[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 9. 4. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Hrvatska televizija Nova objavila video-snimak sastanka komandanata Hrvatske vojske sa Antom Gotovinom

Hrvatski vrh znao

za zločine u Kninu

Objavljivanjem materijala krugovi bliski Gotovini žele da Karla del Ponte još teže optuži generala Ivana Čermaka

ZAGREB (Tanjug) - Predsednik Hrvatskog helsinškog odbora Željko Puhovski ocenio je da najnoviji video-snimak na kome odbegli haški optuženik Ante Gotovina ukazuje da je početkom avgusta 1995. u Krajini vladao "haos bez ikakve odgovornosti", samo pokazuje da su vlasti znale da su na području Krajine činjeni zločini.

Na snimku, objavljenom na hrvatskoj televiziji Nova i u nedeljniku "Globus", vidi se Gotovina na sastanku sa komandantima Hrvatske vojske, 6. avgusta 1995. godine, posle zauzimanja Knina, kako navodi da je stanje haotično, ali da zadatak komandanata nije da se staraju za funkcionisanje grada, jer je to stvar pozadine i drugih struktura - vojne policije, službe bezbednosti i logističara.
- To je sramota. Sramota! Ovi barbari, vandali vam rade ovako! Oni koji su plaćeni po ratnom plijenu! I ratuju po ratnom plijenu - snimljeno je na kaseti.

Posredno priznanje

Advokati Ante Gotovine tvrde da video-snimak dokazuje njegovu nevinost. Predsednik Hrvatskog helsinškog odbora Željko Puhovski, međutim, kaže da snimak pokazuje ono što je bilo poznato i ranije, odnosno da je i sam hrvatski vrh znao za zločine i ubistva nekoliko stotina srpskih civila, kao i paljevinu preko 22.000 srpskih kuća. Riječki "Novi list" navodi da se iz činjenice da Gotovina govori o onima koji su plaćeni ratnim plenom, može zaključiti da su Gotovini poznate pojedinosti navodnog plana "Spaljena zemlja". Prema tom planu civili s rubnih područja, koja su se oslobađala u "Oluji", navodno su bili organizovani kako bi, posle regularne vojske, paljenjem i ubijanjem sprečili srpsko stanovništvo da se vrati ili ostane na tom području, a nagrada im je bila ratni plen.

Gotovina je, kako je zabeleženo na snimku, vikao na prisutne oficire, osuđujući pljačku i više puta naglasio da posle vojnih vlasti grad preuzimaju civilne strukture na čelu s generalom Ivanom Čermakom.

Premijer Ivo Sanader izjavio je da se u vladi ne zna za bilo kakve kasete takve vrste.
Čedo Prodanović, advokat generala Ivana Čermaka, izjavio je kako se pojavljivanje te kasete neobično poklapa sa neslužbenim informacijama prema kojima je glavna haška tužiteljka Karla del Ponte ponudila Čermaku smanjenje kazne ako bude svedočio protiv generala Gotovine.

On je istakao da neki krugovi bliski Gotovini objavljivanjem tog materijala žele da Karla del Ponte još teže optuži samog Čermaka, a njemu se poručuje da mu ne padne na pamet da tereti Gotovinu. Prodanović je izjavio da snimak ne bi trebalo da spreči odluku Haga da Čermaka puste na slobodu do početka suđenja, ali da svakako neće toj odluci ni doprineti.


vesti po rubrikama

^balkan

16:34h

Objavljen video-snimak sastanka komandanata Hrvatske vojske sa Antom Gotovinom

16:42h

Potpisane optužnice protiv četvorice bošnjačkih funkcionera

16:51h

Atina i Ankara spremne da prihvate ishod referenduma

17:00h

Bošnjaci u Veću naroda kritikovali izlavu Skupštine RS

   


     


FastCounter by LinkExchange