[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 23. 5. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Neobično otkriće predstavljeno na simpozijumu IT sigurnosti u Ouklendu

Pazite šta kucate!

Sve što je potrebno da bi se otkrilo šta korisnik kuca na računaru je dobar mikrofon, procesor zvuka (DSP: digital sound processor) i Pi-Si softver

Prema istraživanjima naučnika prikazanim na Simpozijumu sigurnosti i privatnosti u Ouklendu, zlonamerni mogu dešifrovati tekst koji korisnici pišu na računaru jednostavnim slušanjem zvuka kucanja

Prema naučnom radu IBM-ovog naučnika Dimitrija Asonova, svaka dirka na tastaturi ili telefonu proizvodi jedinstveni zvuk nakon pritiskanja i otpuštanja dirke. Sve što je potrebno da bi se otkrilo šta korisnik kuca na računaru je mikrofon, procesor zvuka i Pi-Si softver za neuralne mreže. Današnje tastature na računarima kao i na telefonima imaju gumene membrane ispod dirki. Te membrane deluju kao bubnjevi, a svaka dirka pogodi bubanj na različitom mestu i proizvodi jedinstvenu frekvenciju ili zvuk koji softver za neuralne mreže može dešifrovati.

Asonov je otkrio kako snimanjem zvuka kucanja jedne dirke oko 30 puta i pothranjivanjem tog zvuka u računar koji koristi standardan softver za neuralne mreže može dešifrovati dirke preciznošću od 80 posto.

Srećom, korisnici ne trebaju da paniče, budući da postoji nekoliko vrlo lagano primenjivih metoda koji će im omogućiti da sačuvaju privatnost. Prvo, korisnik treba zatvoriti vrata sobe u kojoj radi, drugo, trebao bi da kupi gumeni pokrivač tastature za zaštitu od prolivene kafe. Gumeni pokrivač dovoljno efikasno upija zvuk i tako otežava prisluškivanje.

Međutim, Asonov veruje kako je moguće koristiti algoritme za akustičnu analizu za dešifrovanje zvukova dirki baziran jednostavno na prikupljanju podataka od nekoliko dirki. Algoritam bi nakon toga trebao da predvidi kako bi druge dirke trebale da zvuče.

P. Bošković


vesti po rubrikama

^tehnologij@

17:17h

Neobično otkriće predstavljeno na simpozijumu IT sigurnosti u Ouklendu

17:17h

Tehno vesti: "Vol-Mart" testirao sistem radio-identifikacije...

17:17h

Svarovski kolekcija za 2004. godinu: SMS luster

17:17h

Uskoro u Kompjuter biblioteci: Maya 5 bez tajni

   


     


FastCounter by LinkExchange