[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 5. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Menjačnice u prestonici na meti pljačkaša najčešće uoči predsedničkih i parlamentarnih izbora

Razbojnici uvek otimaju keš

u toku predizborne kampanje

Borislav Brujić, vlasnik "Pirane": Pred decembarsko glasanje, upadi bili svakodnevni. Pre tri dana prva otimačina posle 6 meseci

U trenutku kada, u sred bela dana, iza poluotvorenih vrata menjačnice vidite ruku koja vam pred nosom maše pištoljem, praćenu maskiranim licem i rečima "Daj pare, ili pucam ", presečete se na pola. Oblije vas hladan znoj, otkažu i ruke i noge i prosto zanemite, opisuje Borislav Brujić, direktor lanca menjačnica "Pirana", sećajući se prve i jedine pljačke u svojoj karijeri, pre nekoliko godina u Balkanskoj ulici.

- U životu se nisam više uplašio, jer čovek koji je u stanju da krene u pljačku u centru grada ne preza ni od čega, pa čak ni da potegne pištolj. Pre nekoliko godina, u menjačnici "Trange-frange" vlasnik je, posle ranjavanja, jedva izvukao živu glavu, iako je hteo lopovu da preda pare.

Ranije su lopovi upadali uglavnom uveče, oko sedam sati, pred zatvaranje i to u zabačene lokale. Sad više nema nikakvog pravila. Prvo, jedno mesec dana, merkaju, obilaze teren, razrade plan i onda upadnu na brzaka. Verovatno je reč o narkomanima, jer ne vidim ko bi normalan išao u pljačku - priča Brujić.

U takvim situacijama, kaže direktor "Pirane", najbolje je ne reagovati i pustiti lopova da završi svoj "posao". Jer, dodaje Brujić, sve menjačnice su osigurane, novac im posle nekog vremena bude nadoknađen, to su samo pare, a jedina stvar koju one ne mogu da kupe je ljudski život.

Pljačkaš ove menjačnice je uhvaćen posle mesec dana, zahvaljujući snimku sa video-kamere. Njegove kolege iz menjačnice "Složna braća" nedavno nisu imali tu sreću, pa su ih razbojnici, na pravdi Boga i na prepunom "zelenjaku" "olakšali" za pola miliona. Nije pomogla ni reputacija braće, koji su prošle godine lopova batinama osujetili u pokušaju pljačke.

Dileri ispred vrata

Građani su obazrivi kad menjaju pare, pogotovo kad je reč o većoj svoti novca. Traže diskreciju, dobro obezbeđenje, a mnogima je, kaže Brulić, problem to što za zamenu više od 600.000 dinara moraju, po zakonu, da ostave lične podatke.
- Tada se često raspravljaju sa službenicima, a onda pokupe svoje pare i pobegnu, glavom bez obzira. Izmenjaju te pare kod raznih prevaranata, novac završi po nekim stanovima i budžacima, a ljudi, po definiciji, ostanu prevareni. Dileri se često noću, kad menjačnice koje nemaju bankomate ne rade, načičkaju ispred vrata i tako varaju narod.

Brujić priča da menjački hleb nije toliko sladak, jer je posao izuzetno rizičan. Radi se sa parama, a danas niko neće da pljačka robu, nego samo keš, jer posle nema peripetija, traženja kupaca i sličnih problema. Zato, koliki to god bio izdatak, menjačnica mora da ima kamere i obezbeđenje, što zbog radnika, što zbog mušterija.

- I ja sam mislio da mi to ne treba kad sam počinjao, ali sam posle prve pljačke promenio mišljenje. Prošle godine, pre izbora, lopovi su zaređali po centru grada, i nije bilo dana da poneka menjačnica nije stradala. Onda je nastupilo zatišje, šest meseci ništa, pa sad ispade ovo sa "Složnom braćom"- kaže Brujić, ujedno i predsednik Skupštine Udruženja menjača, koje postoji više od dve godine, a čine ga vlasnici 1.000 privatnih menjačnica.

- Bilo je zlonamernih priča kako, navodno, nameštamo jedni drugima pljačke, ali, verujte mi da toga među nama nema. Pomažemo se koliko možemo, a ponekad, u ovakvim situacijama, skupimo neke pare i pozajmimo ih kolegama da mogu da rade - priča Brujić.

A. Klarić
Foto N. Jovanović


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:26h

Menjačnice u prestonici na meti pljačkaša najčešće uoči izbora

15:51h

Beogradskom sladoledžiji Goranu Ristiću uručili priznanje iz postojbine "đelata"

16:13h

U prve dve nedelje "Dureksovog" istraživanja glasalo 150.000 ljudi

16:39h

Taj ludi, ludi svet: ZOO-vrt iznajmljuje životinje

   
 


     


FastCounter by LinkExchange