[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 1. 4. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Prvoslav Miladinović, restaurator u požarevačkoj Narodnoj biblioteci

Vadi fleke s knjiga

Vraća u život literaturu s mrljama od kafe i iskidanim stranicama

Selotejp je najveći neprijatelj knjige i nikako ga ne treba koristiti za lepljenje raskupusanih i istrgnutih stranica. Prvoslav Miladinović (50) iz Dubravice na Dunavu, restaurator i konzervator u požarevačkoj Narodnoj biblioteci, do sada je spasao od propadanja i nestajanja oko 3.000 vrednih literarnih naslova.
- Oštećene knjige su kao malo dete, ne mogu same da se usprave bez tuđe pomoći. Moj posao je da stranice polivene kafom, mašću ili mastilom obnovim i sačuvam celinu štiva.

- Mrlje od čaja ili kafe najbolje se skidaju kalijum-karobonatom - kaže Prvoslav. "Umrljana stranica najpre se pokvasi vodom, pa perbonatom, a zatim se sat vremena izloži svetlosti. Bezbedno skidanje takvih mrlja obavlja se i "beljenjem", specijalnim postupkom koji zahteva smirenost, veštinu, strpljenje i stručnost. Mrlje od voska, muva ili insekata se ispiraju rastvorom kiseline i tople vode ili smešom hidrogena i alkohola. Plesan "funte" je najopasniji mirkoorganizam koji knjigu toliko može da uništi da je njena konzervacija uzaludna".

Prvoslav skoro svakodnevno rado lepi odlepljene ili odvaja slepljene listove u knjigama i ne seća se da je u poslednjih deset godina morala biti bačena makar jedna knjiga zbog nemogućnosti da bude konzervirana i sačuvana.
- Najpre stradaju knjige štampane na novinskom papiru - dodaje moj sagovornik. Loš je povez i već posle jednog čitanja, listovi otpadaju. Ima im spasa, ali muka je velika da se sastave. Celu knjigu tada razvežem da bih je ponovo prošio.

Grafiti

Na stranicama knjiga čitaoci najčešće pišu lepe ljubavne poruke, sa srcem probodenim Amorovom strelom - veli Prvoslav - Ima i uvreda, ružnih poruka i skaradnih reči, ali ređe. Na primer: "Idem putem, cepam flaše, i mrzim zvezdaše", ili": Crvena zvezda - Partizan 0:7, ili, "Ivana i Boban, srca su dva". Ili, "E, baš su glup što si pročitao ovu glupu knjigu".

Restauracija knjiga se obavlja na specijalnom restauratorskom stolu, čija je ploča osvetljena s donje strane.
- Stavi se oštećeni deo na papir kojim hoćeš da "zakrpiš" rupu, običnom iglom se dugo bocka da bi se napravio oblik i ubacio nov papir premazan lepkom.

Konzervacija knjiga je komplikovaniji i teži način, najpre se obavi dezinsekcija stranica, unište se bubice i mikroorganizmi hemikalijama, tinolom se skida plesan…..
- Nema, čini mi se, ništa gore nego kad knjizi nedostaje nekoliko poslednjih stranica. E, onda prosto poludim. Istrgnute i nedostajuće stranice se fotokopiraju i povezuju novim povezom

- Iznerviraju me i namerno ižvrljane stranice. Čitaoci su stvarno maštoviti. Znaju da napišu takve filozofske "bisere" i originalne misli da se nekima i sam začudim i zadivim. Na primer: "Ne žvrljaj po knjizi, trebaće ti nekad u životu", s potpisom Maja. Svaka joj čast što se lepo dosetila da bez uvrede uputi najlepši savet onima koji knjigu, iz ovog ili onog razloga - obogaljuju.

TEKST I FOTO:DRAGAN STODIĆ


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:13h

Restaurator u požarevačkoj Narodnoj biblioteci vadi fleke s knjiga

15:47h

Prva policijska mirovna misija u istoriji Srbije krajem aprila odlazi u Liberiju

16:09h

Kinez Bi Deben otkrio tajnu svoje dugovečnosti

16:36h

Tri maloletna Avaganistanca provela 14 meseci u američkom zatvoru Gvantanamo na Kubi

17:16h

Jerusalim, centar hrišćanstva, judaizma i islama, grad sa najbogatijom istorijom na svetu

   
 


     


FastCounter by LinkExchange