[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 10. 5. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pred Specijalnim sudom danas će se prvi put pojaviti vođa "crvenih beretki"

Sala suda tesna za
sve zainteresovane

Navala novinarskih ekipa iz Australije, Nemačke, Velike Britanije, Hrvatske.., a prvi put stižu i Japanci. Za publiku 500 mesta

BEOGRAD - Na današnjem nastavku suđenja u Specijalnom sudu u Beogradu prvi put će se u sudnici pojaviti i prvooptuženi za ubistvo premijera Zorana Đinđića Milorad Luković Legija i ta činjenica bila je dovoljna da izazove nezapamćeno interesovanje javnosti i medija.

- Interesovanje je ogromno, možda i veće nego što je bilo na samom početku suđenja i očekujemo veliki broj onih koji bi da prate proces, a imamo i dosad najviše zahteva za akreditacije domaćih i stranih novinara. Dolaze ekipe iz Austrije, Nemačke, Velike Britanije, Hrvatske…, a prvi put suđenju će prisustvovati i novinar iz Japana - rekla je juče za "Glas" Maja Kovačević-Tomić, portparol Specijalnog suda. Kako je navela, proces počinje u 10 ujutro, mesta za građane ima (samo) 500, a očekuje se da će novinarske ekipe, zbog rigorozne kontrole na skenerima, početi da ulaze već u devet. Obezbeđenje će, što je i logično, sigurno biti povećano, a za danas je, inače, po ranijem planu, bilo predviđeno davanje iskaza svedoka ubistva iz Ulice admirala Geprata.

- Predaja Milorada Lukovića donekle će promeniti utvrđeni "dnevni red", ukoliko izjavi da želi da svedoči. Dakle, predsednik sudskog veća pitaće ga na samom početku da li je spreman da da iskaz i ukoliko izjavi da jeste, to će mu biti i omogućeno. Ukoliko kaže da još nije spreman, sudsko veće će odlučiti koliko će mu vremena dati za pripremu odbrane i suđenje će dalje ići po ranije planiranom rasporedu - rekla je Kovačevićeva. Ona je dodala i da nema razloga da današnji postupak ne bude otvoren za javnost, a na pitanje gde će Luković sedeti, kratko je odgovorila, ne želeći da dalje komentariše: "Gde i ostali optuženi".

Imena optuženih

Za ubistvo premijera ĐInjića, pored Lukovića, optuženi su i nekadašnji pomoćnik komandanta JSO Zvezdan Jovanović, bivši pripadnici JSO Saša Pejaković, Branislav Bezarević i Željko Tojaga, članovi "zemunskog klana" Miloš Simović, Ninoslav Konstantinović, Aleksandar Šimović, Vladimir Milisavljević, Dejan Milenković, Sretko Kalinić, Milan Jurišić i Dušan Krsmanović. Jovanoviću, Krsmanoviću, Pejakoviću, Bezareviću i Tojagi na optuženičkoj klupi pridružiće se i Luković, dok su ostali u bekstvu.

Pored brojnih zainteresovanih, rodbine i prijatelja pokojnog premijera, suđenju će, kako nam je ranije potvrdio, prisustvovati i njegov šef obezbeđenja Milan Veruović. Pitali smo i Rajka Danilovića, advokata Ružice Đinđić, supruge pokojnog premijera, da li će možda i ona doći na suđenje, ali nam je samo kratko odgovorio "da za to nema potrebe, kada ona ima dvojicu advokata, koji joj mogu preneti sve što će biti rečeno u sudu".

- Ne, neću prisustvovati sutrašnjem suđenju, jer je sud prihvatio moj zahtev da budem uvršćen među svedoke i zbog takvog statusa ne mogu da pratim proces - rekao nam je juče Čedomir Jovanović iz Centra za modernu politiku i bivši potpredsednik Vlade Srbije. On je dodao da će, umesto njega, na suđenje doći njegove kolege iz Centra. Jovanović nije želeo da komentariše šta očekuje od eventualnog iskaza Milorada Lukovića, već je rekao da će prvo sačekati šta ovaj ima da kaže.

M. Mijailović


vesti po rubrikama

^tema

15:27h

Pred Specijalnim sudom danas će se prvi put pojaviti vođa "crvenih beretki"

15:34h

Čeda na mestu za svedoka

15:41h

Mere bezbednosti zbog sumnji da je Luković u Beogradu

15:50h

Prvooptuženi za organizovanje ubistva premijera Đinđića, Milorad Luković, svedočiće o atentatu

   


     


FastCounter by LinkExchange