[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak, 4. 5. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Klavirski duo Katja i Mariel Labek uskoro na Kolarcu

Napeta muzička veza

Sestre pijanistkinje, italijansko-francusko porekla, poznate kao perfektni izvođači ogromnog repertoara od Baha do kompozitora 20. veka

"Ljubav i rivalstvo su kod njih intimno povezani, jer imaju slična usmerenja talenta i sreća je da ova napetost svoj odušak nalazi u njihovoj umetničkoj aktivnosti. A najveći intenzitet nastaje kad rade muziku za duete"- piše u jednom od mnogobrojnih članaka iz poznatih evropskih časopisa o zanimljivom klavirskom duu, sestrama Katji i Mariel Labek, koje će 12. maja u 20 časova održati koncert u Kolarčevoj zadužbini.

U okviru ciklusa "Velikani muzičke scene", poznate pijanistkinje delima Debisija, Stravinskog, Šuberta i Bramsa, predstaviće se beogradskoj publici, koja će za 600 i 700 dinara, koliko košta karta, moći da uživa u njihovoj interpretaciji.

Rođene u Baskiji u Francuskoj, blizu španske granice, svoje prve muzičke korake Katja i Mariel načinile su u trećoj i petoj godini života, uz podršku majke Italijanke Ade Čeki, učiteljice klavira. NJihov muzički razvoj odvijao se diskretno i odmereno, a školovale su se na Pariskom konzervatorijumu. Danas su poznate kao perfektni izvođači ogromnog repertoara koji obuhvata dela od Baha, Mocarta, Šuberta do Stravinskog, Geršvina, Bernštajna i avangardnih kompozitora 20. veka.

Gotovo da nema velikih svetskih orkestara sa kojima nisu nastupale uz dirigente kao što su Ratl, Mehta, Ditua, Ozava, Abado. Njihov prvi kompakt disk izdat za "Filips" sa Geršvinovom "Rapsodijom u plavom" osvojio je značajna priznanja, a potom su se nizali diskovi sa koncertima Bartoka, Mocarta, Mendelsona, De Falje, Čajkovskog. Svirajući kamernu muziku sarađivale su sa braćom Kapison, Emanuelom Pajiem, Jurijem Bašmetom. Snimile su izvrsne diskove sa Herbijem Henkokom, Čikom Korijom, Džonom Meklaflinom, a potom osnovale bend sa kompozitorom Dejvidom Marekom i perksuionistom Markom Glimorom.

Na temu rivalstva sestre Labek su, na često postavljano pitanje, da li postoji između njih takmičarski odnos, odgovarale:
"Pošto živimo i radimo zajedno, naši odnosi jesu ponekad napeti, baš kao u nekoj ozbiljnoj vezi. Ali nikada se ne bi upustile u rivalstvo. Mi smo duo i kao takve zavisimo od iskrenog zajedništva, jer da nije tako kvalitet naše muzike bi trpeo. Možda to potvrđuje ono što smo rekle da suprotnosti privlače jedna drugu".

"Ja sam mnogo nemirnija i radoznalija", kaže Katja, koja rado eksperimentiše sa elektronskom i digitalnom opremom, a Mariel dodaje: "Ja sasvim srećna da budem mirniji pol i više volim kamernu muziku i operu".

Pored brojnih muzičkih aktivnosti sestre Labek su društveno veoma angažovane. Zajedno sa Sajmonom Retlom, Stingom i Eni Lenkos pokrovitelji su AIDS Fondacije i učestvuju u radu Fondacije za zaštitu prašuma. Tim povodom ističu:

"Ne možemo i nećemo da otimamo političarima posao, ali umetnost može da pomogne ljudima da postanu svesniji nepravde u svetu. A muziku svako može da shvati, nije potrebno prevoditi je".

Osvrćući se na svoje korene, Katja kaže da se više oseća Italijankom nego Francuskinjom, a Mariel naglašava da je ona pola-pola. Pored muzike, velika ljubav im je uređenje enterijera.

Tokom maja Duo Labek će, osim u našoj zemlji, gostovati u okviru velike turneje po Francuskoj, Italiji, Nemačkoj i Španiji.

B. Lijeskić


vesti po rubrikama

^kultura

17:30h

Klavirski duo Katja i Mariel Labek uskoro na Kolarcu

17:37h

Zbog velikog uspeha "Stradanja Isusovog" povratak "Žitija Brajanovog"

17:45h

U galeriji "Haos" crteži Marka Velka

17:52h

Nagrada Vladislavu Bajcu u Skoplju: Zlatni prsten

18:00h

Jubilej Teatra "Mimart"

 


     


FastCounter by LinkExchange