[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 10. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Lisabon

Ako se ovih dana

zadesite u Portugalu . . .

Još uvek nije kasno da spakujete kofere. Naša reprezentacija je u Azerbejdžanu ispala iz kvalifikacija za EP, ali to i nije pravi razlog da ne otputujete na završni turnir u Portugalu. U slučaju da imate dublje džepove i odlučite se da leto provedete u bermudama uz svetske zvezde, evo nekoliko činjenica koje bi mogle da vam budu od koristi..

Klima: Zbog uticaja Atlantskog okeana i Mediterana u Portugalu su zime blage a leta često pretopla. Prosečna temperatura tokom juna i jula je oko 26 stepeni celzijusa. U slučaju da ste bliži obali, možete očekivati niže temperature, a oni udaljeni od morskih talasa i čitavih 40 stepeni. Komarci su prava napast.

Političko uređenje: Pođimo od toga da niste umorni od politike... Četrdesetogodišnja diktatura (fašizam - Salazar bio strah i trepet) završila se revolucijom 1974. godine. Od tada ovom zemljom vlada demokratija. Na vlasti je partija PDS, a opozicija je levo orjentisani PS.

Populacija: Stanovništo je prilično ravnomerno raštrkano u količini od 10,5 miliona stanovnika. Glavni grad je Lisabon sa nepuna dva miliona stanovnika. Manjine u Portugalu uglavnim čine izbeglice iz bivših afričkih kolonija i prema poslednjem popisu 225.000 legalno je nastanjeno.

Profil stanovništva: Zbog velikog uticaja katoličke crkve Portugalci su veoma konzervativni i okrenuti vrednostima tradicije. Reč je o narodu koji je prijateljski nastrojen prema strancima. Uobičajen pozdrav je rukovanje, ali nemojte ih pogrešno shvatiti ako dobijete i poljubac u obraz.

Ako se iznervirate ili "Ko liže zlo misli"

Recimo da se u Portugalu ne provodite lepo, da je tim za koji navijate nepravedno poražen ili eliminisan sa turnira, a vama se baš hoće da iznervirate lokalno stanovništvo. Dajemo vam pet saveta, ne umanjujući vašu kreativnost:
1. Pišite crvenom olovkom. Portugalci smatraju da crvena slova donose nesreću.
2. Poklonite Portugalcima neko strano vino. Uvredićete ih do groba jer oni žive u ubeđenju da su njihova vina najbolja na svetu.
3. Zakažite sastanak pre 10 sati ujutru i odbijte da sa njima pijete kafu (takođe misle da je najbolja).
4. Za vreme jela ližite prste.
5. Ako budete sedeli za istim stolom sa Portugalcima okrenite im leđa.
Napomena: računajte na posledice. I srećno!

Vize: Stanovnicima Evropske Unije nisu potrebne vize i u Portugalu mogu boraviti bez ograničenog vremenskog roka. Građani Kanade, Novog Zelanda, SAD i Australije, mogu bez viza da ostanu u ovoj zemlji najduže 90 dana. Nama je, naravno, potrebna viza.

Vožnja: Nama je potrebna međunarodna vozačka dozvola koju nije problem izvaditi u AMS SCG. Navodno, u velikim gradovima Portugalci voze prilično bezobzirno. Oni sa vozačkim iskustvom iz Beograda osećaće se kao ribe u vodi.

Bakšiš: Ostavljanje bakšiša je običaj. Prikladno je da na iznos računa u restoranu ili sličnim objektima dodate još pet do deset odsto. Cenkanje je prihvatljivo u svim prodavnicama, ali vas neće smarati kao npr. u Egiptu.

Cigare: Pravi raj za zavisnike od nikotina. Pušenje je dozvoljeno na svim javnim mestima, uključujući i stadione na kojima se će odigrati EP.

Radno vreme: Radnje se otvaraju u 9.00 a zatvaraju u 19.00 časova. Vremenski interval od 12.30 do 14.00 rezervisan je za ručak i tada ne računajte na uslugu. Isto se odnosi na pošte i banke.


vesti po rubrikama

^sport

15:20h

Portugal u saradnji sa evropskom "kućom fudbala" spreman za početak završnog turnira Evropskog prvenstva

15:30h

Ako se ovih dana zadesite u Portugalu...

15:45h

Stojković najavljuje nastavak saradnje sa Vladimirom Petrovićem

15:55h

Vladimir Petrović ne krije žal

16:10h

Crvena zvezda u ponedeljak počinje pripreme

16:20h

Za Marića dva miliona evra

16:25h

Barselona sačuvala Ronaldinja

17:20h

Sledeća nedelja biće od suštinske važnosti za srpsko-crnogorsku košarku

18:25h

Lejkersi na spektakularan način izjednačili rezultat u finalnoj seriji

22:45h

Mlada reprezentacija Srbije i Crne Gore doputovala sa EP u Nemačkoj

23:15h

Partizan lako poveo protiv Hemofarma u finalu plej-ofa Super lige

   


     


FastCounter by LinkExchange