[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 10. 5. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dr Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, o aferi sa transfuzijom

Odgovoran i tehničar?

U Institutu za transfuziju zbog propusta vođen objedinjeni disciplinski postupak protiv lekara i tehničara

BEOGRAD - Osim doktorke Ljiljane Đurović, zbog čijeg su propusta u Institutu za transfuziju krvi Srbije putem transfuzije HIV-om zaražene za sada tri osobe, sankcije za ovu nesreću po svoj prilici, podneće i tehničar koji je radio sa dr Đurović u Institutu. Naime, dr Đurović je u petak rešenjem disciplinske komisije dobila otkaz, a tokom ove nedelje protiv nje i dežurnog tehničara biće podneta krivična prijava.

Bar tako je juče izjavio dr Tomica Milosavljević, republički ministar zdravlja, koji je rekao "da će krivične prijave biti podnete protiv lekara i tehničara u Institutu koji su direktno odgovorni za to što su se tri osobe zarazile virusom HIV-a u novembru 2002."

Dr Snežana Drašković, pomoćnik direktora Instituta za transfuziju krvi, nije mogla za "Glas" juče da precizira koju meru je disciplinska komisija donela protiv tehničara, ali je istakla da je u pitanju bio objedinjen disciplinski postupak u kom su saslušavani i oni koji su bili prisutni i oni koji su radili kontrolu testa.

- Rešenje disciplinske komisije je prosleđeno dalje sindikatu čiji su član, a koji može da zaštiti svakog radnika - rekla je dr Drašković.

Da podsetimo, zbog ovog "propusta u proceduri ili laboratorijske greške" (kako su to definisali nadležni organi) virusom HIV-a zaražen je dvogodišnjak Đorđe Pavlović iz Bijele u Crnoj Gori, zatim penzioner sa teškom srčanom manom, kao i domaćica koja je HIV-om inficirana prilikom intervencije u Kliničkom centru Srbije. Ona je, kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja, preminula od maligne bolesti i primljena zaražena krvna plazma nije mogla, kažu u Ministarstvu da utiče na tok i ishod bolesti.

Ministarstvo zdravlja, inače, planira za sutra konferenciju za novinare, na kojoj će biti saopšteni detalji o ovom "slučaju".

D. S.


vesti po rubrikama

^društvo

15:16h

Dva doma zdravlja u Beogradu ponovila se novim ulaznim vratima na foto ćeliju

15:22h

Protest ispred zgrade Radio- televizije Srbije: Traže zaštitu ćirilice

15:30h

Mlađan Dinkić, ministar finansija, najavio za jun veće plate u zdravstvu

15:37h

Dr Tomica Milosavljević, ministar zdravlja, o aferi sa transfuzijom

15:44h

Kako pomoći autističnoj deci u zemlji koja se bori sa siromaštvom

 


     


FastCounter by LinkExchange