakona

23:24h

Savet za borbu protiv korupcije o ostavci Lukića

   


     


FastCounter by LinkExchange