[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 10. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Niški streličari osvajaju šarmom i veštinom

Aristokrate s Nišave

Osim penjača i "ekstrim" sporta, jedan od sportova koji ima sve više poklonika je streličarstvo. Niški streličari, poslednjih godina jedni od najtrofejnih, na "Konstantinovim danima" su učešćem u "viteškim igrama" dali poseban šmek proslavi gradske slave.

- Klub postoji već 20 godina, u prve dve godine kao sekcija. Sve je više ljubitelja ovog olimpijskog sporta u Nišu, tako da imamo i kategoriju pionira. Takmičara, odnosno, stalnih članova ima 20, dok ostale i ne brojimo jer ih zaista mnogo prođe kroz klub - kaže za "Glas" Miljko Čolović, trener niškog kluba "Niš-Gramont inžinjering".

Plasman

Na, upravo održanom, Saveznom takmičenju u Nišu, u muškoj konkurenciji u kategoriji kompaund luk prva tri mesta su osvojili: Slavoljub Ilić ("Kalemegdan" Beograd), a drugo i treće pripalo je Predragu Mitroviću i Bobanu Matiću iz "Odiseja" (Obrenovac). U kategoriji olimpijski luk, prvi je bio Dragan Karafilipović ("Naisus" Niš), ostala dva mesta su zauzeli Dušan Polić ("Kalemegdan" Beograd) i Vojkan Jovanović ("BSK" Beograd).
Ženski olimpijski luk je bio u znaku "Niš-GI". Sva tri mesta pripala su takmičarkama ovog kluba: Zorici Luković, Svetlani Nikolić i Jovani Kostić. Na Svetskom juniorskom kupu u Češkoj naš grad i zemlju predstavljaće Milenko Jovanović iz ovog kluba.

Sem što, uz tenis, polo, kriket, golf, mačevanje i jahting, streličarstvo spada u "bele sportove", odnosno sportove koji su nekada bili strogo rezervisani samo za aristokratiju, njegova uloga u pravilnom držanju leđa je nezamenljiva. Zanimljivo je da je ovaj olimpijski sport jedan od retkih koji, sem svoje vekovne tradicije, ima i sačuvanu literaturu iz 14. veka, po kojoj se i danas upravljaju generacije streličara.

- Za pravilno držanje, kako preventivno tako i korektivno, streličarstvo je sport broj jedan. Čak je i ispred plivanja, ali potrebno je naglasiti da se upravo zbog toga ne preporučuje treniranje deci ispod 12 godina. Streličarstvo je individualan, kompleksan sport koji traži koncentraciju, snagu, tehniku i upornost - ističe Čolović.

M. Žerajić


vesti po rubrikama

^Niš

15:24h

"Nišstan" nezadovoljan osnivanjem Gradske stambene agencije

15:31h

Potencijalne hraniteljske porodice uskoro na obuci

15:40h

Pozajmice za početak porodičnog biznisa

15:47h

Osveštana škola "Dositej Obradović"

15:53h

Niški streličari osvajaju šarmom i veštinom

   
 


     


FastCounter by LinkExchange