[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 3. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Glavni tužilac Haškog suda završila posetu BiH

Hapšenje Karadžića

prioritet prioriteta

Tribunal će do kraja godine podići pet novih optužnica protiv Albanaca, Srba, Hrvata i Bošnjaka

SARAJEVO (Srna) - Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte ponovila je juče u Sarajevu da je prioritet Tribunala hapšenje begunaca optuženih za ratne zločine, a da je "prioritet prioriteta" hapšenje Radovana Karadžića.

- Očekujem da ću se u Sarajevo vratiti za nekoliko sedmica ili meseci i čestitati vlastima na saradnji u hvatanju begunaca - rekla je Del Ponteova novinarima posle sastanka sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Adnanom Terzićem i ministrima spoljnih poslova Mladenom Ivanićem, bezbednosti Barišom Čolakom i pravde Slobodanom Kovačem.

Del Ponteova je rekla da je obaveštena da će BiH preuzeti obaveze u vezi sa bezbednošću i obaveštajnim radom u oblasti saradnje sa Haškim tribunalom, ocenjujući da je "pravi trenutak da se dobiju konkretni rezultati".

Dobrovoljačka jedinica

Karla del Ponte posetila je juče popodne Srebrenicu i u Memorijalnom centru u Potočari sastala se sa članicama udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa". Članice tog pokreta zatražile su od glavnog tužioca Haškog suda da Ujedinjenim nacijama i Savetu Evrope predloži da to udruženje formira jedinicu dobrovoljaca u BiH koja će uhapsiti Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Predsedavajući Saveta ministara Adnan Terzić je izjavio da bi Ministarstvo bezbednosti, putem Državne granične službe trebalo da obezbedi da granica sa SCG bude pokrivena 24 časa, kako bi bilo onemogućeno optuženima za ratne zločine da je prelaze.

On je rekao da će BiH sprovođenjem usvojenih zakona u vezi sa obaveštajnim radom i bezbednošću morati da pokaže punu saradnju, naglašavajući da Obaveštajno-bezbednosna agencija, DGS i Agencija za informacije i zaštitu imaju mehanizme koje će morati da stave na raspolaganje Haškom tribunalu.

Terzić je izjavio da očekuje da će predstavnici međunarodne zajednice "sankcionisati nesaradnju RS".


vesti po rubrikama

^balkan

16:30h

Glavni tužilac Haškog suda završila posetu BiH

16:39h

Karla del Ponte danas u zvaničnoj poseti Hrvatskoj

16:47h

Pupovac: Srbi ne stvaraju paralelna državna znamenja

16:55h

Turska planira opsežne mere bezbednosti tokom samita NATO

   


     


FastCounter by LinkExchange