[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 5. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vlada predlaže Skupštini Nacrt ustava

NaslovSrbija bez regiona

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je Nacrt ustava i uputila ga Skupštini Srbije - izjavio je premijer Vojislav Koštunica. Vlada Srbije time, kako je rekao Koštunica na konferenciji za novinare, pokušava da podstakne Skupštinu i ubrza rad na najvišem pravno aktu.

Međutim, premijer je naglasio da je vlada izradila nacrt, a ne predlog, kako bi pokazala da je Skupština iznad vlade. Prema njegovim rečima, nacrt predstavlja samo jedno viđenje vlade, odnosno vladajuće koalicije, kako treba da izgleda društveno i državni uređenje zemlje. Premijer Srbije je rekao da je u okviru stranaka okupljenih oko vlade postignuta potpuna saglasnost po tom pitanju i dodao da je nacrt upućen svim partijama na razmatranje.

- Predlozi iz Nacrta u skladu su sa rešenjima koja su već primenile druge zemlje koje su prošle put od autoritarnih režima do demokratije. Ta rešenja predstavljaju branu povratku autoritarizma i nedemokratije i podstiču dalji razvoj demokratije - rekao je Koštunica, napominjući da tekst nije zakovan i da su spremni da prihvate bolje ideje ako ih bude bilo.

Nacrt ustava Srbije koji je izradila republička vlada predviđa da je Srbija država srpskog naroda i građana koji u njoj žive, a teritorijalna organizacija podrazumeva pokrajine i lokalnu samoupravu. Skupština je jednodomna, sa 250 poslanika izabranih po proporcionalnom modelu sa jednom izbornom jedinicom, a predsednik se bira neposredno na izborima i ima mandat od pet godina. Po nacrtu ustava izručenje državljanina Srbije "dopušteno je samo ako ga nalažu međunarodne obaveze Srbije".

Nacrt ne predviđa regionalizaciju Srbije.
Celo poglavlje posvećeno je pravima pripadnika nacionalnih manjina, kojima se jemče dodatna, individualna ili kolektivna prava.

R. Nikolić


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Glavni favoriti na predsedničkim izborima neće slati svoje kontrolore u inostranstvo

17:20h

Predsednik Srbije moraće da pokaže diplomatsku veštinu u razgovorima o Kosovu

17:25h

Omladina DS, GSS, DC i SDU prekinula promociju knjige "Đinđić u mreži mafije"

17:30h

Kako će se glasati na Kosovu i Metohiji

17:40h

Vlada predlaže Skupštini Nacrt ustava: Srbija bez regiona

17:45h

Jočić, Lončar i Bjelica u Savetu za saradnju s Hagom

17:55h

Predsednička kampanja

   
 


     


FastCounter by LinkExchange