[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 1. 4. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Istraživanje agencije "Marten board international" o zadacima nove Vlade

Standard najvažniji

Dve trećine građana misli da nam je standard loš, a 3,4 odsto da je super

BEOGRAD - Nova vlada, prema rezultatima ispitivanja javnog mnjenja koje je sproveo "Marten board international", trebalo bi da se, izuzev pitanjem Kosmeta, pozabavi najpre popravljanjem životnog standarda građana. Ovo istraživanje, koje je sprovedeno na uzorku od 1.453 ispitanika, pokazalo je da 39,1 odsto građana misli da životni standard treba da bude prioritet nove Vlade.

Oko 15 odsto ispitanika smatra da je popravljanje privrede u Srbiji najvažniji zadatak Vlade, 14,8 misli da Vlada pod hitno treba da smanji nezaposlenost, a 7,8 odsto misli da Vlada treba da stvori pravnu državu. Tek iza ovih zadataka dolazi stabilizacija političke situacije, smanjenje kriminala i korupcije i uključenje u međunarodne institucije.

U svakom slučaju, čak 77,4 odsto građana misli da je životni standard građana loš, mada ima i 3,4 odsto onih koji tvrde da je standard u Srbiji veoma dobar. Oko 78,8 odsto ispitanika misli da je loša privreda Srbije, a približno toliko njih misli i da nam je loša zaposlenost.

U okviru ovog istraživanja ispitanici su se izjašnjavali i o tome koliko veruju u stabilnost dinara za duži rok. U stabilnost naše valute potpuno veruje 18,1 odsto građana, pretežno veruje 36,6 odsto građana, ravnodušno je 11,2 odsto ispitanika, a ostali uglavnom ne veruju ili nemaju stav.

Sudeći po rezultatima dosadašnjeg rada nove vlade, oko 33 odsto građana misli da je nova vlada (manje-više) bolja od prethodne, oko 27 odsto njih misli da je lošija, a 14,7 smatra da je ista. Ostalih 24,3 odsto ispitanika još ne može da proceni rad nove vlade.

Marko Davidović, izvršni direktor agencije "Marten board international", najavio je juče da će ova agencija danas počinje istraživanje "Vlada pod lupom građana", a rezultati ispitivanja rada ministara i cele vlade biće objavljeni za dva meseca.

- Istraživanje će biti sprovedeno na 1.700 ispitanika, nije profitno, finansira ga naša agencija i potpuno je objektivno i nezavisno i podstaknuto je situacijom u kojoj se Srbija nalazi. Srbija već dovoljno kasni i nema vremena za gubljenje i zato ukoliko premijer nije sposoban da smeni ministra ako nije dobro radio, smeniće ga građani. Zatim država na čelu sa premijerom koja teži ka Zapadu mora da ima za to biznis plan, odnosno najjednostavniji put do toga, a građani su tu da prate da li ministri i Vlada rade ono što su obećali - rekao je Davidović.

Većina bi u EU, u NATO znatno manje

Više od 84 odsto građana u ovom istraživanju izjasnilo se za ulazak u Evropsku Uniju, 7,4 odsto je protiv toga, a ostali nemaju stav. Za ulazak u Partnerstvo za mir izjasnilo se 68,7 odsto ispitanika, a protiv je 20,6 odsto njih, dok je među našim građanstvom u odnosu na prošlo istraživanje ove marketinške agencije smanjena saglasnost za ulazak u NATO. Za ulazak u NATO ovog puta se izjasnilo 33,4 odsto građana, a protiv je bilo 54,2 odsto građana.


D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

16:24h

Istraživanje agencije "Marten board international" o zadacima nove Vlade

16:32h

Republički javni tužilac: Ostavka iz ličnih razloga

16:41h

U GSPRS "Nezavisnost" nezadovoljni budžetom za prosvetu

16:49h

Poslednjih nekoliko dana neopisive gužve u filijalama Fonda PIO

16:57h

JUKOM traži ocenu ustavnosti Zakona o zaštiti pritvorenih u Hagu i njihovih porodica

17:05h

Bivši hrvatski logoraši traže obeštećenje od države Srbije

   


     


FastCounter by LinkExchange