[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 1. 4. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Predstavljen budžet i program Ministarstva kulture

RTS-u najveće parče

Više od polovine budžeta nacionalnoj televiziji. Prioriteti: kodeks kulturnog ponašanja, ćirilica

Ministar kulture Dragan Kojadinović, s novim i starim saradnicima, predstavio je budžet i predlog prioriteta za novi sastav Ministarstva kulture. Ukupni budžet kulture za 2004. godinu je nešto više od šest milijardi dinara. Ali, kada se odbije suma za RTS, budžet za sve programe i druge ustanove kulture je dve milijarde i osamsto miliona dinara. Na sanaciju požara u Hilandaru biće potrošeno ove godine 87 miliona dinara.

- Moram da priznam da sam se i sam iznenadio kada sam video budžet, ali sada je tako i to moramo sprovesti. Ovako raspoređen novac i jeste razlog više da se što pre pristupi transformaciji RTS-a u javni servis. Što se još RTS-a tiče, neki rokovi su već istekli, uskoro predajemo predlog vladi o deobnom bilansu, želimo da se utvrde tačni troškovi, jer RTS mora da postane brz i efikasan javni servis.

Za sada se pretplata pokazala kao najbolje sredstvo za finansiranje javnog preduzeća u zemljama koje imaju ovakvu ekonomiju - rekao je Dragan Kojadinović na konferenciji za novinare održanoj posle nepunih mesec dana ministrovanja.

Predstavljajući okviran "Predlog programskog koncepta i prioriteta za Ministarstvo kulture" Kojadinović nije najavio nijedan veći projekat, obećao je nastavak dobrih programa prethodnog saziva, a čulo se i obećanje da smena na upravničkim mestima institucija kulture neće biti.

- Lepo to zvuči - direktor Narodnog pozorišta ili Narodnog muzeja, ali mogu vam reći da se niko ni ne otima o ta mesta. I ja sam svestan da ću više imati ulogu domara i da ću obilaziti krovove koji prokišnjavaju, vlažne podrume i slično. Prioritet je, ipak, donošenje sistemskih zakona u svim oblastima kulture, kao i analiza faktičkog stanja i institucijama kulture i njihovih potreba.

Međutim, ono što mi se nije dopalo kada sam došao u Ministarstvo, to je da sam primetio da su većinu zakona pisale nevladine organizacije. Nemam ništa protiv NVO-a, ali mislim da u tim slučajevima može da se potpadne pod uticaj raznih strana i mislim da ovi zakoni treba da izađu iz Ministarstva. U ministarstvu ima zaposlenih 15 pravnika, pružićemo im stručnu pomoć i mislim da to treba ovde da se završi - rekao je Kojadinović.

Govoreći o prioritetima, Kojadinović je spomenuo predlog o formiranju nacionalnog saveta za kulturnu strategiju države Srbije, u koji bi bili uključeni svi viđeniji umetnici i kulturni radnici Srbije, a koji bi doneo neku vrstu kodeksa kulturnog ponašanja. Očuvanje ćirilice, a možda i donošenje zakona o ovom pismu takođe je bio jedan od predloga koji se čuo u Vladi Srbije, a nekako uz njega spomenula se i rehabilitacija ideološki marginalizovanih umetnika iz komunističkog perioda, te, shodno tome, i najava izmena lektira i udžbenika iz srpskog jezika i istorije.

T. Č.


vesti po rubrikama

^kultura

16:24h

Predstavljen budžet i program Ministarstva kulture

16:32h

Na spektaklu "Lord of The Dance" u Centru "Sava" bez novinara

16:40h

Indijska grupa u Centru "Sava"

16:49h

Izložba u Muzeju naivne umetnosti u Jagodini.

   


     


FastCounter by LinkExchange