[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 10. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Počela svadbena sezona u gastarbajterskim selima u Braničevu

Spiskali na veridbu 50.000 evra

Među darovima i novi džip "kia sorento", motocikl "honda", zlatan nakit

Ovogodišnja svadbarska sezona u bogatim gastarbajterskim selima po Braničevu počela je spektakularno. Prošlog vikenda u selu Boževac, u porodici Koste Kostića, organizovana je veridba za koju je potrošeno oko 50 hiljada evra. Kosta i njegova mladolika supruga Vica, tek su prešli četrdesetu, a već su udali 17-godišnju kćer Eminu za 19-godišnjeg Dejana Milenkovića. Na slavlje im je došlo 240 gostiju.

- Dobili smo zeta prvi put posle 120 godina - kaže s ponosom otac Kosta: "Uvek su se ranije rađali sinovi, a tek 1982. godine rodilo se prvo žensko, naša starija ćerka Martina. Zet Dejan je iz dobre kuće i familije, svi smo imućni, deca treba još više da zarade i steknu, a u prvom redu da se lepo slažu".

Novopečeni verenici Dejan i Emina su se prethodno godinu dana zabavljali. Za svoj najlepši dan dobili su, između ostalog, od Dejanovih roditelja na dar nov džip "kia sorento" vredan 30 hiljada evra, motocikl "honda", zlatan nakit u vrednosti od šest hiljada evra i još 200 darova.

- Stotinu gostiju došlo je, specijalno zbog ovog veselja u našoj kući, iz inostranstva da uveličaju slavlje. Neša iz Nemačke, Baja iz Austrije, zet Aleksandar iz Švajcarske, Duško iz Beča... Darovali smo celu familiju poklonima, takav je red i običaj - veli novopečena tašta Vica.

Dejan je automehaničar, a tast Kosta je obećao pred svim zvanicama da će mu, kad poželi, sagraditi novu modernu garažu i auto-servis.
- Srce nam je ispunila velika radost, pa nije ni važno koliko para potrošimo. Udaja ćerke ili ženidba sina je jedan od najradosnijih događaja u životu, a mi smo to, eto, doživeli.

Posluženja je bilo u izobilju: pojedeno je tonu i dvesta kila mesa, popijeno oko 1.000 litara pića, dvadeset litara viskija, krigle piva točile su se bez prestanka, a večernji mesni specijalitet -bečku šniclu, poslužen posle noćne igranke, svi su naglas ishvalili. Kostići su i inače poznati po gostoprimljivosti. Na stolovima, pred svatovima, našlo se i sedamdeset torti ukupne težine oko 210 kilograma i 70 kila kolača.

Majstor za kolače, komšinica Dušica, nedelju dana ih je danonoćno radila i ukrašavala, a na vereničku, sa dva srca i potkovicom za sreću verenika, posebno je obratila pažnju - veli baka Božica, devizni penzioner.

Hektar u miraz

Kostići iz Boževca obrađuju 14 hektara zemlje, proizvode četiri vagona žitarica, imaju četiri traktora i isto toliko automobila, specijalnu garažu za mehanizaciju, stambeni prostor od oko 1.500 kvadrata. Bogati su i njihovi novi prijatelji Milenkovići, čije je dvorište lepo uređen park. Obe porodice imaju visok "rejting" u svom selu i okolini. I jedni i drugi stekli su bogatstvo radom u inostranstvu. Dejan je u miraz svojoj verenici doneo između ostalog i njivu od 120 ari. To je najplodnija braničevska zemlja, vredna pet hiljada evra.

Muzika je u domu Kostića svirala bez prestanka sedamnaest sati, zarada muzičara je deset hiljada evra. Tetka Milka, svekrva Slavica, svekar Ratko, domaćin Kosta, bake Božica i Svetlana, dede Dragoslav i Dobra, kum Rule Bogdanović i drugi svatovi, besomučno su naručivali pesme i darivali pevačice i pevače dolarima.

U kolo se, u jednom trenutku, uhvatila i 60-godišnja Austrijanka Hedi Vodak, specijalni gost. Sistem "kad je veselje, nek' je veselje" funkcionisao je da bolje ne može biti, treslo se celo selo, jer kad se Srbin s velikim razlogom veseli, kao Kostići i Milenkovići iz Boževca ovog puta, on tad baš zna da uživa". Dejanova i Eminina svadba, tek predstoji.

DRAGAN STODIĆ


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:41h

Počela svadbena sezona u gastarbajterskim selima u Braničevu

16:08h

Trubački "rat" oko Guče

16:34h

Reporter "Glasa" pratio utakmicu SCG- Italija sa "lokalnim selektorima"

16:57h

Glamur kafe: Severinin snimak procureo sa HRT-a

   
 


     


FastCounter by LinkExchange