[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 3. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Za kandidate je saradnja s Hagom i isporuka optuženih, u najmanju ruku, "vruć krompir"

Pred Karlu del

Ponte i bi i ne bi

Maršićanin: Imamo Savet, neka odluči. Nikolić: Nisu ratni zločinci. Dačić: Samo su radili svoj posao. Tadić: Jesmo li sposobni da sudimo sami. Karić: Poštovati sporazume i zakon

BEOGRAD - Generale Nebojšu Pavkovića, Vladimira Lazarevića, Sretena Lukića i Vlastimira Đorđevića Karla del Ponte nestrpljivo očekuje u Hagu, a u domaćoj javnosti se vode debate i "lome koplja" oko pitanja treba li ih isporučiti.

Predsednik Srbije nema ovlašćenja da osumnjičene pošalje u Ševeningen, ali kao šef države svakako može da ima politički uticaj, a pre svega lični stav u vezi sa ovim problemom. Kandidate smo pitali da li bi se na mestu predsednika zalagali da generali putuju kod Karle del Ponte, a uz pretpostavku da imaju ovlašćenje za isporučivanje, i da li bi ih predali. Trebalo je sa "da" ili "ne" da odgovore na pitanje "Glasa", a zatim i da objasne "zašto".

Tomislav Nikolić
Ivica Dačić

Eksplicitan odgovor smo, međutim, dobili samo od Tomislava Nikolića i Ivice Dačića koji su rekli "ne".
- Oni nisu ratni zločinci i zato se ni vlada DS-a , kao ni ova DSS-a nisu usudile da to učine. I niko u Srbiji to ne sme da uradi. Ako budem predsednik, podržaću svaku vladu koja bude obezbedila da se svim haškim optuženicima sudi u našoj zemlji - kaže Nikolić.

Kako se i očekivalo, sličan stav ima i kandidat socijalista Ivica Dačić, čije se objašnjenje razlikuje samo po nešto drugačijoj formulaciji.
- Generali su bili u službi države i naroda i samo su radili svoj posao. Ni po koju cenu ih ne bih isporučio. A optužnice protiv njih su neosnovane, jer ni ne postoji komandna odgovornost za koju se oni terete. Za sve ratne zločine treba suditi u našoj zemlji - odlučno će Dačić.

Boris Tadić

Boris Tadić nije jasno rekao ni "da" ni "ne". On je za saradnju sa Haškim tribunalom, ali smatra da Srbija treba sve da učini kako bi se naši slučajevi procesuirali pred domaćim sudovima.
- Dok sam bio ministar odbrane zalagao sam se za suđenje četvorici generala u Srbiji, ali ne znam dokle je sada taj proces stigao. Međutim, da bi to bilo moguće, važan je kredibilitet našeg sudstva, a suđenje za ubistvo Zorana Đinđića će pokazati da li smo za tako nešto sposobni - kaže Tadić.

Predsednik Demokratske stranke još naglašava da Srbija mora sarađivati sa haškim tribunalom.
- Sud u Hagu su osnovale Ujedinjene nacije, a mi moramo znati da se svet ne vrti oko Srbije i da mi nismo ti koji će određivati uslove i postavljati zahteve - ističe Tadić.

U vezi sa ovim pitanjem Dragan Maršićanin ne želi da se izjašnjava i ostaje na legalističkoj liniji u skladu sa stavom svoje stranke.
- Pitanje saradnje sa haškim tribunalom regulisano je zakonom i njime ne treba da se bave ni stranke ni pojedinci, već institucije. Savet za saradnju sa Haškim tribunalom je adresa na kojoj se odlučuje o tome, zatim, pravosuđe i, eventualno, MUP. Svako izjašnjavanje predsednika države ili drugih nenadležnih organa bilo bi svojevrstan pritisak na organ koji o tome odlučuje - kaže Maršićanin.

Bogoljub Karić
Dragan Maršićanin

Za poštovanje zakona i ispunjavanje svih međunarodnih obaveza zalaže se i Bogoljub Karić, koji u svojoj kampanji ne želi da se dotiče Haga.
- Insistiram na poštovanju potpisanih sporazuma i zakona. Naša zemlja je potpisnica Dejtonskog sporazuma, a i obaveze koje smo preuzeli ulaskom u Savet Evrope, Svetsku banku, MMF i druge međunarodne organizacije unete su u zakon o saradnji sa Hagom - kaže Karić.

On dodaje da Srbija nije bila, a i ne sme da bude, zemlja koja olako preuzima obaveze i kasnije ih zaboravlja.
- Neke stvari oko Haga se previše politizuju, a posebno uoči izbora, jer se tako prikupljaju glasovi. Meni to nije potrebno - naglašava Karić.

J. Jevremović


vesti po rubrikama

^politika

17:20h

Ministarstvo spoljnih poslova SCG demantuje informaciju iz Ministarstva finansija

17:25h

Posle osnivanja Saveta Albanaca u Medveđi, Preševu i Bujanovcu

17:30h

Uskoro novi šef Unmika

17:40h

Vlast u Crnoj Gori svaku kriznu situaciju dočekuje pričom o državno-pravnom statusu

17:50h

Za kandidate je saradnja s Hagom i isporuka optuženih, u najmanju ruku, "vruć krompir"

18:00h

Ivica Dačić tvrdi da se nije promenio

18:10h

Predsednička kampanja

18:20h

Sanjar torti žali se Vrhovnom sudu Srbije

23:25h

Davinić: Vojsku menja policija

23:40h

Masari: Raskid sa prošlošću

   
 


     


FastCounter by LinkExchange