[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 1. 4. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Hag optužio bivše funkcionere Herceg-Bosne, HVO i HDZ u BiH

Još šest optužnica

Hrvatska je bila direktno umešana u rat na teritoriji druge države kako bi pripojila deo njene teritorije sebi, navodi se u optužnici iz Haga

ZAGREB (Srna/Tanjug) - Haški tribunal optužio je šestoricu bosanskih Hrvata za ratne zločine počinjene nad Muslimanima tokom rata u Bosni, među kojima su i bivši premijer i ministar odbrane Herceg Bosne Jadranko Prlić i Bruno Stojić, javili su hrvatski mediji.

Optužena su i dvojica generala Slobodan Praljak i Milivoj Petković koji su komandovali hrvatskim snagama u Bosni, kao i bivši komandant hrvatske vojne policije u Bosni Valentin Ćorić.

Skoro svi hrvatski mediji pišu da je optužnice primilo Ministarstvo pravosuđa Hrvatske, a vest još niko nije službeno potvrdio, ali se svi, uključujući i Hrvatsku televiziju, pozivaju na "pouzdane anonimne izvore".

Garancije

ZAGREB - Hrvatska državna delegacija na čelu sa ministarkom pravde Vesnom Škare-Ožbolt otputovala u Hag, kako bi na današnjem saslušanju dala Haškom tribunalu garancije da se hrvatski generali Mladen Markač i Ivan Čermak puste na slobodu do početka suđenja. U delegaciji su i državni tužilac Mladen Bajić, pomoćnik ministarke zadužen za saradnju sa Hagom Jakša Muzičić, kao i branioci optuženih, koji su na prošlom saslušanju podneli zahtev za privremeno puštanje na slobodu dvojice generala, obrazlažući to njihovom dobrovoljnom predajom Haškom tribunalu i najavljujući državne garancije.

Svu šestoricu optuženih Haški sud tereti za etničko čišćenje Hercegovine s ciljem njenog pripajanja Hrvatskoj za osnivanje logora za Bošnjake u Gabeli, Dretelju, Heliodromu, LJubuškom, Kaoniku, za progon Bošnjaka s područja Stoca i LJubuškog, potom za zločine u selima Stupni Do i Ahmići, za rušenje Starog mosta u Mostaru.

HTV tvrdi, pozivajući se na pouzdane izvore, da su svi oni optuženi i za "udruživanje u zločinački poduhvat zajedno s pokojnim Franjom Tuđmanom i Matom Bobanom", čiji je cilj bio da se "etnički očisti Hercegovina i pripoji Hrvatskoj" kako bi se stvorile granice Banovine Hrvatske iz 1939. godine.

Slična kvalifikacija o "zločinačkom poduhvatu" već se navodi i u optužnicama protiv generala Mladen Markača i Ivana Čermaka, koji su nedavno dobrovoljno otišli u Hag, isto kao i u optužnici protiv odbeglog generala Ante Gotovine, koji je već dve godine u begu.

"Večernji list" piše da bi sadašnje optužnice mogle biti znatno neugodnije za Hrvatsku zbog "političkih kvalifikacija", s obzirom na to da Tužilaštvo u Hagu ostaje pri kvalifikaciji da je u BiH bio međunarodni sukob i da je Hrvatska "bila direktno umešana u rat na teritoriji druge države", kako bi se ona podelila, te deo njene teritorije pripojio Hrvatskoj.


vesti po rubrikama

^balkan

15:37h

Hag optužio bivše funkcionere Herceg-Bosne, HVO i HDZ u BiH

15:45h

Predsedavajući BiH ne odustaje od svoje inicijative

15:53h

Lider SDS Makedonije ima najveće šanse za pobedu

   


     


FastCounter by LinkExchange