[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 23. 5. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Han Burs, pevač holandskog rok sastava Palinks, gost "Ring Ringa"

Nešto sasvim drugačije

Muzika izvan šablona i konvencija, koja istražuje nepoznate teritorije, donosi neke nove ideje i zvuči nepoznato i uzbudljivo danas se uglavnom može čuti na suprotnoj strani od "glavne struje" (koju definišu veliki kapital i mediji). Između ostalog, na malim festivalima kao što je Međunarodni festival nove muzike "Ring Ring", čije 9. izdanje imamo priliku da pratimo upravo ovih dana.

Iako dobija skromnu medijsku pažnju (jer srpski mediji nisu u stanju ni za trenutak da iskoče iz kaljuge imbecilnog senzacionalizma), kulturološki značaj festivala kao što je "Ring Ring" je nemerljiv, pogotovu u zatvorenoj, klaustrofobičnoj i netolerantnoj sredini poput ove u kojoj živimo. Predstavljajući iz godine u godinu razne muzičke "of projekte" iz čitavog sveta, koji neretko na vrlo radikalan način preispituju široko prihvaćene (muzičke) konvencije, "Ring Ring" je za devet godina postojanja uspeo u svojoj misiji da kod ovdašnje publike, doduše probrane, razvije senzibilitet i razumevanje za "nešto sasvim drugačije".

A jedan od najuzbudljivijih događaja 9. "Ring Ringa" bila je "svetska premijera" projekta TilNo BeAM, koji je plod saradnje novosadskih muzičara okupljenih oko saksofoniste Borisa Kovača i holandskog sastava Palinks (nastupali su na "Ring Ringu" 1997. i 2000. godine) koji definišu na različite načine - kao rok bend, moderni muzički ansambl, kvartet improvizatora...

Han Burs, pevač Palinksa, kaže kako su sva ta određenja u principu ispravna, jer Palinks su sve to, a i nešto više... Sa Bursom smo razgovarali posle koncerta - gustirao je domaću rakiju iz Banata i sa velikim zadovoljstvom pričao o muzičkom druženju sa Borisom Kovačom.

- Ideja da radimo zajedno u stvari nije nova... Sudbina muzičara je da su stalno na putu, a kada si na turneji kontakt sa lokalnim muzičarima najčešće se svodi na jedan susret na tonskoj probi. Već sutradan si na nekom drugom mestu... i često smo zbog toga imali osećaj kao da energija i ideje, koje se rađaju prilikom susreta i nastupa sa drugim muzičarima, ostaju neiskorišćeni. Pre dve godine smo zato zastali u Brnu, u Češkoj i radili sa lokalnim muzičarima koje smo tamo upoznali. I to se pokazalo kao prava stvar. Sa Borisom se znamo već godinama, sretali smo se na festivalima, ali je bilo potrebno neko vreme da bi realizovali ideju. Impresioniram sam energijom i otvorenošću srpskih muzičara i želim da ovo predstavimo i u Holandiji.

Kako Palinks kao "niskobudžetni" bend funkcioniše u Holandiji?
- Palinks neprestano nešto rade - muziku za pozorište, primenjenu muziku, učestvujemo u projektima sa drugim muzičarima, objavljujemo diskove... Kao kvintet dosta putujemo. Radimo 40-ak koncerata godišnje - po Holandiji, Nemačkoj, Italiji, Švajcarskoj, Češkoj... Važna stvar je takođe podrška koju pruža Ministarstvo kulture. Lično, vrlo sam kritičan kada je reč o holandskoj državi, ali mislim da je podrška Ministarstva kulture vrlo pozitivna stvar - opstanak scene bio bi u suprotnom teško održiv.

Prodaja diskova nije dovoljna?
- Tu se danas, kada muzička industrija ne može da izađe na kraj sa umnožavanjem diskova, došlo do jedne paradoksalne situacije. Palinks je, na primer, u komercijalnom smislu jako mali bend, ali upravo zato što sa tačke gledišta velikog tržišta skoro da ne postoji, malo ko kopira naše diskove. Internet opet pruža mogućnost komunikacije sa publikom koja ceni istrajavanje u našoj priči i nezavisnost na kojoj insistiramo, tako da sa određenom dozom optimizma gledam na budućnost muzike koja dolazi sa margine sistema.

P. D.


vesti po rubrikama

^glasno

15:20h

Han Burs, pevač holandskog rok sastava Palinks: Nešto sasvim drugačije

15:30h

Majkl Žira, frontmen Svonsa, rodonačelnika nojza, u Beogradu

15:45h

Legendarni Grendmaster Fleš piše memoare

15:55h

Albumi: Usher, Boris Kovač i Labada orkestar, Vlatko Stefanovski

16:10h

Vlatko Stefanovski ponovo u studiju

16:25h

Kalendar: Boris Kovač & La Kampanela,Tuxedomoon ...

   


     


FastCounter by LinkExchange