[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 14. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Najnovija gradska fontana:
Ispred Hrama Svetog Save

Koliko će fontana ovog leta krasiti gradske trgove i parkove, a koje će zbog rekonstrukcije ostati suve

Hlađenje na asfaltu

Prestonica će ovog leta dobiti najmanje dve fontane, jedna od njih nalaziće se između republičke i gradske skupštine

Fontane - sinonim rashlađenja velikih gradova i Beograđanima pružaju makar viziju kojeg Celzijusovog stepena niže. Javno komunalno preduzeće "Zelenilo-Beograd" održava 18 fontana u našem gradu, a za ovo leto najavljuju da Beograđani neće moći da se rashlađuju baš u svim fontanama, jer će neke od njih biti rekonstruisane.

- Fontane su puštene u rad pre "Beogradskog maratona", ali nekoliko većih biće ovog leta rekonstruisano. Počeli smo i sa pranjem sita, jer vremenom se dosta otpada nakupi a i zbog bakteriološke ispravnosti to se mora sređivati - kaže Katarina Beara, zadužena za odnose sa javnošću u JKP "Zelenilo - Beograd".

Foto

Kutak za rashlađivanje

Beograđanima preostaje da pronađu osveženje na drugom mestu ili prosto da ponesu flašicu vode sa sobom, a deo njihovog problema rešiće i novoizgrađene fontane kojima sigurno ovog leta neće biti potrebna rekonstrukcija. Jedna od njih je i ona na platou ispred Hrama Svetog Save koja pored rashlađenja pruža i lep prizor, naročito u večernjim časovima kada osvetljava Karađorđev park plavo-belim tonovima.

- Postavljene su plave svetiljke ispod staklenih pločica poda bazena, a urađeno je i osvetljenje mlazova vode. Novina je i kompjuterski praćeno menjanje vodne igre, tako se dobijaju različiti ritmovi mlazeva vode, a tek praćeni osvetljenjem daju noću efektnu sliku - objašnjava Vladimir Pop Trajković iz Instituta za hidrauliku koji je izvođač radova.

Od njega saznajemo da će ovog leta oživeti i vodoskok između dva dvora, sada dve skupštine, u Ulici kralja Milana.
- Između dva rata tu je bila dvorska bašta, a mi planiramo da vodoskoku vratimo njegov prijašnji izgled. Zato ćemo upotrebiti kamen koji se koristio za izgradnju fasada zgrada rađenih u tom periodu. Naravno, jedino odstupanje biće primena moderne tehnologije oko protoka vode - kaže Pop Trajković.

Nove česme, fontane i vodoskoci svakako trebaju gradu, ali potrebno je razmišljati i o uštedi vode zato su na većini česama montirane specijalne "antivandal" slavine koje rade na principu vremenskog ograničenja uz pomoć tastera koji automatski reguliše količinu vode koja ističe.

Ivanova česma

Grupa prijatelja poklonika Ivana Stambolića odlučila je da na Košutnjaku, preko puta restorana "Golf", na lokaciji odakle je nestao, podignu česmu u znak sećanja na njega i poklone je Beograđanima.
- Biće to skromna česma od prirodnog lomljenog kamena, a zbog uštede vode stavićemo antivandal česmu, tako da voda curi samo pritiskom na slavinu. Juče su dobijene sve dozvole za izgradnju i u ponedeljak se kreće sa radom. Naš deo posla će biti da uradimo dovod i odvod vode, koji će trajati tri do četiri dana. Osim nas u ovom projektu učestvuju i JP "Srbija šume" i JKP "Zelenilo -Beograd" i sve radove izvodimo besplatno - kaže Branko Ivković, rukovodilac rejona vodovodne mreže JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija".

Rekonstrukcija

Velika fontana na Trgu Nikole Pašića biće tokom leta rekonstruisana, a isto je planirano i za fontanu na Novom Beogradu kod bioskopa "Fontana", "Vrelo života" kod popularne "Beograđanke" i fontanu "Buđenje" kod paviljona "Cvijeta Zuzorić".
- Fontana "Buđenje" radila je po principu protoka vode i trošila se velika količina, zato se uvodi recirkulacija. Jednostavnije rečeno, ispod fontane biće postavljene cisterne iz kojih će voda kružiti tako da će tek svakih tri do četiri nedelje biti potrebna zamena vode radi očuvanja njenog kvaliteta - kaže Vladimir Pop Trajković, iz Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi", koji je izvođač radova.


B. B. - J. V.


vesti po rubrikama

^Beograd

21:27h

Koliko će fontana ovog leta krasiti gradske trgove i parkove

21:35h

Mališani opštine Zvezdara obeležili skori polazak u školu

21:43h

Počela tradicionalna manifestacija "Leto u Beogradu"

21:51h

"Zelenilo" u senci sive ekonomije

21:59h

Novo radno vreme gradskih trgovina

22:08h

IO Skupštine grada usvojio regulacione planove

22:16h

Osiguravanje "ljubimaca"

22:24h

Obaveštenja iz Vodovoda i Elektrodistribucije

   


     


FastCounter by LinkExchange