[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 13. 5. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Amerikancu Niku Bergu odrubio glavu Abu Musab al Zarhavi, bliski saradnik Osame bin Ladena

Odmazda zbog zlostavljanja

Dvojica otetih Rusa živi su i zdravi, ali se još ne zna gde su. - Američki vojnici u Kerbali ubili 25 pripadnika milicije Mahdi

DUBAI/BAGDAD/KARBALA - Jedan od lidera Al Kaide u Iraku odrubio je glavu američkom civilu Niku Bergu i najavio još ubistava u znak odmazde za "satanističko" ponižavanje iračkih zatvorenika.

Na lošem video-snimku, objavljenom na više islamističkih sajtova, muškarac u narandžastom kombinezonu, vezan za plastičnu stolicu u praznoj prostoriji govori: - Zovem se Nik Berg, moj otac se zove Majkl... Imam brata i sestru, Dejvida i Saru.

U sledećoj sceni, Berg kleči ispred petorice muškaraca, od kojih jedan čita saopštenje u kojem se muslimani pozivaju na osvetu zbog objavljivanja fotografija o mučenju iračkih zatvorenika u zatvoru Abu Graib u blizini Bagdada. Muškarci onda obaraju 26-godišnjeg Amerikanca na pod, uzvikuju "Bog je najveći", a jedan od maskiranih odrubljuje mu glavu velikim nožem i zatim je podiže prema kameri.

Koljač

Na veb sajtu piše da je Abu Musab al Zarhavi, veoma blizak Osami bin Ladenu, odrubio glavu Bergu. Video-zapis je potpisan Zarhavijevim imenom i datiran sa 11. majem. Zarhavi (37), poreklom Jordanac, jedan je od najaktivnijih operativaca Al Kaide i izvršio je seriju napada na američke snage u Iraku.

Američke vlasti tvrde da nikada nisu dobile nikakav otkupni zahtev za Berga koji je pre nekoliko sedmica nestao u Mosulu. Njegovi roditelji izjavili su CBS da su ga poslednji put čuli 9. aprila, a otac Majkl je rekao da je Nik, koji je radio pod ugovorom, hteo da se vrati kući jer nije imao posla u Iraku. U Bagdadu je tokom vikenda pronađeno telo koje je juče identifikovano kao Bergovo, ali pre nego što je objavljen ovaj video-snimak.

Dvojica Rusa, otetih u Iraku, živi su i zdravi, ali se još ne zna gde se nalaze, rekao je Interfaksu generalni direktor kompanije Interenergoservis Aleksandar Abramov. Jedan Rus je poginuo kada je u ponedeljak otvorena vatra na vozilo u kojem su se nalazili ti ruski civili, a dvojica su oteti.

U ofanzivi okupacionih snaga u Kerbali, koja je počela u noći između utorka i srede, ubijeno je 20 do 25 pripadnika šiitske radikalne milicije Mahdi. Kako je rekao neimenovani zvaničnik američke vojske, u tim sukobima povređeno je i sedam američkih vojnika.

Američki vojnici, pomognuti tenkovima i helikopterima, ušli su iz dva pravca u Karbalu, a glavne borbe vođene su oko džamije Mukajam koju drži Moktada al Sadr. Svedoci kažu da su, posle neuspelog pokušaja američkih vojnika da uđu u džamiju, izbili oštri sukobi sa pripadnicima Al Sadrove milicije, koje su potrajale nekoliko časova.

Istovremeno, trupe SAD sukobile su se sa sledbenicima Al Sadra i njegovom Mehdi armijom i u blizini još dva grada na jugu Iraka, Nadžafa i Kufe. Njihovi žitelji čuli su više snažnih eksplozija. Jedan Iračanin je ubijen, a još devet, uglavnom civila, je ranjeno, saopštio je zvaničnik bolnice Al Furat u Nadžafu.

Sadam u Iraku do kraja juna

Koalicione snage predaće Sadama Huseina i još oko stotinu visokih funkcionera bivšeg režima Iračanima pre transfera vlasti na domaće predstavnike 30. juna, izjavio je u Kuvajtu šef specijalnog iračkog suda za ratne zločine Salem Čalabi. On je rekao da će sudski postupci protiv čelnika bivšeg režima početi početkom sledeće godine, ali da to ne znači da će najpre biti suđeno Sadamu. - Među kaznama za te zločince biće i smrtna kazna - kazao je Čalabi.

Jedan američki vojnik poginuo je u zapadnom delu Iraka u neprijateljskoj akciji, saopštila je juče američka vojska bez detaljisanja. Najmanje 564 američkih vojnika poginulo je od početka rata u Iraku, u martu 2003. godine.

U međuvremenu je Južna Koreja odlučila je da odgodi slanje svojih 3.000 vojnika u Irak iz bezbednosnih razloga. Portparol južnokorejske odbrane izjavio je da predstoji još mnogo razgovora o slanju ovih trupa.

Agencije


vesti po rubrikama

^svet

16:45h

Amerikancu Niku Bergu odrubio glavu bliski saradnik Osame bin Ladena

16:52h

Lindi Ingland: Oficiri su mi naredili da poziram

17:01h

Izrael ne pristaje na ucene palestinskih terorista

17:13h

SAD nametnule sankcije Siriji

        


FastCounter by LinkExchange