[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 10. 5. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Narodni muzej slavi 160 godina postojanja

Restaurirani Paja Jovanović

BEOGRAD (Beta) - Narodni muzej u Beogradu obeležava ove godine jubilej - 160. godišnjicu postojanja i tim povodom će danas u Atrijumu muzeja biti otvorena izložba "Dosije - Paja Jovanović". Na izložbi će biti predstavljena restaurisana dela Paje Jovanovića koja su 2001. godine ukradena iz muzeja u Aranđelovcu, a početkom ove godine pronađena u prilično oštećenom stanju. Oštećene slike bile su predstavljene beogradskoj publici 23. januara i tom prilikom rukovodstvo muzeja je obećalo da će nakon restauracije biti ponovo izložene.

Trinaest pronađenih dela pripada kolekciji Narodnog muzeja, jedna slika je iz kolekcije Muzeja grada Beograda, a jedna iz zbirke Muzeja istorije Jugoslavije. Narodni muzej će tokom maja organizovati i posebno predstavljanje Miroslavljevog jevanđelja. Prostorija u kojoj se nalazi ovaj izuzetan spomenik srpske kulture biće otvorena za javnost od 11. do 20. maja.

Među značajnim programima koje Narodni muzej priprema u jubilarnoj godini izdvaja se i predstavljanje kompletne zbirke Eriha Šlomovića koju čine značajna dela francuskih impresionista i postimpresionista, velika kolekcija od 58 pastela i crteža Renoara, slike Šagala, Matisa, Degaa i, kao najznačajnije delo, Pikasova "Glava žene". Najavljen je i projekat "Inventarisanje Srbije - kulturne staze", autora Jelene Kondić, koji će pokazati šta je u 19. veku u Srbiji video putopisac i arheolog Feliks Kanic, koji je 1865. godine u Beču objavio knjigu o srpskim gradovima.


vesti po rubrikama

^kultura

17:41h

Olah Vince o čudnoj domaćoj sudbini romskog sastava "Earth, Wheel, Sky"

17:49h

Koncert grupe britanske grupe "Lajka" u Domu omladine

17:57h

Narodni muzej slavi 160 godina postojanja

18:06h

"Renesans" svečanim koncertom obeležava 35 godina postojanja

18:13h

Izložba radova studija "Talent Fektori" u Remontu

 


     


FastCounter by LinkExchange