[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 10. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vlada Republike Srbije juče, pre isteka, obeležila stotinu dana rada

Unapred se raduju

Prethodnu vladu optužio za revolucionarni reformizam. Dinkić: Započeli smo privredni preporod Srbije

BEOGRAD - Iako od formiranja vlade još nije prošlo 100 dana, a od predsedničkih izbora deli nas još tri dana, premijer Vojislav Koštunica je, sa svojim ministrima, juče podsetio javnost šta je vlada sve uradila za vreme svog mandata.

Analizirajući rad svojih saradnika, premijer je više podsećao na greške koje je pravila prethodna vlada, a kao najveću zaslugu ove vlade izneo je izgradnju i jačanje institucija.

- Naša vlada je institucije stavila iznad svake vlasti koja prolazi. Učinili smo sve da sve stranke učestvuju u radu parlamenta i skupštinskih odbora i nastojali smo da za ovih 100 dana budemo vlada svih građana i to nju čini posebnom. Predložili smo 31 zakon, odnosno izmene zakona, od toga 10 u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije, čime je pravosuđu vraćena nezavisnost. Takođe je pripremljen plan političkog rešenja situacije na Kosmetu koji su u Skupštini prihvatile sve stranke - rekao je Koštunica i dodao da je prethodnu vladu odlikovao revolucionarni reformizam.

Premijer sluša Igi Popa

Odgovarajući na pitanje novinara da li podržava održavanje festivala Exit, premijer je rekao da svakako daje punu podršku ovom festivalu i dodao da je na prošlogodišnjem festivalu gostovao Igi Pop, koga on rado sluša. Ministar finansija Mlađan Dinkić naglasio je da je Ministarstvo finansija i kulture donelo odluku da strane izvođače oslobodi plaćanja poreza na promet na prodate ulaznice, čime je, kako on kaže, pružena puna podrška Exit-u.

Kada je reč o ustavu, premijer je naglasio da je Nacrt novog ustava dat skupštini na razmatranje, jer prema njegovim rečima, ne možemo pričati o reformama ukoliko nemamo najvažniji zakon oko koga se mora postići minimalni nacionalni konsenzus.

Iako se mnogi građani Srbije ne mogu pohvaliti boljim životom, minister finansija Mlađan Dinkić istakao je juče da je jedna od najznačajnijih zasluga ove vlade početak privrednog preporoda Srbije. Ovu tvrdnju Dinkić je potkrepio podatkom da je rast industrijske proizvodnje ove godine veći za šest odsto nego prethodne godine i da će inflacija biti 8,5 odsto, koliko je i planirano.

- Ukinuli smo 10 poreskih oblika, a ove nedelje razmatraćemo i predlog poreza na dodatu vrednost. Očekujemo oko 750 miliona dolara novih investicija - rekao je Dinkić i dodao da je ovogodišnji Republički budžet usmeren na javne investicije.

Veće plate zdravstvu

Ministar finansija Mlađan Dinkić najavio je juče da će plate u zdravstvu do kraja juna biti povećane za 20 odsto. On je, takođe, istakao da je cilj vlade da raspon plata u zdravstvu do kraja godine bude jedan prema četiri, a da će ovim povećanjem raspon plata između najkvalifikovanijeg osoblja i nekvalifikovanog osoblja biti jedan prema tri i po.

Najveći broj pitanja koje su novinari juče postavljali premijeru i ministrima odnosila su se na saradnju s Haškim tribunalom, na današnje svedočenje Milorada Ulemeka, prvooptuženog za ubistvo premijera Zorana Đinđića, na rad policije...

Odgovarajući na pitanja o današnjem nastavku suđenja za ubistvo premijera Đinđića, Koštunica je naglasio da ni na koji način vlada ne utiče na to suđenje, a da je njemu kao čoveku, koji je veoma dobro poznavao pokojnog premijera, stalo da se slučaj njegovog ubistva što pre rasvetli.

On je, takođe, demantovao tvrdnje da Crna Gora neće delegirati svoja tri člana u novoformirani Savet za saradnju sa Haškim tribunalom.

O. Slavković


vesti po rubrikama

^društvo

16:23h

Ovogodišnji Exit biće održan od 1. - 4. 7. i pored pritvaranja čelnih ljudi festivala

16:31h

Zašto samo uvoz špriceva spasava dijabetičare

16:40h

Vlada Republike Srbije obeležila stotinu dana rada

16:49h

Sindikat zdravstva nezadovoljan pregovorima

16:55h

Studenti još odlaze!

17:06h

Ambasada SAD uvodi novi Info sistem

23:18h

Predstavnici Bogoslovskog fakulteta u Italiji

   


     


FastCounter by LinkExchange