[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 13. 5. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U VP domu u Kruševcu štićenici se okreću veri

Antihristi se mole Bogu

Mala prostorija pretvorena je u crkvicu. Čvorak, pljačkaš zgrade bivšeg CK tokom bombardovanja, okajava grehe svaki dan

Sveštenik Dragić Ilić, paroh je Pete kruševačke parohije, pri hramu Svetog Đorđa. Parohiji pripada i Vaspitno-popravni dom, popularna "Kruška". Pre više godina učestvovao je na seminaru gde je bilo reči o potrebi da sveštenici odlaze u kazneno-popravne ustanove. Ponudio je saradnju VP domu, a posle toga oni su ga i pozvali.

Štićenici sada imaju i malu prostoriju sa ikonama, koju su nazvali "svetinja", čak su to i napisali na ulazu. Za ispovedanje i razgovor sa sveštenikom Ilićem najviše su raspoloženi suicidni štićenici, zatim osuđeni za višestruka ubistva, koji kaznu izdržavaju u zatvorenom odeljenju, pa čak i oni koji ne pristaju na komunikaciju ni s kim.
- Mnogi su iznenađeni kada ovakvi traže da se ispovede i otvore dušu prvi put - kaže sveštenik Ilić.

Interesovanje delinkvenata za religiju je zapanjujuće. Od vaspitača Ljubiše Šaponjića i Bate Marića saznajemo da je nekoliko štićenika ove godine odlučilo i da posti.
- U ovu malu crkvicu ulaze sva deca, pa čak i ako su druge veroispovesti, na primer, muslimanske. Sveštenik je odredio i domsku slavu, Svetog Jeremiju - kaže Marić, dok Šaponjić u šali dodaje: "To je dobar način da ih od antihrista preobratimo u Hrista. Trebalo bi vratiti te verske običaje na ovakva mesta, jer deci pomažu i smiruju ih. Oni i ne misli da je, na primer, Uskrs dan kada mogu da se izvuku od obaveza, već ga stvarno doživljavaju kao praznik."

Završavaju škole

Deca koja ovde izdržavaju kaznu imaju mogućnost da steknu diplomu jednog od 33 zanata.
- Za sve one koji dolaze sa nezavršenom osnovnom školom postoji osmorazredna koja nosi naziv "Mladost", tako da u diplomama nigde ne piše da su je završili u vaspitno-popravnoj instituciji. Sa tek tri-četiri razreda, pa i manje dolaze i stariji maloletnici od 17, 18 i više godina. Kazne nisu vremenski tačno određene, već glase na period od jedne do pet godina, a od ponašanja štićenika zavisi koliko će ostati - objašnjava upravnik VPD Mića Aksentijević.

Devetnaestogodišnji Igor kaže da njegovi slave Svetog Nikolu, ali da se ne seća da je ikada na slobodi išao u crkvu. "Sada, kada dobijem izlazak u grad, odem i zapalim sveću u crkvi Lazarici", kaže on. U domu je dve i po godine zbog lakše krađe. Tačnije, "pozajmio" je od školskog druga 700 dinara. U ličnom listu piše i da je više puta narušavao javni red i mir, a vaspitači kažu da treba reagovati na prvo "delo" da bi kazna dala rezultate.

Dečaci u "svetinju" ulaze, krste se, celivaju ikone i izlaze licem prema improvizovanom oltaru, a da ih tome niko nije naučio. Po rečima Bate Marića, čak trećina napamet zna "Oče naš".

- Nije to neka promena, ali ovde je svakog dana sve isto, pa i to dobro dođe - kaže Čvorak (16). Kaznu izdržava zbog krađa i razbojništva. Radnici u trafici na autobuskom stajalištu u Beogradu kroz šalter je pokazao bombu, zapretio joj i zatražio novac. Umesto da isprazni kasu, ona je izletela i počela da vrišti.

Pobegao je i Čvorak pravo na strelište, gde nije bilo nikog, pa je odatle poneo tri pištolja i 900 metaka. "Ocinkario me taksista, jer mi je u autu ispao jedan pištolj. Posle su kuću opkolili policajci i prebili ujaka, jer nikom nije palo na pamet da sam to ja uzeo", kaže on. Tokom NATO agresije sa drugovima je "obilazio" bombardovane objekte: "U zgradi CK bilo je puno telefona, kompjuteri su bili stari - to niko neće, ali sam kasu bacio sa devetnaestog sprata da bih je otvorio.

Sišao dole i pokupio iz nje jedva osam hiljada. A nalazio sam i pancire, nosio kući i prodavao nekim ljudima. Cena se kretala od 50 do 200 maraka. Bilo je i medalja i srebra. Tamo je od prvog do 21. sprata sve bilo zanimljivo, samo sam na jednom propao i uleteo u prostoriju ispod. Sav sam se razbio", seća se Čvorak, dok stoji ispred "crkvice", gde okajava svoje grehe skoro svakog dana.

N. E. S.


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:36h

Kombinovani tim padobranaca Vojske i Žandarmerije oborio državni rekord

16:02h

Kako je Pet Tilmen, zvezda američkog fudbala, pre dve nedelje poginuo u Avganistanu kao dobrovoljac

16:23h

U VP domu u Kruševcu štićenici se okreću veri

   
 


     


FastCounter by LinkExchange