[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 13. 5. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kako je Pet Tilmen, zvezda američkog fudbala, pre dve nedelje poginuo u Avganistanu kao dobrovoljac

Odbio milione i otišao u rat

Igrač "Arizona kardinalsa" crveni dres svog tima zamenio je kamuflažnom uniformom. Ubijen u akciji "Planinska oluja"

Pet Tilmen, zvezda američkog fudbala i rendžer američke vojske, nije težio da postane heroj. Ali njegov život je oličenje heroizma. Igrač "Arizona kardinalsa" crveni dres svog tima zamenio je kamuflažnom uniformom američkog vojnika.

Proveo je šest meseci u Iraku, a zatim je zajedno sa svojim bratom učestvovao u tromesečnoj obuci za rendžere. Tada je našao i vremena da se sretne sa kolegama iz tima, koji su mu sa poštovanjem stiskali ruku i zahvaljivali se. Možda su želeli da se uvere da je ovaj čovek stvaran, jer je on odbio trogodišnji ugovor vredan 3,6 miliona dolara i prihvatio platu običnog američkog vojnika, koji za godinu dana zarađuje 18.000 dolara.

U kulturi koja je opsednuta slavom i novcem, teško je poverovati da ovaj skromni momak nije čak želeo ni da zaradi na svojoj neobičnoj životnoj priči. Od kad je stupio u vojski, Tilmen je odbijao da daje intervjue, jer nije želeo da od svoje odluke, koju novinari "Tajma" nazivaju žrtvovanjem, napravi dobar potez za karijeru.

Sledeća operacija u koju je Tilmen uključen bila je "Planinska oluja" u Avganistanu, koju su američke trupe pokrenule protiv talibana i pripadnika Al Kaide. Pre dve nedelje Tilmenova specijalna jedinica upala je u zasedu. U sledećih petnaestak minuta razmene vatre dvadesetsedmogodišnji Tilmen je poginuo.

Od tog trenutka američka javnost ne prestaje da priča o ovom izuzetnom momku. Tilmen je odrastao u San Hozeu u Kaliforniji, i bio tipičan dugokosi surfer, koji je obično bio obučen u papuče, šorc i majicu. Na državnom Univerzitetu Arizone on je za tri i po godine uspeo da dobije diplomu iz marketinga, sa izuzetno visokim prosekom. Tada je stekao naviku da se penje uskim merdevinama na vrh 60 metara visoke kule stadiona "San devil". Smestio bi se na vrhu i, zagledan u zvezde, razmišljao kuda se zaputio.

Nagrada za hrabrost

Tilmen je odbio brojne ponuđene ugovore za TV, film ili knjigu o sebi. Oba brata Tilmen su prošlog jula nagrađeni Artur Ešovom nagradom za hrabrost, ali nisu dali nikakve izjave za javnost i poslali su mlađeg brata Ričarda da primi nagradu umesto njih.

Jedna od anegdota omiljenih Tilmenovim poznanicima dogodila se u srednjoj školi. Njegov tim je u jednom trenutku toliko izmakao ostalima u ligi da je trener rešio da prvi tim stavi na klupu u drugoj polovini. Ali Tilmen, prvotimac, želeo je još da igra. Kad je druga polovina počela, on se ušunjao na teren i početni udarac pretvorio u tačdaun. Njegov trener je bio tako uznemiren da je posle zaključao Tilmenovu kacigu u autobus tima, kako bi ga zadržao van terena.

U jesen 1993. godine Tilmen je zapao u ozbiljnije nevolje. Pokušavajući da pomogne prijatelju koji je bio uvučen u tuču ispred jedne picerije, Tilmen je jednog čoveka tako pretukao da je kao maloletnik optužen za napad. Tilmen je priznao da je kriv i sledećeg leta proveo mesec dana u popravnom domu.

Na univerzitetu su ga tad zvali Ubica, ne zbog tog hapšenja, već zbog onog što je radio na terenu. Nije bio odgovarajuće građe ni visine, ali je bio zagrižen i pametan.

Tilmen je "San devilsima" pomogao da stignu blizu nacionalnog šampionata 1997. godine. Ipak, pre NFL drafta sledeće godine, Tilmen nikako nije mogao da se otarasi epiteta "premali" i "prespor". U kardinalse je došao u sedmoj rundi pika, 226. od ukupno 241 igrača. Ugovor je potpisao za "užinu"- dobio je samo 21.000 dolara. Nije imao auto pa je na treninge dolazio na svom zelenom biciklu. Kvami Lesiter, bivši kolega iz tima, seća se da Tilmenu nikome nije dozvoljavao da mu kaže da neće uspeti u NFL ligi.

- Da ste mu rekli da može da igra tri godine u ligi, on bi igrao četiri, samo da pokaže da može. Srljao je naglavce u svaki izazov pred njega postavljen - priča Lesiter.

Tilmen je 2000. godine postavio rekord tima tako što je imao 224 napada (tekl) u sezoni. Zbog vernosti prema kardinalsima, koji nikad nisu dogurali visoko, Tilmen je sledeće godine odbio petogodišnji ugovor na devet miliona dolara koji mu je ponudio Sent Luj Rams, šampion "Super baula".

Posle 11. septembra osetio je da postoji i važnije obaveze. Članovi njegove porodice borili su se u ratovima i Tilmen je shvatio da veoma poštuje te ljude, dok on sam nikad svoj život nije tako stavio na crtu.

Frenk Bauer, Tilmenov agent, osetio je 2002. godine da u duši njegovog klijenta nešto previre, jer mu je Tilmen, usred pregovora o milionskom ugovoru, poručio da se više brine o drugim klijentima, jer on razmišlja da radi nešto drugo. Posle povratka sa medenog meseca, u maju iste godine, Tilmen se prijavio u vojsku, zajedno sa svojim bratom Kevinom, bejzbol igračem u jednom nižerazrednom klubu.

Rešeni da izbegnu publicitet, Tilmenovi su prijavljivanje započeli u Denveru, ali vest je, ipak, dospela do javnosti i zapanjila mnoge. Tilmen je bio jedan od retkih aktivnih NFL igrača koji su postali američki dobrovoljci, još od Drugog svetskog rata, u kome je učestvovalo 638 NFL igrača, a 19 izgubilo život.

S. I.


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:36h

Kombinovani tim padobranaca Vojske i Žandarmerije oborio državni rekord

16:02h

Kako je Pet Tilmen, zvezda američkog fudbala, pre dve nedelje poginuo u Avganistanu kao dobrovoljac

16:23h

U VP domu u Kruševcu štićenici se okreću veri

   
 


     


FastCounter by LinkExchange