[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 10. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Svetski lideri: "Istorijska rezolucija" ne garantuje brz prekid nasilja u Iraku

Kurdi najavljuju

odlazak iz Vlade

Kurdski lideri prigovaraju da u rezoluciji nije "osnažen" stav da će u budućnosti Iraka dobiti autonomiju

BAGDAD (Tanjug) - Dugo očekivana rezolucija Ujedinjenih nacija o Iraku, predstavljena kao dokumenat od istorijskog značaja, nije garancija da će sporenja i krvavo nasilje u toj zemlji uskoro biti prekinuti - uverenje je svetskih lidera, ali i mnogih Iračana, uključujući i njihove državne i verske vođe.

Britanski premijer Toni Bler je izjavio da (u Iraku) "predstoje teški i opasni dani", a ruski predsednik Vladimir Putin da će "proći još dosta vremena pre nego što usvojeni dokument bude uticao na promenu stanja", koje je zabrinjavajuće.

Rezolucija, čiji se značaj nastoji istaći i time što se naziva "istorijskom", izazvala je zamerke iračkih Kurda. Njihovi lideri prigovaraju Savetu Bezbednosti da je propustio da osnaži stav da će Kurdima u budućnosti Iraka biti zagarantovana autonomija, što je upisano u dokumentima usvojenim posle rušenja režima Sadama Huseina, uključujući i privremeni ustav.

Bezbednost

Iako je rezolucijom UN dato pravo novoj vladi u Bagdadu da, po svojoj volji, zatraži odlazak multinacionalnih snaga predvođenih Amerikancima, ona, sudeći po izjavi iračkog premijera Ijada Alavija, neće žuriti da ga iskoristi. Jer, to - smatra on - ne bi bilo u njenom interesu, odnosno u interesu zemlje. Alavi je u pismu američkom državnom sekretaru Kolinu Pauelu, upućenom uoči usvajanja rezolucije, naznačio da će koalicione snage u Iraku ostati najmanje dok buduća izabrana vlada dogodine ne preuzme kormilo zemlje.

Irački i zvaničnici UN nastoje da ubede Kurde da je rezolucijom sačuvan "duh privremenog ustava", ali to, izgleda, nije sedativ jače snage, jer kurdski lideri prete istupanjem iz vlade i bojkotovanjem budućih izbora.

Pojedine diplomate ocenjuju da se SB na takav pristup odlučio da ne bi izazvao reakciju uticajnog šiitskog vođe, ajatolaha Ali el-Sistanija, protivnika garantovanja prava Kurdima, koji je prošle sedmice zapretio da će se usprotiviti rezoluciji ako se u njoj uopšte pomene privremeni ustav.

Taj ustav sadrži princip federalizma što što su Kurdi odavno tražili kako bi formalizovali autonomiju u tri svoja provincije na severu Iraka. On, takođe, sadrži odredbu po kojoj većina glasača u tri od 18 iračkih provincija može sprečiti usvajanje novog ustava.

Šiiti, koji čine više od 60 odsto stanovnika u 25-milionskom Iraku, smatraju da se time daje pravo veta populaciji od 15 odsto državljana, što je (za njih) neprihvatljivo. Nije isključeno da bi ova neslaganja mogla dovesti do zaoštravanja između šiita i Kurda, koji su u vreme Sadama Huseina bili u podređenom položaju u odnosu na sunite kojima je pripadao irački diktator.


vesti po rubrikama

^svet

17:04h

Svetski lideri: "Istorijska rezolucija" ne garantuje brz prekid nasilja u Iraku

17:13h

Nastavljeni napadi širom Iraka

17:21h

Samit G8 u senci predsedničkih izbora u SAD

17:33h

U Belgiji uhapšena grupa arapskih terorista

17:40h

Šaron izgubio poslaničku većinu u Knesetu

        


FastCounter by LinkExchange