[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 5. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Predrag Marković analizirao svoj rad na mestu predsednika parlamenta

Politika mi je i dalje

beskrajno dosadna

Ispunio jedino obećanje da će na čelu skupštinskih odbora biti ljudi iz opozicije. Potpisao pomilovanje za 18 građana

BEOGRAD - Analizirajući svoj rad na mestu predsednika parlamenta u proteklih 90 dana, Predrag Marković je, na jučerašnjoj konferenciji za novinare, istakao da mu je najveći uspeh to što mu je politika i dalje beskrajno dosadna. On je, takođe, podsetio da je do početka rada ovog saziva parlamenta Srbija bila zemlja u kojoj je od državnih institucija funkcionisao jedino Ustavni sud. Prema njegovim rečima, za proteklih tri meseca rada parlament je doneo 37 zakona.

- Usvojeno je 13 novih zakona i 10 zakona u oblastima u kojima do tada nije bilo nikakvih zakona. I dalje nam nedostaje veliki broj sistemskih zakona, tako da vlada mora ubrzano da ih pripremi, a skupština da ih usvoji - rekao je Marković i dodao da će se uskoro u skupštinskoj proceduri naći Zakon o lekovima, o socijalnoj zaštiti i Zakon o energetici.

Marković ističe da je jedino predizborno obećanje koje je dao bilo da će se na čelu najznačajnijih skupštinskih odbora naći poslanici opozicije i da je to obećanje ispunio.

Zakoni ne važe za poslanike?

Prema rečima Predraga Markovića, poražavajuća je činjenica to što većina poslanika misli da se zakoni na njih ne odnose i to ne samo oni krupni zakoni već i oni sitni. On je to ilustrovao primerom da se većina poslanika buni kada neki drugi poslanik prekorači vreme za govornicom, a kada oni za tu istu govornicu izađu, sami ne poštuju predviđeno vreme.

- Ponosan sam na rad Odbora jer sam samo jednom sa mesta predsednika parlamenta zakazao sednicu jednog od odbora, dok svi ostali rade dobro i skoro da su u većini njih odluke koje su donete, izglasane jednoglasno. Međutim, većina zakona treba da bude pripremana od strane odbora, a ne vlade, kako je to dosad činjeno. To ćemo postići kada budemo potpuno uređena zemlja i kada ne budemo imali hitnost donošenja bilo kog zakona - istakao je Marković.

On je naglasio da je kao v. d. predsednik Republike tokom proteklih tri meseca izvršavao sve obaveze i to saradnju sa vladom, međunarodno predstavljanje zemlje, donošenje odluka u Vrhovnom savetu kao i potpisivanje pomilovanja.

- Potpisao sam pomilovanje za 18 lica. Naglašavam da pravo na potpisivanje pomilovanja nije ovlašćenje nego obaveza predsednika, a ono se potpisuje na osnovu mišljenja ministarstva - rekao je Marković i dodao da dosad nije i ubuduće neće potpisati nijedno pomilovanje za ljude koji su silovali, jer je, kako on kaže, kaznena politika u ovoj oblasti ionako blaga.

O. Slavković


vesti po rubrikama

^društvo

16:22h

Milorad Mirčić: Objavićemo imena svih privedenih u akciji "Sablja"

16:31h

Predrag Marković analizirao svoj rad na mestu predsednika parlamenta

16:40h

Za pristupanje EU glasalo bi 78 odsto građana Srbije

16:48h

Otrovao se 81 mališan u jedanaest vrtića

16:56h

Tomica Milosavljević o prvih sto dana vlade

17:05h

Svečanost u preduzeću PTT "Srbija"

17:13h

Fond za pomoć deci sa posebnim potrebama

17:21h

Slobodan Orlić o pretnjama direktorki RTV Studio B

   


     


FastCounter by LinkExchange