[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 13. 5. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kombinovani tim padobranaca Vojske i Žandarmerije oborio državni rekord

Skok sa "Himalaja"

Jedanaest momaka i jedna devojka skočili iz "antonova" sa 8.750 metara u slobodnom padu

Na vojnom aerodromu u Batajnici juče su oborena dva rekorda. Prvi je zasluga kombinovane ekipe, sastavljene od padobranaca Vojske SCG i Žandarmerije, koja je uspela da obori dosadašnji državni rekord u slobodnom padu. On je do juče iznosio 7.730, a posle njihovog podviga, ravno - 8.750 metara.

Drugi rekord oborili su pilot potpukovnik Zinaid Ibraković i njegova posada. Gromadu od letelice iz koje su iskakali padobranci, popularni "antonov 26", podigli su do, za tehničke karakteristike ovog aviona, neverovatnih osam i kusur hiljada metara, na čemu će im sasvim sigurno pozavideti i Rusi.

Najbolji pokazatelj važnosti ovog događaja su bile zvanice koje su pratile jučerašnja dešavanja na batajničkom aerodromu - general Branko Krga, načelnik Generalštaba Vojske SCG, komandant RV i PVO-a general Vladimir Starčević, general Goran Radosavljević Guri, komandant Žandarmerije, Dragan Jočić, ministar policije…

U timu rekordera svoje mesto našla je i Radmila Jovanović, najbolja žena-padobranac Srbije i Crne Gore, inače podoficir u slavnoj niškoj "63. padobranskoj brigadi", koja iza sebe ima zavidnu karijeru od 724 skoka.

- Ajmo, piloti, brzo na prvu liniju kontrole - tačno u devet sati komandovao je potpukovnik Nenad Kuzmanović, vođa ove "ekspedicije" i jedan od "čuvara" starog rekorda.

Padobranci se na komandu postrojavaju u liniju. Sledi kratka meteo- instruktaža: vetar taj i taj, vreme takvo i takvo…
- Padobranci na drugu liniju kontrole - čuje se posle toga.

Let bez kiseonika

O kakvom se podvigu i fizičkom naporu zaista radi najbolje govori činjenica da je svemu prethodila rigorozna dvomesečna priprema i trenaža u hiperbaričnim komorama, ne bi li svi bili apsolutno sposobni da u vazduhu izdrže čitava tri minuta bez kiseonika, tačnije do visine od 5.000 metara na kojoj je tek moguće normalno disanje. Inače, u takozvani slobodan pad i sam rekord se računa vreme provedeno od skoka iz aviona pa do trenutka otvaranja padobrana, na nekih 500 metara iznad zemlje.

Kratak osvrt na tehničke detalje leta, skoka, doskoka i pitanje pred ukrcavanje u avion:
- Ima li ko nesposoban za skok?

Niko se ne javlja.
- Srećan skok i meko prizemljenje - padobranski pozdrav pred polazak.

Na pisti kao u osinjaku. Čini se kao da je u isto vreme poletelo sve što poleteti može. Bruje propeleri "antonova", elise helikoptera u zamahu, "orlovi" se prestrojavaju i poleću - sasvim redovan letački dan.
I poleteli su. Počinje iščekivanje. Čujemo da će za nekih pola sata avion dostići željenu visinu. Čekamo.

Zaista, posle nekih dvadeset minuta naziru se prve kupole padobrana.
Otvaraju se jedan za drugim. Gledajući sa zemlje, čovek bi pomislio da su u nemilosti vetra, da se uzaludno bore sa ćudima prirode, da ne vladaju situacijom, međutim…

Uspeli su u svom naumu. Slavlje, vika. Sa šampanjcem na "gotovs" pritrčava general Radosavljević, ima i zbog čega.
- Ponosan sam na ove momke. Ponosan sam na zajedništvo Vojske i Žandarmerije. Ponosan sam na ovaj uspeh - uskliknuo je Guri.
- Ovaj skok posvećujem mom prijatelju Draganu Jaćimoviću koji, nažalost, nije uspeo da sa svojom ekspedicijom osvoji, neosvojen vrh Himalaja - Kabru. Mi smo uspeli, nadvisili smo Himalaje - dodaje, svijajući padobran u naručje potpukovnik Jelesije Radovanović, jedan od najvećih autoriteta u našem padobranstvu.

- Leteli smo kroz gustu izmaglicu, na temperaturu od minus 50. Do nekih pet hiljada metara pred zemljom viziri kaciga su nam bili totalno zamrznuti, ali se sve dobro završilo - u glas prepričavaju svoje utiske iz "dalekog svemira" tek pristigli padobranci.

Iznenadno komešanje. Doskočilo ih je desetoro, a iskočilo dvanaestoro. Počinje potraga za Nebojšom Jandrićem i Slobodanom Terzićem, kojima su glavni padobrani zakazali, a pomoćni ih odvukli ko zna kud!?

Sve je u redu, stižu i oni sa kojim minutom zakašnjenja.
- Ma, sve je u redu. Otvorili su se rezervni padobrani - bez trunke straha, lakonski objašnjavaju novopridošli "skakači".

Cilj je ispunjen, postavljen je novi "domaći zadatak" za neke nove naraštaje, a možda i za njih same.
- Nije ovo bila nikakva ludost, već sasvim razumna želja da sagledamo svoje mogućnosti, dokle i šta možemo - poručuju padobranci na rastanku.

Mihailo Medenica
Foto: M. Rupena


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:36h

Kombinovani tim padobranaca Vojske i Žandarmerije oborio državni rekord

16:02h

Kako je Pet Tilmen, zvezda američkog fudbala, pre dve nedelje poginuo u Avganistanu kao dobrovoljac

16:23h

U VP domu u Kruševcu štićenici se okreću veri

   
 


     


FastCounter by LinkExchange