[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 27. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Lideri EU najoštrije osudili etničko nasilje na Kosmetu

Traže kažnjavanje krivaca

Zahteva se da se vinovnici nasilja izvedu pred lice pravde

BRISEL (Tanjug) - Na dvodnevnom samitu u Briselu, završenom juče posle podne zajedničkim deklaracijom, lideri Evropske unije najoštrije su osudili nedavno "etnički motivisano nasilje" na Kosovu, istakavši posebnu odgovornost lidera kosovskih Albanaca u sprečavanju nasilja i založivši se za multietničko Kosovo.

Zaključke o Kosovu lideri EU su usvojili na osnovu izveštaja koji su im podneli visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana i evropski komesar za spoljnu politiku Kris Paten, koji su 24. marta boravili na Kosovu.

Kako se saznaje, Solana je i juče liderima EU ponovio ono što je rekao u vreme boravka na Kosovu - da je "šokiran razmerama ubijanja i razaranja" u prošlonedeljnom talasu etničkog nasilja protiv Srba.

Podrška Holkeriju

Lideri EU su zaključili da su prošlonedeljni događaji "ozbiljno gurnuli nazad Kosovo" i doveli u opasnost napredak ostvaren proteklih godina. Ponovo je data puna podrška šefu Unmiku Hariju Holkeriju i Kforu u njihovim naporima da stabilizuju situaciju na Kosovu i osiguraju primenu Rezolucije Saveta bezbednosti 1244. Istaknuta je i puna podrška politici "standardi pre statusa". Čvrsto je opredeljenje EU da se na Kosovu stvori stabilno, demokratsko, prosperitetno i multietničko društvo, kome je mesto u Evropi, zaključili su lideri Unije u Briselu.

Ponavljajući ono što su početkom nedelje istakli i ministri inostranih poslova Unije, lideri "petnaestorice" su, uz najoštriju osudu nasilja, posebno osudili ubijanje, uništavanje imovine i razaranje verskih i kulturnih vrednosti na Kosovu, za koje je navedeno da pripadaju svim Evropljanima.

U zaključcima o Kosovu osuđuju se i napadi na Kfor i Unmik. Upućen je apel svim kosovskim liderima, "posebno liderima kosovskih Albanaca", da preuzmu odgovornost za situaciju na Kosovu i spreče ponavljanje akata zastrašivanja i nasilja. Istovremeno je zatraženo da se vinovnici prošlonedeljnog nasilja privedu pred lice pravde.

Evropski savet (predsednici država i vlada EU) pozvao je privremene kosovske vlasti da dokažu opredeljenje za multietničko Kosovo. Kao prvi korak u tom pravcu privremene vlasti Kosova moraju da odvoje sredstva i preuzmu odgovornost za hitnu obnovu oštećene imovine, uključujući i verske objekte, kao i da omoguće što hitniji povratak interno raseljenih lica, naveli su lideri EU.


vesti po rubrikama

^politika

17:20h

Parlament SCG o Kosovu i Savetu ministara sledeće nedelje

17:35h

Carine i dalje glavna prepreka za SCG

17:45h

Pajtić obećao da će "počišćeni" moći da se vrate na posao

17:55h

Šef diplomatije Goran Svilanović iznenadio sve: Nediplomatski, ali u pravom trenutku

18:05h

Poslanici Skupštine Srbije juče aklamacijom podržali Rezoluciju o Kosovu i Metohiji

18:15h

Lideri EU najoštrije osudili etničko nasilje na Kosmetu

18:25h

Rezolucija o Kosovu i Metohiji

18:35h

Budući ambasador SAD osudio albansko nasilje

 


     


FastCounter by LinkExchange