[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 25. 5. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kultni američki sastav Taksidomun nastupio u Domu omladine i promovisao novi album "Cabin In The Sky"

Uznemirenost novog doba

Publici je predstavljen vrhunski režiran šou, s prekaljenim glumcima i jasnom idejom i porukom

U okviru pratećeg programa Ring Ring festivala ("Ring Ring specijal") beogradska publika, koja je preksinoć ispunila Veliku salu Doma omladine, imala je privilegiju da među prvima u Evropi vidi audio-vizuelnu predstavu kojom kultni sastav Taksidomun promoviše novi album "Cabin In The Sky", objavljen pre samo nekoliko dana za belgijsku izdavačku kuću "Crammed Records" (za koju, pored ostalih, objavljuju i najčuveniji ciganski orkestar Taraf de hajduks iz Rumunije i makedonski Kočani orkestar).

Mada Taksidomun priča, sa kraćim i dužim prekidima, traje punih 27 godina, niko još nije smislio konačnu žanrovsku odrednicu za muziku koju stvaraju. Krenuli su iz San Franciska krajem sedamdesetih, u vreme kada je pank-revolucija otvorila prostor za do tada nepraktikovane zvučne eksperimente.

Bili su rodonačelnici "novog zvuka", stvaranog preplitanjem raznorodnih uticaja - džeza, klasike, fanka, psihodeličnog roka i dr. - i zahvaljujući svojoj inovativnosti relativno brzo su stekli odane sledbenike, ponajviše u "avangardnim" krugovima kontinentalne Evrope.

Od početka 80-ih do sredine 90-ih baza im postaje Brisel, u to vreme jedan od najvažnijih centara "alternativne" umetnosti (bilo da je reč o muzici, teatru ili vizuelnim umetnostima), tako da je otvaranje grupe prema multimedijalnim elementima (film, video, svetlo) upravo tekovina boravka u takvoj sredini.

Novi album "Cabin In The Sky" posle višegodišnje pauze okupio je originalne članove grupe, raštrkane na raznim krajevima sveta - od Novog Meksika i Njujorka do Grčke i Belgije. Taj detalj, ili kako je to već napisao jedan kritičar, "ta vrlo globalna i vrlo post-moderna situacija" presudna je za razumevanje "svetskosti" albuma "Cabin In The Sky".

Taksidomun ponovo "kuvaju" muziku od mnogo različitih sastojaka u kojoj se prepoznaju se motivi Majlsa Dejvisa, nemačke elektronike, Rejdioheda, Velvet andergraunda, Majkla Najmana, kao i mnogi drugi. Muziku, koja ima prepoznatljivu aromu, ali i ukus koji je kudikamo drugačiji od onog što je publika u Domu omladine, sastavljena mahom od tridesetogodišnjaka, možda očekivala i po kojoj uostalom i najbolje poznaje Taksidomun.

Međutim, kao što reče Stiven Braun izlazeći na bis - "Vreme je za novu muziku". Mada novim opusom Taksidomuna opet u dominira "duvačko-gudačka sekcija" (Braun i violinista Blein Reininger), pored svog impresionizma i kosmopolitizma, to sada nosi znatno jaču dozu uznemirenosti, bez koje bi dela mislećih stvaralaca današnjice verovatno bila besmislena.

Kada je već o atmosferi i poruci reč, treba primetiti kako su filmski zapisi, koji su i ovaj put bili deo predstave, u potpunosti bili usaglašeni sa zvučnom slikom. Rečju, vrhunski režiran šou, sa prekaljenim glumcima i jasnom idejom.

P. D.


vesti po rubrikama

^kultura

16:37h

Taksidomun nastupio u Domu omladine i promovisao novi album

16:44h

Otkriven jedan od ranih Rafaelovih crteža

16:51h

Atelje 212 u na Festivalu u Poljskoj

17:00h

Australijski parlamentarac za zabranu dečjeg filma "Mačak u šeširu"

17:09h

U izdanju Niškog kulturnog centra: Neobični gost

17:16h

U Novom Sadu večeras se svečano otvara 49. Sterijino pozorje

17:23h

Posle pauze od 29 godina: Džetro Tal u Beogradu

17:31h

Premijera filma: Dan posle sutra

17:40h

Hor MŠ "Mokranjac" gostuje u Kini

17:49h

Drugi salon stripa

   


     


FastCounter by LinkExchange