[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 20. 5. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pred sudom u Čačku vodi se neobičan vanparnični postupak

Potomak Obrenovića

i Milutin Novaković

Lokalnom muzeju predao sablju gospodara Jakova Obrenovića, o čemu postoji potvrda

BEOGRAD - Braća Srboljub i Slobodan Jakovljević, koji su pokrenuli vanparnični postupak pred sudom u Gornjem Milanovcu za dokazivanje srodstva s Jakovom i Đurđijom Obrenović i srpskim kraljevima Milanom i Aleksandrom, nisu jedini direktni potomci dinastije Obrenović - kaže za "Glas" Nebojša Pavlović, advokat iz Čačka.

Sve zavisi od testamenta

Jakov i Đurđija Obrenović imali su šestoro dece. Sinovi Samuilo i Petar umrli su u ranoj mladosti, tako da iza njih nije bilo potomaka, sin Đoka je imao potomke čiji su sledbenici braća Jakovljević iz Gornjeg Milanovca, a ćerke Mirjana, Ruža i Dmitra imale su decu, s tim što je Milutin Novaković njen praunuk. Međutim, ostvarivanje prava na nasledstvo dinastije Obrenović, smatra advokat, ne zavisi samo od dokazivanja srodstva već prvenstveno od sadržine testamenta kraljice Natalije Obrenović, poslednje vladarke ove srpske dinastije, koji se od 1957. čuva u pariskom arhivu.

Identičan postupak pred sudom u Čačku pokrenuo je i Milutin Novaković (80) iz sela Donja Gorevnica, koga Pavlović zastupa.
- Jakovljevići su direktni potomci u šestom stepenu srodstva u pravoj liniji, a Milutin Novaković srodnik u četvrtom stepenu krvnog srodstva u odnosu na pokojnog gospodara Jakova Obrenovića, brata kralja Milana. To potvrđuje i rodoslov dinastije Obrenović, koga je napravio prof Radoš Ljušić. Deda mog vlastodavca Mihailo Novaković upisan je u rodoslov dinastije Obrenović kao sin Dmitre Obrenović i Trivuna Obrenovića - kaže advokat Pavlovića.

U istorijskom arhivu Srbije postoji dokument gde se nalaze podaci o Trivunu Novakoviću za koga piše da je star 59 godina sa popisom imena članova njegove porodice i ženi Dmitri staroj 45 godina. Među imenima njihove dece upisano je i ime njihovog sina Mijaila, odnosno dede Milutina Novakovića koji je u to vreme imao 13 godina. Milutin je Narodnom muzeju u Čačku predao jedan deo ličnih stvari kraljevske porodice o čemu postoji potvrda, a među njima je bila i sablja gospodara Jakova Obrenovića, objašnjava advokat Pavlović.

I. I.


vesti po rubrikama

^vesti

16:48h

Pred sudom u Čačku vodi se neobičan vanparnični postupak

16:56h

Uspeh rotvajlera iz Loznice

17:04h

Potres kod Trstenika

17:13h

Novi ministri u novom savetu za univerzitetsko obrazovanje

17:21h

Venera ispred Sunca 8. juna

17:30h

Armenko na svadbi španskog princa

17:39h

Uspeh VSCG u Sloveniji

   


     


FastCounter by LinkExchange