[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 10. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Potencijalne hraniteljske porodice uskoro na obuci

Treninzi za "roditelje"

Od početka kampanje "Za život u porodici", koju su zajednički sprovodili Ministarstvo za socijalna pitanja i Centri za socijalni rad, ove zime javilo se oko 100 potencijalnih hranitelja u Nišu, dok je na nivou regiona taj broj duplo veći. Za sada, obuku je prošlo 20, dok narednih 60 porodica ovih dana kreće sa obukom, saznajemo u Centru za socijalni rad.

- Budući hranitelji su podeljeni u tri grupe i šest trenera iz Niša će ih obučavati. Iako se naša kampanja završila još ove zime, i dalje nam se javljaju zainteresovani. Sem niških porodica, ima dosta i iz Aleksinačkog, Svrljiškog, Merošinskog i Gadžinhanskog regiona, a sastav ovih porodica je različit - kaže za "Glas" Tatjana Radulović, koordinator regionalnog tima za porodični smeštaj.

Kako saznajemo u Centru, posle obuke parova koji su prethodno "prošli" proveru stručnog tima i izabrani za moguće hranitelje, vršiće se selekcija. Tek nakon ove procedure, deca bez roditeljskog staranja biće smeštena u svoje nove porodice.

Kampanja Ministarstva koja popularizuje ovaj vid brige o deci omogućava i nešto višu novčanu nadoknadu nego do sada kao i radni staž. Tako za smeštaj jednog deteta hranitelj dobija 10.500 dinara, za dva 17.300, a za troje sleduje nadoknada od 22.300 dinara.

Ova mesečna primanja će se usklađivati sa rastom troškova života, cenom knjiga i školskog pribora, kao i specijalnim situacijama, kao što je na primer, proslava mature. Porodicama koje odluče da se staraju o deci sa specijalnim potrebama sleduju nešto veće nadoknade.

M. Ž.


vesti po rubrikama

^Niš

15:24h

"Nišstan" nezadovoljan osnivanjem Gradske stambene agencije

15:31h

Potencijalne hraniteljske porodice uskoro na obuci

15:40h

Pozajmice za početak porodičnog biznisa

15:47h

Osveštana škola "Dositej Obradović"

15:53h

Niški streličari osvajaju šarmom i veštinom

   
 


     


FastCounter by LinkExchange