[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 10. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Hrvatske vlasti preuzele ostatke četiri osobe sa liste nestalih tokom rata 1992-1995.

Predati posmrtni ostaci

Predsednik Komisije Saveta ministara za nestala lica SCG Gvozden Gagić istakao je da Srbija i Crna Gora traže oko 2.500 osoba

ILOK (Beta) - Na graničnom prelazu Ilok-Bačka Palanka Hrvatska je u utorak preuzela posmrtne ostatke četiri osobe ekshumirane na grobljima u Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu, za koja je DNK analizom utvrđeno da se nalaze na popisu zatočenih i nestalih osoba hrvatskih vojnika iz rata 1991-1995. Istovremeno, Hrvatska je Srbiji i Crnoj Gori predala ostatke jedne osobe, javlja Hina.

Pomoćnik ministarke porodica, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Ivan Grujić podsetio je da je na grobljima u Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu ekshumirano 200 osoba, a prošlog meseca u Beogradu i Obrenovcu ekshumirani su posmrtni ostaci još 76 osoba.

Po Grujićevim rečima, na popisu zatočenih i nestalih iz Domovinskog rata nalazi se 1.210 osoba. Tom broju, kada bude završen proces evidentiranja, kako je rekao, dodaće se osobe nestale 1995. u akcijama "Bljesak" i "Oluja".
- Taj se proces privodi kraju i trenutno je evidentirano 826 takvih osoba - naveo je Grujić. Takođe je najavio da već sutra počinju ekshumacije u zapadnoj Slavoniji, a zatim i u Ličko-senjskoj županiji.

Predsednik Komisije Saveta ministara za nestala lica SCG Gvozden Gagić ocenio je u razgovoru s novinarima da proces ekshumacija i isporuke posmrtnih ostataka hrvatskih i srpsko-crnogorskih državljana doprinosi jačanju međudržavnih odnosa SCG i Hrvatske.
- Svesni smo činjenice da bez rešavanja sudbine nestalih osoba ne možemo računati na ozbiljnije procese u drugim područjima odnosa naše dve države - rekao je Gagić, navodeći da SCG traži oko 2.500 nestalih osoba.

- Gledano, međutim, po međunarodnim kriterijumima, taj broj je puno manji i reč je o oko 1.200 osoba", a radi se o dvema kategorijama nestalih osoba - državljanima SCG nestalim na području Hrvatske i hrvatskim državljanima srpske nacionalnosti, takođe, nestalima u Hrvatskoj - kazao je Gagić.


vesti po rubrikama

^balkan

16:21h

Hrvatske vlasti preuzele ostatke četiri osobe sa liste nestalih tokom rata 1992-1995.

16:30h

Sud u Mostaru proverava 900 osoba

16:39h

Pojavili se plakati s likom generala Mirka Norca

16:46h

U Portorožu završena konferencija Pakta stabilnosti

   


     


FastCounter by LinkExchange