[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 1. 4. 2004.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Na zahtev hrvatske policije, zbog otmice deteta i pretnji

Interpol traži Dejana Sotirova

Nisam oteo sina, jer je on uredno prijavljen u Beogradu - kaže Dejan Sotirov. Miloš Oparnica, šef srpskog biroa Interpola: Takvi podaci su službena tajna

BEOGRAD - Interpol je na zahtev hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova izdao poternicu za Dejanom Sotirovim zbog kidnapovanja sina Matea (4) i pretnji njegovoj bivšoj supruzi Jasni Gmajnički iz Zagreba. Na zvaničnom sajtu Interpola http://www.interpol.int/public/Wanted/Notices/Data/2004/20/2004_920.asp, navedeno je i da je tražena osoba potencijalno opasna.

Miloš Oparnica, šef nacionalnog biroa Interpola, rekao je za "Glas" da su takvi podaci (objavljeni na zvaničnom sajtu Interpola) - službena tajna!?
- I da imam takve podatke, ne bih vam rekao - kratak je bio Oparnica.

Čitav slučaj pao je u zaborav pre dve godine, kao i optužbe predstavnika Jukoma na račun Ministarstva pravde da je uzelo u zaštitu ovog vladinog činovnika.

U ispovesti "Svedoku" krajem 2002. godine, Sotirov je rekao da se sa Jasnom upoznao u Kanadi gde su se venčali 1992. i živeli do 1995. godine. Zatim su se preselili u Los Anđeles i tamo proveli tri godine da bi se u januaru 1998. preselili u Beograd.

- Jasna nije želela da se porodi u Beogradu, pa je na svoju ruku, dve nedelje pre porođaja, otišla u Zagreb, gde je u februaru 1999. rodila sina Matea. Pod njenim pritiskom otišli smo u SAD već u martu, da bi se u Beograd vratili u novembru iste godine. Naš brak nije funkcionisao, a Jasni nije odgovaralo da bude u Beogradu gde je imala boravište, a Mateo prebivalište. U martu 2002. rekla mi je da joj je majka bolesna i da će otići sa Mateom u Zagreb da je poseti. U prvom trenutku mi nije bilo ništa čudno, ali posle mesec i po dana mi je saopštila da nema nameru da se vraća u Beograd, u sredinu koja joj ne odgovara - pričao je tada Sotirov.

Dejan je odlazio u Zagreb da vidi sina, plaćao iznajmljeni stan kao što je snosio sve troškove oko izdržavanja ne samo deteta već i Jasne koja nije radila. Odlazak u Hrvatsku nije bio prijatan, jer je doživljavao fizička i materijalna maltretiranja. Predložio je Jasni da se sporazumno razvedu.

Nepoznata adresa

Sotirov je kao poslednje sinovljevo prebivalište prijavio Pančevo, ali kad se poslednji put javio Centru, rekao je da više nije na teritoriji tog mesta, već da će naknadno saopštiti novu adresu stanovanja, što nije učinio.
Kako saznajemo, u poslednjih nekoliko godina Sotirov je često menjao adresu stanovanja. Javnosti su jedino poznate adrese u Bulevaru Mihajla Pupina i u Tadeuša Košćuška.

- Godinu dana sam pokušavao da se dogovorim sa Jasnom i pronađem neko zajedničko rešenje. Nije htela da potpiše punomoćje advokatu koji bi je ovde zastupao, a kada sam u junu došao sa novim predlogom nije pristala. Naime, u predlogu je pisalo da sam saglasan da dete ostane sa njom, da mogu da ga viđam dva puta mesečno, da godišnji odmor provodim sa Mateom i da nema pravo da ga izvede sa teritorije Hrvatske i Srbije bez moje saglasnosti do njegovog punoletstva.

