[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 27. 3. 2004.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Šef diplomatije Goran Svilanović iznenadio sve

Nediplomatski, ali
u pravom trenutku

Više od godinu dana postoji kontinuirana podrška nezavisnosti Kosova, ne samo Nemačke, kaže Miroslav Filipović

BEOGRAD - Goran Svilanović, ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore, izneo je u javnost ono što je već duže "mučilo" Vladu Srbije i Savet ministara, a to je da Nemačka vodi politiku u prilog nezavisnosti Kosova. Svilanović je tom prilikom rekao da je Nemačka u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija blokirala svaki pokušaj Beograda da nasilje nad kosovskim Srbima bude jasno formulisano.

- U SB blokirali su svaki pokušaj da se jasno kaže - ovo je pokušaj etničkog čišćenja koji vrše Albanci protiv Srba. Svaka slična formulacija je odbijena - ocenio je Svilanović i naglasio da "ne treba imati iluziju da je to samo jedna država".

On smatra da se u međunarodnoj zajednici menja slika o tome šta se dogodilo na Kosovu, ali detaljnije objašnjenje o ovome juče nismo uspeli da dobijemo od ministra Svilanovića.

Da bi sprečio nameru američkih i nemačkih lobista da se pod hitno reši status Kosova i Metohije, početkom prošle godine bivši premijer Srbije Zoran Đinđić poslao je pismo predsedniku SAD Džordžu Bušu sa zahtevom da se u ovu srpsku pokrajinu vrate naše snage.

Miroslav Filipović iz GSS smatra da je Svilanovićeva oštrija izjava došla u pravom trenutku posle dešavanja na Kosovu, mada, kako kaže, to nije uobičajeno u diplomatiji.
- Više od godinu dana postoji kontinuirana podrška nezavisnosti Kosova, ne samo Nemačke. I u Americi postoji značajna podrška nezavisnosti Kosova, posebno u Kongresu. Mi nismo bili u defanzivi. Naša zemlja je na diplomatskom nivou preduzimala razne korake, ali to nije bilo za novine, već za diplomatiju - rekao je za "Glas" Filipović.

Posle eksplozije nasilja na Kosovu, sada se, prema Filipovićevim rečima, "blago i tiho čuju neki novi tonovi".
Branko Radujko, bivši savetnik premijera Zorana Đinđića i Zorana Živkovića za Kosovo i Metohiju, kaže za "Glas" da Vlada Srbije nije smatrala da Vlada Nemačke vodi politiku u prilog nezavisnosti Kosova.

- Znali smo za stav direktora Ministarstva inostranih poslova koji je smatrao da je to bolje rešenje. Fišer se nije tako izjašnjavao, već se zalagao za poštovanje Rezolucije 1244 - ocenjuje Radujko.


vesti po rubrikama

^politika

17:20h

Parlament SCG o Kosovu i Savetu ministara sledeće nedelje

17:35h

Carine i dalje glavna prepreka za SCG

17:45h

Pajtić obećao da će "počišćeni" moći da se vrate na posao

17:55h

Šef diplomatije Goran Svilanović iznenadio sve: Nediplomatski, ali u pravom trenutku

18:05h

Poslanici Skupštine Srbije juče aklamacijom podržali Rezoluciju o Kosovu i Metohiji

18:15h

Lideri EU najoštrije osudili etničko nasilje na Kosmetu

18:25h

Rezolucija o Kosovu i Metohiji

18:35h

Budući ambasador SAD osudio albansko nasilje

 


     


FastCounter by LinkExchange