[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 13. 5. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Obavezno perite voće

Iz Epidemiološke službe Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja poručuju

Čuvajte se zaraza

U vrtićima vladale ovčije boginje, crevne zaraze, šarlah, vašljivost, šuga

U prva četiri meseca ove godine registrovan je dvostruki porast broja epidemija u odnosu na isti period prošle godine, najnoviji su podaci Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja.
- Od januara do aprila ove godine registrovano je 15 epidemija, a u istom periodu prošle godine sedam. Od zaraznih, akutnih i parazitarnih bolesti obolelo je oko 6. 557 osoba na području Beograda, što je za 25 odsto manje od predhodne godine - kaže dr Nevenka Žakula, načelnik Epidemiološke službe u Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja.

Hrana uzročnik

U periodu od maja do septembra prošle godine zabeleženo je 14 epidemija gde je put prenosa bila hrana, a uzročnici uglavnom bakterije salmonele i stafilokokus, dok za dve nije otkriven uzročnik.
- To se dešava kada za epidemiju saznamo kasno i kada više nema uzoraka hrane koji su put prenosa. Zato svi koji rade na proizvodnji i prometu hrane treba da poštuju obavezu čuvanja uzoraka distribuirane hrane i to u periodu od 72 sata.

Inspekcija

Sanitarni inspektori su u Beogradu tokom aprila pregledali 1.869 objekata, a van prometa je stavljeno 487 kilograma namirnica. Sa pribora i radnih površina inspektori su uzeli 178 briseva. Naloženo je otklanjanje nedostataka u 281 objektu, dok su u 40 objekata obustavili promet pojedinih namirnica. U osam objekata zabranili su obavljanje delatnosti. Zbog kliconoša sa posla su udaljili 51 osobu.

Od petnaest registrovanih epidemija čak osam je registrovano u dečijim kolektivima, zatim dve u porodicama, dve u firmama i jedna u izbegličkom kampu.
- Kod mališana su vladale dve epidemije ovčijih boginja, tri iz grupe crevnih zaraza i po jedna šarlaha, vašljivosti i šuge. U porodicama smo imali po jednu epidemiju trihineloze i trovanja hranom, a u firma i izbegličkim kampovima imali smo trovanja hranom - kaže dr Žakula.

U Zavodu podsećaju da dolazi letnji period, a sa povećanjem temperatura moguće je očekivati porast crevnih infekcija i porast broja epidemija. Iz ove ustanove apeluju na sve koji rade na proizvodnji i prometu hrane da povedu računa o poštovanju higijenskih principa u pripremi, čuvanju i distribuciji hrane. Građanima se savetuje da vode računa o ličnoj higijeni. Voće obavezno treba prati pod mlazom tekuće vode, a hranu koja se termički obrađuje najbolje je odmah posle pripreme koristiti. Tokom toplih dana posebno se mora povesti računa o mleku i mlečnim proizvodima.

S. T.


vesti po rubrikama

^Beograd

21:21h

Iz Epidemiološke službe GZZZZ: Čuvajte se zaraza

21:28h

Požar na Dunavskom keju

21:36h

Nastavlja se borba "starih" vlasnika za povraćaj davno oduzete imovine

21:43h

Ko je sve odgovoran za bezbednost dece na ekskurzijama

21:50h

Građani dela Vojvode Stepe nezadovoljni što im je ulica zatvorena

21:57h

Počela izgradnja gasovoda

22:04h

Brži način za preuzimanje dokumenata

22:12h

APEL: Pomozimo Veljku

22:20h

Najave iz EDB-a i vodovoda

   


     


FastCounter by LinkExchange