[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 2. 6. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Knjiga "Najlepši eseji Danila Kiša" u izdanju "Prosvete"

Fragmenti majstorske

književne kuhinje

Izbor tekstova načinjen je iz četiri knjiga nebeletrističkih radova - "Homo Poeticus", "Život, literatura", "Skladište" i "Varia", dok su tekstovi iz "Časa anatomije" izostali

U "Prosvetinoj" ediciji "Naj" nedavno su objavljeni "Najlepši eseji Danila Kiša", u izboru i sa predgovorom Ivane Milivojević. Izbor tekstova načinjen je iz četiri knjige nebeletrističkih radova - "Homo Poeticus", "Život, literatura", "Skladište" i "Varia", dok su tekstovi iz "Časa anatomije" izostali.

Suženi prostor ove knjige neminovno je nametnuo osiromašenu i iskrivljenu sliku Kišovih (auto)poetskih tekstova, te je dobra okolnost što je priređivač takvu okolnost podrazumevao i prihvatio.

Knjiga je uslovno podeljena na četiri tematska dela, a izbor tekstova ipak pokazuje da je priređivač pokazao više sklonosti ka tekstovima iz piščeve zaostavštine. Na početku knjige nalazi se esej o Prustu "U potrazi za fantomom", u kome se ogledaju teme koje će postati deo Kišove literature i promišljanja o njoj.

Studentski esej "Mit o Prometeju" otvara prvi deo koji nagoveštava lektiru našeg pisca. Tu su još i paralelna čitanja Servantesa i Rablea u eseju "Trijumf smeha", zatim eseji o Floberu, Borhesu, Nabokovu i Bodleru. Drugi deo knjige otvara se fenomenalnim "odgovorom" na pitanje "Zašto pišem", a onda sledi tekstovi posvećeni opštim razmišljanjima o književnosti, tradiciji, inspiraciji, "funkciji književnosti".

Treći deo sadrži eseje "Varijacije na srednjoevropske teme", "Mediteran i Zlatno runo", "O simbolizmu", kao i eseje o angažovanoj literaturi, simbolizmu i stvaralačkoj pustolovini. Četvrti deo čine tekstovi, prema rečima priređivača, "reprezentativni za Kišovo poimanje realnosti i književnosti", a zapravo je reč o esejima u kojima se tumače dela Miloša Crnjanskog, Marije Čudine, Iva Andrića, Vladimira Veličkovića, Radomira Reljića i Markiza de Sada.

No, zloupotrebićemo štit koji je i sam priređivač postavio na početku knjige, u kome prva rečenica "Eseja o Prustu" kaže da "upoznati Prusta prvo u jednoj fragmentarnoj antologiji, to znači izgubiti iz vida da se.... do svega toga u Prustovim romanima dolazi mučno i lagano, kroz lavirinte senzacije koje su ponekad toliko tankoćutne da ni najvibrantniji čitalac ne može sve da oseti..."- dakle, rečenica koja upozorava kako čitati i ovu knjigu. Kao dajdžest, samo kao pravac kojim se treba kretati, ka Sabranim delima Danila Kiša i do nekih drugih, sasvim lično odabranih priča.

"Prosveta" je ujedno najavila da će štampanje Sabranih dela Danila Kiša biti završeno do 2007. godine.

T. Čanak


vesti po rubrikama

^kultura

16:06h

Junaci serijala o dečaku čarobnjaku uoči britanske premijere

16:13h

Radionica jedne od najpoznatijih škola dokumentarnog filma u svetu

16:21h

Odbor za Hilandar optužuje vladu

16:29h

Izložba u Arhivu Srbije: Ustanička Srbija

16:37h

U Muzeju primenjene umetnosti: Tapiserije Olivere Ninčić

16:45h

Knjiga "Najlepši eseji Danila Kiša" u izdanju "Prosvete"

16:53h

U Nišu počelo snimanje dokumentarnog filma o Stevanu Sremcu

17:01h

Komad Igora Marojevića izveden u Španiji

17:10h

Slavimir Stojanović dobitnik "Grifona"

17:18h

Snima se dokumentarni film o Džoniju Vajsmileru

17:26h

Evropska turneja orkestra Bobana Markovića

   


     


FastCounter by LinkExchange