Sa ovim predlogom se Jasna nije složila s obzirom na to da je nameravala da sa detetom ode u Ameriku, što je mu je otvoreno rekla.
- Tog 14. juna ove godine, dok sam bio u Zagrebu, u afektu je bacila Mateovu torbu, stvari, dokumenta, krštenicu i sva tri pasoša (hrvatski, jugoslovenski i kanadski) i rekla mi je da ga uzmem pa ću da vidim kako izgleda podizati dete, da odem i da se više ne vraćam. To je bilo oko podneva. Do šest časova uveče sam bezbroj puta pokušao da razgovaram sa Jasnom, ali je telefon bio isključen ili nije odgovarala na pozive, ili mi je spuštala slušalicu.

Ko je ovaj čovek?

Dejan Sotirov rođen je u Boru 21. oktobra 1963. godine. Diplomirao je 1990. na Višoj železničkoj školi u Beogradu. Kako su mediji pre dve godine pisali, kao član vrha JUL, Sotirov se krajem devedesetih "uhlebljuje" u preduzeću "Atera", civilnoj firmi "kćerci" preduzeća "Jugoimport SDPR". Među zaposlenima je ostao zapažen zbog toga što je kao direktor odmah tražio službeni automobil sa klima-uređajem. Za to mu se izašlo u susret tako da je dobio najsavremeniji klimatizovani auto marke "audi". Radnici "Atere", kako saznajemo, nikada neće zaboraviti direktorovo obrazloženje zašto mu treba klimatizovani auto.
Bogatiji za stan od 204 kvadrata u Ju biznis centru, u Bulevaru Mihaila Pupina, Sotirov odmah posle 5. oktobra 2000. odlazi u Ministarstvo saobraćaja i telekomunikacija gde postaje generalni sekretar ministarstva. Trenutno nije poznato gde radi. Za ime Dejana Sotirova vezuje se i funkcija predsednika Nadzornog odbora Saobraćajnog instituta CIP, odakle i potiče njegovo poznanstvo sa bivšom ministarkom Marijom Rašetom- Vukosavljević. Sotirov je brat, odskoro bivše, žene Nebojše Pavkovića - Glorije.

- Oko 19 časova sam sa sinom seo u auto i krenuo u Beograd. Tek oko deset uveče se javila i rekla mi je da možemo da dođemo, ali sam joj objasnio da smo na pola puta ka Beogradu. Još smo bili na teritoriji Hrvatske, a granicu sam regularno prešao na prelazu Bajkovo-Batrovci kod Šida.

Po dolasku u Beograd Dejan Sotirov je podneo tužbu za razvod braka i obratio se Centru za socijalni rad, dok je Jasna hrvatskoj policiji prijavila otmicu deteta.
- Ako je neko oteo dete koje je prijavljeno u Beogradu onda je to ona, a ne ja. Prijavila je slučaj policiji, ali je već sledećeg dana povukla prijavu o čemu postoji zapisnik u kome kaže da nije postojala namera da otmem dete, da prijavu u celosti povlači i da će doći u Beograd da vidi dete, a u saglasnosti sa mnom vratiti ga u Zagreb - objasnio je Sotirov.

- Ispričao sam ono što je istina, a najbitnije je da je Mateo prijavljen u Beogradu, a ne u Zagrebu. Policija je zaključila da se ne radi o otmici, pa samim tim nema potrebe da se angažuje Interpol, barem kada sam ja u pitanju, ali ne znam šta će biti sa Jasnom koja je na prevaru odvela dete u Hrvatsku - ispričao je tada Sotirov.

I. Č. - G. J.


vesti po rubrikama

^hronika

17:46h

Novi incident na suđenju za zločin na Ibarskoj magistrali

17:54h

Uhapšeni krijumčari iz Švedske

18:01h

Biznismen iz Skoplja na sudu prepoznao kidnapere

18:10h

"Beograđanka" na rubu propasti

18:19h

U požaru stradao Miodrag Marković

18:27h

Interpol traži Dejana Sotirova

18:34h

Disciplinski postupak protiv dvojice pripadnika MUP-a

18:42h

Pirot: Isterivao crnu magiju za evre

23:14h

Ministar pravde: Problematično od samog početka

23:14h

Akcija BIA-e i MUP-a: Puške uz granicu

   


     


FastCounter by LinkExchange