[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 14. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U samoubilačkom bombaškom napadu u Bagdadu poginulo najmanje dvanaest osoba, ranjeno isto toliko

Ubijen još jedan

irački zvaničnik

Direktor za odnose u kulturi u ministarstvu za obrazovanje Kamal Džara ubijen je ispred svoje kuće

BAGDAD - Zvaničnik iračkog ministarstva za obrazovanje Kamal Džara ubijen je juče u Bagdadu ispred njegove kuće u kvartu Gazalija, u zapadnom delu grada. On je odmah prebačen u bolnicu u Jarmuku, gde je preminuo. Džara, koji je bio direktor za odnose u kulturi u ministarstvu za obrazovanje, drugi je irački zvaničnik koji je ubijen u poslednjih 24 časa. U subotu je ubijen zamenik ministra inostranih poslova zadužen za međunarodne organizacije i saradnju Basam Kubua.

Najmanje 12 ljudi, među kojima četvorica policajaca, poginulo je a 13 je povređeno kada je bombaš samoubica aktivirao eksploziv u vozilu u kojem se nalazio u trenutku kada je policija pokušala da ga zaustavi u blizini američke baze u Bagdadu, saopštila je vojska SAD. Policijska patrola je bila na oko 300 metara od baze Kurvo u kojoj je smeštena Prva konjička divizija američke vojske i eksplozija je odjeknula kada su policajci zaustavili napadača koji je vozio pogrešnom stranom puta.

Sadr na izborima?

Radikalni šiitski sveštenik Moktada el Sadr i njegove pristalice možda će osnovati političku partiju i učestvovati na predstojećim izborima, izjavio je Frans presu Sadrov portparol Kais al-Hazali. Predaja vlasti Iračanima planirana je za 30. juni, dok bi opšti izbori u toj zemlji trebalo da se održe najkasnije u januaru 2005.

Nepoznati napadači u Hili, južno od Bagdada, napali su policijsku stanicu Iskan i ubili jednog, a ranili dvojicu policajaca, saopštili su policijski izvori na koje se pozvala agencija DPA. Major Alvan el Džanabi izjavio je da su naoružani i maskirani napadači zapalili stanicu.

Raketa je juče pala u sedište privremene civilne administracije SAD u Iraku u Zelenoj zoni u Bagdadu. Iz jedne od bivših palata Sadama Huseina u Zelenoj zoni dizao se beli dim, a jedan neimenovani očevidac izjavio je da je jedna zgrada pogođena.

Dva strana taoca, Turčin i Egipćanin, oslobođeni su juče u Iraku, izjavio je posrednik u razgovorima o njihovom puštanju na slobodu koji je želeo da ostane anoniman. Prethodno je naoružana "Grupa džihadista", koja je držala dvojicu taoca, zapretila da će ih ubiti ako njihove zemlje ne osude američku okupaciju Iraka.

Koalicija namerava da posle predaje vlasti Iračanima 30. juna zatvori kazneni centar Kamp Kroper na aerodromu u Bagdadu, gde se, prema humanitarnim organizacijama, nalazi većina od 44 uhapšenih zvaničnika bivšeg režima, potvrdio je Frans presu portparol američke zatvorske administracije u Bagdadu, potpukovnik Beri Džonson. On je dodao da će ostati samo dva zatvorska centra - Kamp Ridempšn u Abu Graibu i Kamp Buka u blizini Um Kasra, i da će najmanje 1.400 iračkih zatvorenika biti oslobođeno ili prebačeno u zatvore pod iračkom kontrolom.

Agencije


vesti po rubrikama

^svet

17:04h

Bagdad: U samoubilačkom bombaškom napadu poginulo najmanje dvanaest osoba

17:13h

Završeni izbori za poslanike u Evropskom parlamentu

17:21h

Al Kaida preuzela odgovornost za ubistvo Amerikanca

17:29h

Zaoštrava se predizborna kampanja u SAD

        


FastCounter by LinkExchange