[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 1. 4. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tri dana do raspisivanja predsedničkih izbora, srpski političari i dalje ćute

Demokratski blok u dve kolone

Podrška svih jednom demokratskom kandidatu biće moguća u drugom izbornom krugu

BEOGRAD - Dan za raspisivanje predsedničkih izbora sve bliži, a zagonetka o predsedničkim kandidatima sve teža. Sudeći po izjavama zvaničnika stranaka demokratskog bloka, na izborima će snagu odmeriti bar dva njihova predstavnika. Funkcioneri stranaka jedino anonimno pristaju da konkretno govore o imenima. Tako su u DS sigurni da će Boris Tadić prihvatiti kandidaturu, bez obzira ko će ga podržati. U ponedeljak je zvanično iz DSS-a poručeno da će imati svog kandidata. Radikali već unapred slave pobedu Tomislava Nikolića, a socijalisti za trku spremaju Ivicu Dačića.

Poslednjih dana, tvrde nezvanično izvori "Glasa", bilo je više pokušaja da se demokrate iz Vlade i opozicije slože oko zajedničkog nastupa na izborima. U tome je, kažu, glavni organizator bio Miroljub Labus, predsednik G17 i vicepremijer. Izvori "Glasa" tvrde da u vrhu G17 vlada veliko razočarenje zbog Koštuničinog tvrdog stava da ne pristaje na predsedničku kandidaturu, a neki ističu: "DSS ima premijera, bilo bi previše da podržimo i njihovog kandidata za predsednika".

Problem je što niko još pouzdano ne zna koga DSS ima u vidu. Posle napisa da bi to mogao da bude akademik Matija Bećković, iz političkih krugova lansirana je vest da je to Aleksandar Popović, potpredsednik DSS-a i ministar za nauku i životnu sredinu Vlade Srbije.

- Neću biti predsednički kandidat DSS-a, a ko će to biti odlučiće Glavni odbor stranke, kada izbori budu raspisani. Lično ne bih prihvatio kandidaturu - izjavio je juče za "Glas" Popović.

I SPS na izbore

Socijaliste će na izborima najverovatnije predstavljati predsednik Glavnog odbora Ivica Dačić. Ranije su u SPS najavljivali da će podržati nekog zajedničkog kandidata, ukoliko se od njih to zatraži. Kako "Glas" saznaje, SPS je bio spreman da stane iza kandidature Vojislava Koštunice, ali s obzirom da se on neće kandidovati, u SPS pala je odluka da to bude Dačić.

U DS su na pominjanje Matije Bećkovića zadovoljno trljali ruke i komentarisali "To je dobro za Tadića", ali definitivnu odluku ipak očekuju od Predsedništva stranke.

Dušan Petrović, potpredsednik DS-a, rekao je za "Glas" da je donošenjem Zakona o pomoći Haškim optuženicima koalicija koja je formirala Vladu Srbije pretrpela veliki udarac i da se politička situacija tek sada definiše. Na pitanje da li to znači da ne postoji mogućnost da demokratski blok ima jednog predsedničkog kandidata, on je rekao da je rano za zaključke jer se, kako je dodao, u Srbiji odluke menjaju iz časa u čas.

Najviši stranački organi i G17 i SPO i NS takođe bi trebalo da se izjasne o svojoj poziciji.
- Razgovori se nastavljaju i očekujem da će dilema o predsedničkom kandidatu biti uskoro razrešena. I dalje smatram da je za demokratski blok najbolje da ima jednog kandidata - kaže Goran Paunović, predsednik IO G17. On je ocenio da, ukoliko dogovor o tome ne bude postignut, ići će se na to da svi iz demokratskog bloka u drugom izbornom krugu podrže kandidata te opcije.

Žarko Korać, predsednik SDU, rekao je juče da će na predsedničkim izborima postojati tri ozbiljna kandidata - iz SRS-a, zajednički kandidat DSS, G17, SPO i NS i verovatno kandidat DS. On je dodao da će SDU podržati onog kandidata koji u najvećoj meri zastupa interese demokratske i prosvećene Srbije kao i da bi bilo zgodno i da se u nedelju, na dan raspisivanja izbora, donese odluka da demokratskog bloka u Srbiji nema.

U nedelju, podsećamo, tačno u podne, predsednik Skupštine Predrag Marković i vršilac dužnosti predsednika Republike raspisaće predsedničke izbore. Ukidanjem cenzusa da na birališta u prvom krugu mora da izađe više od 50 odsto ukupnog broja birača, posle ovih izbora Srbija će sigurno dobiti predsednika.

R. N - V. N.


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Tri dana do raspisivanja predsedničkih izbora, srpski političari i dalje ćute

17:20h

Parlament SCG danas usvaja rezoluciju o Kosovu i Metohiji

17:25h

SDU o Zakonu o pomoći haškim optuženicima

17:35h

Kuršumlija: Identifikovano osam tela

17:45h

Baret predstavio izveštaj EK Odboru za evropske integracije Skupštine Srbije

17:55h

Paten o nezavisnosti i decentralizaciji Kosmeta

18:10h

Šef Misije SCG u Briselu Pavle Jevremović za "Glas"

18:20h

Čović vidi rešenje za Kosovo i Metohiju

23:15h

Demokratska stranka: Tadić kandidat?

   


     


FastCounter by LinkExchange