[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 9. 4. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Iraku nastavljene najintenzivnije borbe od pada Bagdada prošle godine

Novi rat u Iraku

Nastavićemo napade dok ne eliminišemo Sadrov uticaj i dok milicija Mahdi ne bude više predstavljala opasnost za Iračane, rekao američki general Rikardo Sančes

BAGDAD/FALUDžA -Sukobi koalicionih vojnika i pripadnika milicije Mahdi šiitskog lidera Moktade al Sadra juče su bili najžešći u Faludži, šiitskim predgrađima Bagdada i Kerbali. Vrhovni šiitski sveštenik ajatolah Al Sistani pozvao je na prekid nasilja, ali su nastavljene borbe, najintenzivnije od pada Bagdada.

- Nastavićemo napade dok ne eliminišemo Sadrov uticaj i dok milicija Mahdi ne bude više predstavljala opasnost za Iračane - rekao je komandant američkih trupa u Iraku, general Rikardo Sančes, dodajući da se uz Sadrove pristalice bore i strani borci. Sančes je potvrdio da koalicione snage nemaju kontrolu nad iračkim gradovima Nadžaf i Kut i da radikalni šiiti kontrolišu ključne zgrade u centru tih gradova. Prema njegovim rečima, ukrajinski i španski vojnici, pripadnici koalicionih snaga, smešteni su u bazama u predgrađima.

Sančes je rekao da koalicioni vojnici kontrolišu predgrađa Bagdada. Ali Frans pres je izvestio da je na autoputu u blizini grada Abu Garib, u bizini Bagdada, napadnut američki konvoj i da su gerilci, naoružani "kalašnjikovima", igrali dva sata oko zapaljenih američkih vozila. Izveštaja o žrtvama nema.

Ubice i teroristi

Američki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld izjavio je da će Pentagon možda odložiti povratak nekih trupa iz Iraka zbog novog talasa nasilja. Ramsfeld je rekao da bezbednosna situacija u Iraku nije izmakla kontroli i da samo relativno mali broj ubica, terorista i kriminalaca izaziva nerede. Ali koalicija se osipa - Kazahstan je najavio povlačenje svojih trupa iz Iraka u maju, Španija u junu, ukoliko UN ne preuzmu kontrolu nad tom arapskom zemljom, a Južna Koreja je suspendovala aktivnost svog vojnog kontingenta u Iraku.

Taoci

Amar al Huseini, jedan od zvaničnika milicije Mahdi, potvrdio je da su Sadrovi ljudi oteli Špance i možda jednog Amerikanca, koje žele da zamene za Mustafu al Jakubija, jednog od vođa u Nadžafu, koga su koalicione snage uhapsile u subotu, 3. aprila, posle čega su izbili sukobi. Špansko Ministarstvo odbrane demantovalo je tu izjavu, nazvavši je lažju. Južna Koreja potvrdila je da jedna iračka grupa kao taoce drži sedmoricu njenih državljana, a još troje Japanaca je u rukama iračke grupe koja preti da će ih ubiti ako se japanske trupe ne povuku iz Iraka.

U Faludži su nastavljene borbe u kojima američka vojska u koristi i borbene avione i tenkove. General Sančes je potvrdio da je Faludža i dalje pod opsadom, ali je rekao da će dozvoliti ulazak u taj grad konvoju sa humanitarnom pomoći, koji su organizovali Iračani. Vojska SAD bacila je dve bombe od po 227 kilograma i ispalila više projektila na dvorište jedne džamije u Faludži, pošto su se u njemu sklonili pobunjenici. - Koliko nam je poznato, među neprijateljima je veliki broj nastradalih, rekao je američki general Mark Kimit.

Upravnik bolnice u Faludži, Taher al-Isavi, izjavio je da je u ovonedeljnim sukobima poginulo 280 Iračana, a da je više od 400 ranjeno. On je dodao da bi taj broj mogao da bude i veći jer se tela mnogih nalaze ispod ruševina a do njih , zbog oružanih sukoba, nije moguće doći. Za sada se zna da su u sukobima u tom gradu poginula najmanje tri američka marinca, ali komandanti jedinica još nisu obelodanili konačan bilans žrtava. Od nedelje je u borbama protiv šiitskih pobunjenika širom Iraka poginulo 35 američkih vojnika, javio je CNN.

Irački ministar unutrašnjih poslova Nuri Badran podneo je ostavku na zahtev američkog administratora Pola Bremera. Rojters javlja da je spor između njih dvojice nastao zato što je Bremer protiv toga da ministri policije i odbrane budu šiiti, zato što želi da bude uspostavljen balans među verskim grupama u vladi, a Badran je šiit.


vesti po rubrikama

^svet

17:14h

U Iraku nastavljene najintenzivnije borbe od pada Bagdada prošle godine

17:22h

Putin Šeferu: Širenje NATO nije odgovor

17:31h

Među teroristima iz Leganesa i jedan Bosanac

17:40h

Kondoliza Rajs svedočila pred kongresnom komisijom

        


FastCounter by LinkExchange