[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 5. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, o prvih sto dana vlade

Država će plaćati deo

lečenja kod privatnika

Ustanove će primati sredstva prema broju pacijenata i pruženim uslugama

BEOGRAD - Tomica Milosavljević, republički ministar zdravlja, izjavio je juče da je zdravstvenim ustanovama u Srbiji 1. juna počeo projekat unapređenja kvaliteta zdravlja, ali da rezultati u poštovanju zakazanih termina lečenja, obaveznog popodnevnog rada specijalističkih konsultativnih službi ne mogu da se vide odmah jer je ovaj projekat tek počeo da se primenjuje.

Neke ustanove još traže instrukcije od Ministarstva, ali oni direktori koji budu odbijali da primenjuju ove novine biće kažnjeni, najavio je ministar.

Tu se naravno uključuje i ograničavanje čekanja na pružanje zdravstvene usluge najviše na sat vremena, a pacijenti koji čekaju 30 minuta moraju biti obavešteni zbog čega nisu primljeni.

Nema para za veće plate

Komentarišući to što su zaposleni iz nemedicinskog osoblja u zdravstvu najavili štrajk ukoliko vlada ne bude i njima povećala zarade, ministar Milosavljević je rekao da para za druga povećanja nema. Osim toga, svima cena rada raste za jedan odsto u odnosu na inflaciju. Ipak, pregovori o povećanju raspona plata između nekvalifikovanih i visokokvalifikovanih radnika sa reprezentativnim sindikatima biće nastavljeni u ponedeljak, a pregovori o povećanju cene rada trebalo bi, kako je rekao ministar, da se nastave na jesen. On je ovakvu tezu obrazložio time što su pare koje su se godinama prikupljale u Fondu potrošene i da Fond duguje zdravstvenim ustanovama deset milijardi dinara.

Govoreći o onome što je ovo ministarstvo učinilo za prvih sto dana vlade, Milosavljević je novinarima najpre naveo da su u ovo vreme u velikoj meri promovisani zdravi stilovi života, prvenstveno borba protiv pušenja.

On je najavio i novi način finansiranja zdravstvenih usluga i novu mogućnost da zdravstveno osiguranje delimično plaća troškove lečenja u privatnim ordinacijama.

- Novina je i da će ubuduće državne zdravstvene ustanove biti plaćanje po broju pacijenata i usluga, a ne po broju zaposlenih i kvadraturi prostora - istakao je Milosavljević.

Ministar zdravlja je ovom prilikom rekao da će u ovoj godini najviše novca, kad je oprema u pitanju, otići na porodilišta, pedijatrijska, ginekološka i radiološka odeljenja. Takođe će biti nastavljena projekat obnove 20 bolnica u Srbiji, novcem iz kredita Evropske investicione banke, zatim projekat restrukturiranja kliničkih centara, čime bi trebalo da bude smanjen broj bolničkih postelja, kao i projekat energetske efikasnosti u 16 centara u Srbiji. Ukupno će za restruktuiranje, zidanje i kupovinu u ovoj godini biti utrošeno oko 100 miliona evra.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

16:22h

Milorad Mirčić: Objavićemo imena svih privedenih u akciji "Sablja"

16:31h

Predrag Marković analizirao svoj rad na mestu predsednika parlamenta

16:40h

Za pristupanje EU glasalo bi 78 odsto građana Srbije

16:48h

Otrovao se 81 mališan u jedanaest vrtića

16:56h

Tomica Milosavljević o prvih sto dana vlade

17:05h

Svečanost u preduzeću PTT "Srbija"

17:13h

Fond za pomoć deci sa posebnim potrebama

17:21h

Slobodan Orlić o pretnjama direktorki RTV Studio B

   


     


FastCounter by LinkExchange