[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 3. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija traže izmene i u novoj rezoluciji o Iraku

Iračanima dati veći suverenitet

Premda se revidiranom rezolucijom Iraku daje kontrola nad oružanim snagama, diplomate smatraju da se još ne izražava suverenitet nove vlade dovoljno jasno i na pravi način

NJUJORK (Tanjug) - Mnoge članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) traže da se i najnovija rezolucija o Iraku, koju su predložile SAD i Velika Britanija, još menja i da se uvaže stavovi novog iračkog rukovodstva. Irački ministar spoljnih poslova Hoshijar Zebari, koji je ovu dužnost dobio i u novoj privremenoj vladi premijera Ijada Alavija, trebalo bi danas da se sastane sa članicama SB.

Premda se revidiranom rezolucijom, ponuđenom u utorak uveče, novoizabranim liderima Iraka daje kontrola nad vojskom i policijom, u dokumentu se, prema oceni diplomata, još ne izražava suverenitet nove vlade, dovoljno jasno i na pravi način, preneo je Asošijeted pres.

Prema američko-britanskom predlogu, okupacija bi se okončala 30. juna, a iračka privremena vlada bila bi u potpunosti suverena. Iračani bi postepeno imali sve veću ulogu u oblasti bezbednosti i na kraju u potpunosti preuzeli svu odgovornost za stabilnost u zemlji.

Vojska i policija

Nova rezolucija takođe prvi put pominje da će iračke snage "delovati pod upravom privremene vlade Iraka i njenih naslednika" i da će policija biti pod kontrolom Ministarstva unutrašnjih poslova. Za sada nije određen datum glasanja o toj rezoluciji, ali se očekuje da do toga neće doći pre proslave 6. juna, povodom obeležavanja savezničkog iskrcavanja u Normandiji, kako je ranije bilo planirano.

U novom tekstu rezolucije predviđa se da mandat multinacionalnih snaga prestane po okončanju političkog procesa, odnosno kada bude usvojen ustav i kad vlast preuzme vlada formirana posle izbora, što se očekuje u decembru 2005. ili januaru 2006. godine.

Najnovija rezolucija unosi dve krupne promene u pogledu kontrole vojske i policije, kao i preciziranja kraja mandata multinacionalnih snaga, što su inače bile glavne zamerke Francuske, Nemačke, Rusije, Čilea i još nekih članica SB na originalni tekst rezolucije.

Uprkos izmenama prvobitnog teksta, one još uvek nisu zadovoljne. - Nismo zadovoljni novom verzijom - izjavio je neimenovani francuski diplomata, naglašavajući da je neophodno "pojašnjenje", dok je kineski ambasador u UN Vang Gvangja rekao da se uspostavljanje "punog suvereniteta ne odražava u potpunosti" u novom predlogu.

Ambasador Alžira u UN Abdulah Bali izjavio je da je "neophodno da se u tekstu rezolucije kaže da će stav iračke vlade preovlađivati nad multinacionalnim snagama u slučaju značajnijih vojnih operacija".

U novom predlogu se prvi put navodi da su "multinacionalne snage prisutne u Iraku na zahtev privremene vlade", ali se konkretno ne kaže da novo rukovodstvo ima pravo da zatraži njihov odlazak. Irački premijer Alavi izjavio je da će multinacionalne trupe "biti zamoljene" da još ostanu i obećao je da će iračke bezbednosne snage biti "noseći partner" sa američkim i drugim koalicionim vojnicima u uspostavljanju bezbednosti u zemlji.


vesti po rubrikama

^svet

16:47h

Članice Saveta bezbednosti UN traže izmene i u novoj rezoluciji o Iraku

16:55h

U Kufi i Bagdadu poginulo sedam osoba

17:03h

Šaron ubeđen u uspeh svog plana

17:11h

Ubijena dvojica terorista

        


FastCounter by LinkExchange