[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 27. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Poslanici Skupštine Srbije juče aklamacijom podržali Rezoluciju o Kosovu i Metohiji

Srbima dati autonomiju

Na Kosovu i Metohiji je izvršeno etničko čišćenje. Unmik i Kfor odgovorni. Zajednički život Srba i Albanaca utopija

BEOGRAD - Skupština Srbije juče je aklamacijom usvojila Rezoluciju o Kosovu i Metohiji. Za usvajanje ovog dokumenta, kojim se obavezuje Vlada Srbije da pripremi rešenje za zaštitu Srba na Kosovu i Metohiji, glasalo je 220 narodnih poslanika, protiv i uzdržanih nije bilo.

Raspravu, koja je prethodila usvajanju Rezolucije, otvorio je premijer Vojislav Koštunica i rekao da su tragični događaji na Kosovu i Metohiji tokom proteklih dana bili unapred planirana, široko koordinisana, teroristička akcija.

Uporedio je terorističke akcije u pokrajini sa onima u Njujorku i Madridu. Akcije na Kosmetu ocenio je kao etničko čišćenje i naglasio da je ovo prvi put da je i svet to priznao. Koštunica je dodao da etničko čišćenje nije počelo 17. marta, već mnogo ranije, i da je dve trećine Srba napustilo Kosovo i Metohiju i nestalo iz 889 naselja.

Premijer Koštunica je konstatovao da je nad Srbima počinjeno mnogo zverskih zločina i istakao da su Unmik i Kfor odgovorni što za Srbe sa Kosmeta nema bezbednosti, slobode kretanja, povratka… Premijer je istakao da su, pored elementarnih uslova za život, potrebne i nove institucionalne garancije za zaštitu koje moraju imati teritorijalnu komponentu

- Potrebna je autonomija za Srbe, da bi Srbi i Albanci mogli da žive jedni pored drugih, istakao je premijer Koštunica, dodajući da je jasno da je multietnički raj neostvaren i da je zajednički život utopija.

Rezoluciju o Kosmetu podržali su svi šefovi ili predstavnici poslaničkih grupa u svojim izlaganjima. Lider radikala Tomislav Nikolić rekao je da bi Vlada Srbije trebalo da podnese krivične prijave protiv najodgovornijih za zločine nad Srbima.

Koštunica lobirao za kantone

Premijer Koštunica je poslanike obavestio da su predstavnici Vlade Srbije i državno-vojni vrh prethodnih dana imali mnogobrojne razgovore sa predstavnicima međunarodne zajednice i da su ih upoznali sa situacijom u Pokrajini. Premijer je rekao da je razgovarao o teritorijalnoj, personalnoj i kulturnoj autonomiji za Srbe, kao i da je govorio o decentralizaciji i mogućnosti kantonizacije, po modelu koji je primenjen u BiH.

Poslanik G17 plus Ksenija Milivojević rekla je da će Rezolucija obavezati Vladu Srbije da što hitnije donese političku strategiju za rešenje kosovskog problema. I ona je konstatovala da je koncept multietničnosti propao i da Srbi i Albanci ne mogu da žive zajedno, pa su zato potrebne institucionalne garancije i političko-teritorijalna autonomija. Milivojevićeva je naglasila da sve to mora da se radi u saradnji sa međunarodnom zajednicom jer oni sada jedini mogu da zaštite kosmetske Srbe.

Predstavnik poslaničke grupe Srpski pokret obnove - Nova Srbija Veroljub Stevanović rekao je da agresivnom politikom prema međunarodnoj zajednici treba dokazati "šta je istina i šta su naša prava".

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić istakao je da Srbija mora da zaštiti Srbe na Kosovu, ako to neće da učini međunarodna zajednica. On je dodao da je jasno da su na Kosovu i Metohiji na sceni terorizam i etničko čišćenje i da je priča o multietničkom Kosovu doživela krah.

Dačić je izjavio da država treba da zatraži ostavku šefa Unmika na Kosmetu Harija Holkerija za neispunjavanje garancija bezbednosti iz Rezolucije 1244.

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković je, po usvajanju Rezolucije o Kosmetu, rekao da će obaveza Vlade biti da pripremi rešenje za institucionalnu zaštitu Srba na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić rekao je da se problemi na Kosovu moraju rešavati u saradnji sa međunarodnim institucijama i da ne sme ništa biti učinjeno da se ta saradnja dovede u pitanje.
- Potreban je stalni pritisak na međunarodne institucije koji mora biti legalan i legitiman. Potreban nam je partnerski odnos sa međunarodnom zajednicom, jer samo tako možemo da zaštitimo Srbe na Kosovu i Metohiji - istakao je Tadić i naglasio da je neophodno nastaviti započete političke i vojno diplomatske aktivnosti države u zaštiti srpskog stanovništva na Kosovu. Predsednik DS-a založio se za decentralizaciju i prestanak prenosa nadležnosti sa Unmika na privremene institucije.

P. Pašić


vesti po rubrikama

^politika

17:20h

Parlament SCG o Kosovu i Savetu ministara sledeće nedelje

17:35h

Carine i dalje glavna prepreka za SCG

17:45h

Pajtić obećao da će "počišćeni" moći da se vrate na posao

17:55h

Šef diplomatije Goran Svilanović iznenadio sve: Nediplomatski, ali u pravom trenutku

18:05h

Poslanici Skupštine Srbije juče aklamacijom podržali Rezoluciju o Kosovu i Metohiji

18:15h

Lideri EU najoštrije osudili etničko nasilje na Kosmetu

18:25h

Rezolucija o Kosovu i Metohiji

18:35h

Budući ambasador SAD osudio albansko nasilje

 


     


FastCounter by LinkExchange