[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 9. 4. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Poseta parlamentaraca NATO nanela SCG više štete nego koristi

Loš tretman i tvrdi stavovi

Miroslav Filipović - Napustio sam razgovore sa delegacijom Potkomisije u znak protesta zbog Koštuničinog i Šamijevog odnosa prema njima

BEOGRAD - Umesto da iz Srbije odu ubeđeni da naša zemlja, i pored evidentnog kašnjenja, ipak čini sve da bi ispunila uslove neophodne za priključenje Partnerstvu za mir (PZM), predstavnici Potkomiteta za centralnu i istočnu Evropu Parlamentarne skupštine NATO u svoje zemlje vratili su se sa čvrstim stavom da o tome, za sada, nema ni govora.

Markus Mekel, predsednik Potkomiteta, prvog dana posete rekao je za naš list da SCG ima šansu da na junskom samitu NATO uđe u PZM i da povlačenje tužbe SCG protiv zemalja Alijanse ne smatra ozbiljnom preprekom. Već nekoliko sati kasnije, njegove izjave nisu bile ni izbliza tako blagonaklono intonirane.

Kako "Glas" saznaje, jedan od razloga za ovakav zaokret je brifing koji su Mekel i njegovi saradnici u ponedeljak imali u češkoj ambasadi sa ambasadorima zemalja NATO.

Izjave parlamentaraca NATO po dolasku u SCG

- SCG ima šansu da u junu postane članica Partnerstva za mir.
- Uslov za to je izručenje Ratka Mladića i četvorice generala Hagu. Kada je reč o ostalim detaljima, oni do tog roka ne moraju da budu sprovedeni do najsitnijih detalja, ali nam je bitno da vidimo da postoje napori u ovom pravcu.
- Povlačenje tužbe protiv zemalja NATO zbog bombardovanja Jugoslavije nije ozbiljna prepreka ulasku u PZM.

Izjave date na kraju posete Beogradu

- SCG ne ispunjava uslove za PZM, a iz Srbije je stiglo nekoliko znakova koji ne idu u prilog prijemu u ovaj program.
- Nejasna je orijentacija manjinske Republičke vlade koja zavisi od podrške SPS.
- Ako Tomislav Nikolić, kandidat SRS, pobedi na predsedničkim izborima, to bi bio znak da NATO neće ponuditi SCG članstvo u PZM.

Miroslav Filipović, funkcioner GSS, koji je organizovao dolazak delegacije, kao i Miodrag Iličković, poslanik SDP u Skupštini SCG, tvrde da glavnu krivicu za naglu promenu stava ipak snose srpski premijer Vojislav Koštunica i predsednik parlamenta državne zajednice Zoran Šami, koji visokim gostima nisu pridali značaj koji zaslužuju.

- Napustio sam razgovore sa delegacijom Potkomisije na samom početku u znak protesta zbog Koštuničinog i Šamijevog odnosa prema njima. Očekivao sam da će predsednik Skupštine otvoriti skup i pozdraviti goste i nas. Protokol je izmenjen na njegovo insistiranje, pa je u svom kabinetu primio samo deo delegacije. Zatim je Koštunica, od tridesetak predstavnika NATO, primio samo njih petoricu, bez prisustva naših poslanika - objašnjava Iličković, dodajući da se, kao jedan od domaćina, zbog toga osećao veoma neprijatno. On kaže da ne zna koji su razlozi za ovakav tretman, ali da to može samo da nam nanese štetu, s obzirom na to da su teme o kojima se razgovaralo bile veoma značajne - Kosovo, budućnost državne zajednice, vojni odnosi SCG i NATO, odrednice spoljne i odbrambene politike naše zemlje…

U kabinetu Zorana Šamija, međutim, rečeno nam je da nikakvih izmena u protokolu nije bilo i da su do kraja ispoštovani svi planirani detalji posete.
Filipović napominje da problem nije bio samo protokolarne, već i suštinske prirode i da su sagovornici predstavnika NATO iz Demokratske stranke Srbije (Koštunica, Šami, Dragan Jočić, srpski ministar policije, i Aleksandar Pravdić, šef poslaničke grupe DSS u Skupštini SCG) loše pripremili i vodili razgovore i zastupali stavove koji se sa gledišta međunarodne zajednice smatraju veoma tvrdim.

- Sudeći po onome što sam čuo, oni kao da su se više obraćali domaćoj javnosti nego ljudima od kojih nam u dobroj meri zavisi dalja integracija u evroatlantske strukture - tvrdi Filipović.

Propustili jedinstvenu priliku

- Parlamentarna skupština NATO oduvek je imala blaži stav prema našoj zemlji nego sam Atlantski savez i išla je bar za jedan korak ispred njega. Ljudi koji su ove nedelje boravili u Beogradu, njih 35, poslanici su u parlamentima svojih zemalja i predstavljaju jedan od najboljih kanala preko kojeg možemo da lobiramo za svoje interese. Sam Mekel dolazi iz istočne Nemačke i stoga ima mnogo razumevanja i simpatija za bivše socijalističke države. Zato sam se potrudio da do ove posete dođe, ali je, na žalost, ovog puta nismo iskoristili u svoju korist - kaže Miroslav Filipović.

 

J. Mitić


vesti po rubrikama

^tema

17:20h

Poseta parlamentaraca NATO nanela SCG više štete nego koristi

17:40h

Advokati Vladimira Popovića ne žele da otkriju identitet sedam osoba iz medija protiv kojih su podneli krivičnu prijavu

18:00h

Motivi do sada najavljenih petnaest kandidata za učešće u predsedničkoj trci veoma raznoliki

18:15h

Nikolić potvrdio sumnje porodica poginulih u bombardovanju RTS-a

   


     


FastCounter by LinkExchange